"Питання забрудненої води, особливо на прифронтових територіях, триватиме десятиліття", — екологиня

"Питання забрудненої води, особливо на прифронтових територіях, триватиме десятиліття", — екологиня

Під час війни додаткової актуальності набуває питання якості питної води. Які фактори впливають на питну воду? Чи можна пити воду з мережі або ліпше купувати бутильовану? Як можна самостійно перевірити водопровідну воду? В ефірі Українського Радіо на ці питання відповідала Мар'яна Гінзула, магістр екології, кандидатка географічних наук, експертка з охорони водних ресурсів, голова Комітету охорони водних ресурсів, водного врядування та екомодернізації водної сфери у Міжнародній асоціації професіоналів довкілля.

0:00 0:00
10
1x

 

Фото: lysty.net.ua


Ви воду купуєте чи набираєте в бюветі?

Після окупації Стоянки, коли ми повернулися додому, я мала певний прогноз, що десь близько двох років піде на те, щоб відбулася інфільтрація через дощові опади в ґрунтові води всього спаленого та розгромленого. Цей прогноз справдився ― за два роки в будинку з’явилося оголошення, що сиру некип’ячену воду вживати категорично заборонено. Тому з осені ми змушені купувати бутильовану воду, вже немає можливості вживати з крану.

А наскільки ми можемо бути впевнені у бутильованій воді?

Ви можете затребувати ці документи під час підписання договору чи надання послуг. Взагалі, ми можемо отримати дані про будь-які товари чи продукти, які купуємо. Це стосується організованої торгівлі, звісно. Важко допильнувати цей момент, коли ми купуємо щось на узбіччях і в переходах. З-поміж об’єктів, які продають воду, є організації, які очищують водопровідну воду, вони просто мають додаткове обладнання для очищення води. Зазвичай це стаціонарні станції, які розташовані на вулицях і в будинках, тобто ви купуєте доочищену водопровідну воду. Сьогодні для мене це один із найкращих варіантів. У цьому ключі я бачу забезпечення якісною питною водою всієї України. Розглянемо далі воду, яка продається в автоматах, що заправляються. Там ціна дешевша, але я маю глибокі сумніви, чи дотримуються тут оптимальні концентрації реагентів, чи додають їх більше для стабільного тривалого ефекту. Я б не рекомендувала купувати таку воду, тому що проконтролювати такий об’єм дуже складно. І чи милася каністра після використання? Ще одна категорія споживачів ― ті, хто можуть собі встановити осмос вдома. Це недешево, але ви тут самі контролюєте заміну фільтрів і впевнені в тому, куди вкладаєте кошти. Це автономність і цілодобова доступність. Ще такий момент. До води, яка тече з крана безкінечно, ми вже ставимося, як до технічної, на відміну від тієї, яку купили і принесли додому. Але це ресурс, до якого треба ставитися ощадно.

Загалом, це одна й та сама вода. Просто ми споживаємо якіснішу, а неочищена вода іде на технічне споживання.

Уся планета полоще рот в одній склянці води, і це відбувається вже не одне століття. Ми постійно працюємо з одним і тим самим об’ємом води. Проблема полягає лише в тому, що збільшується варіантність і складність забруднювачів. Вода ― універсальний розчинник, вона поглинає все, така її хімічна структура. Відповідно, поглинання будь-яких речовин створює проблему з їхнього видалення. Тому технічне оснащення для очистки води з кожним десятиліттям стає дедалі складнішим. Деякі країни займаються активною роботою з поверхневими водами, не виснажують підземні горизонти. У нас в Україні є хороше водне законодавство, яке входить у десятку найкращих європейських, але головне ― контроль за його виконанням.

Чи є якісь показники щодо стану води у вразливих регіонах ― деокупованих, замінованих тощо?

Там все погано. Уся прифронтова зона ― це зона гуманітарної катастрофи. Ми розуміємо, про який об’єм забруднення йдеться і що це питання часу. Приблизно можу сказати, що тривалість питання води для українців, особливо на прифронтових територіях, становитиме десятиліття. Адже йдеться про складні забруднення. З кожною весняною погодою настає найскладніший період для води. Весна приносить максимальне забруднення ― тане сніг, відбувається інтенсивне проникнення, земля поглинає, усе це йде до водоносних горизонтів ― і ми отримуємо потужний удар у гідросферу України. Ліквідувати це забруднення дуже складно. Найбільша проблема ― для тих людей, які користуються водою з нецентралізованих територій, тобто які мають колодязі. Ці люди перебувають у вразливому становищі, оскільки інтенсивне ведення агрохолдингами сільського господарства, внесення великої кількості хімічних добрив ― це дуже важко і шкідливо для поверхневої води. На жаль, невеличка криниця глибиною десять метрів є саме поверхневою ґрунтоводкою. Тому ці люди переходять у стан залежності від привозної води ― від бюветних мобільних машин. Але в майбутньому нам доведеться вирішити цю велику проблему і централізувати водопостачання в усі населені пункти України та контролювати воду на вході й на виході. Сьогодні інфраструктура зазнала таких значних втрат, що єдиним позитивним променем для мене є розуміння, що ми мали величезний пул архаїчних проблем, на розв’язання котрих постійно не вистачало коштів. Буває дуже важко перебудовувати старе, але коли воно зруйноване, ми можемо збудувати його наново. Сподіваюся, тут відкриється вікно можливостей для перебудови інфраструктурних об’єктів з водопідготовки та водопостачання.

Чи можна споживати воду з радоном?

Радон ― це сполука, яка розпадається з урану і торію, це дуже небезпечна речовина. По суті це радіоактивний газ, без запаху, кольору і смаку. 14% раку легень у світі ― влив саме цієї речовини. 35 років том у США почали проводити дослідження і вважалося, що радоновими ваннами можна ліквідувати певні захворювання. На пострадянському просторі це також було дуже популярним. Але присутність, концентрація і вживання цих вод без лімітів ― неможливі. Тут йдеться про лікування невеличкою дозою небезпечної речовини, але вживати це на постійній основі, без контролю та консультації, дуже небезпечно. Обов’язково відстоюйте цю воду декілька годин, щоб шкідливий газ випарувався.

Мар'яна Гінзула. Фото: фейсбук-сторінка Mariana Hinzula 

Хто зараз контролює якість води і чи систематичні ці перевірки?

Питання якості води ― складне. Коли говоримо про якість, то йдеться про різні типи води. Для питної води критерії якості значно жорсткіші, ніж для поверхневої. Якість води для купання перевіряється на 13 показників, на питну воду ― в Україні це близько 30-40 показників, у деяких країнах ― 126. В окремих європейських декларативах фігурує до сотні показників. Тобто підхід у кожної країни різний, але є певний набір параметрів, який дає нам можливість вести безпечну життєдіяльність, котра не шкодить нашому здоров’ю. Я задоволена і часом навіть вражена роботою наших комунальних підприємств, які займаються питним водопостачанням в областях. Робила невеличкий зріз восени 2023 року ― майже на всіх сайтах обласних центрів протоколи були у відкритому доступі, причому актуальні. Тобто щомісяця організація оприлюднює протокол, є закріплена лабораторія, яка здійснює відбір. Наприклад, у Чернігові надзвичайно чудової якості вода, одна з найкращих в Україні.

Чому наші люди частіше вірять своїм смаковим відчуттям, ніж науковим дослідження води?

Людський організм надзвичайно пластичний і здатний адаптовуватися. Людина, яка проживає в регіоні, де вода має високу твердість, звикає до цієї води, а в регіонах, де вода м’якша ― люди також адаптуються. Є люди, які десятиліттями вживають воду з перенасиченим вмістом срібла, і для них це норма. Але коли ми змінюємо регіони, одразу може проявитися якась реакція. Зверніть увагу, як реагує шкіра на банальне вмивання, якщо ви змінюєте територію проживання. Вода з вашого постійного регіону проживання є для вас умовно рідною, ваші органи звикли, це як тренування. Сьогодні ж, під час воєнних дій, поняття води, яка очищена до хорошого стану, і взагалі психологічна узалежненість українців від бутильованої води для нас зіграли дуже позитивний ефект. Ми настільки звикли довіряти бутильованій воді, умовно звикли до смаку чистої води, що вода з крану, джерела, колодязя одразу має для нас інший смак. Але ілюзію смачної чистої води, яку нам дає нам природна аерація, можна досягти і штучним шляхом.

Яка ситуація з водою для військових? Чи можуть вони очищати воду якимись доступними способами?

Хочу дати пораду, яку даю з 2022 року. Незалежно від регіону, де ви перебуваєте, якщо ви стикнетеся з моментом вибору життя і смерті, ви маєте вижити за будь-яку ціну. Вживайте будь-яку доступну речовину довкола вашого тіла. Вся рідина, виділена вашим тілом, буде цінною. У таких моментах немає моралі та етики, це виживання. Організм здатний зробити неймовірні речі. Я знаю свідчення людей, які вживали воду з труб опалення, де вміст іржі перевищував норми, можливо, у дві тисячі разів. І їм нічого не було, вони вижили. Екстра ситуація дасть вам потаємні сили організму, який здатний переробити це. Звісно, може бути діарея, але не нехтуйте. Якщо йтиметься про калюжу, краще випити з калюжі. Можна зволожувати губи і ковтати невеличкими порціями. Є дослідження, коли люди перетинали Атлантичний океан і вживали лише морську воду, але маленькими порціями, не більше 20 мл. Якщо ми проживаємо у прифронтовій території і залежні від централізованого водопостачання, то на місці свого проживання треба сформувати запас питної води. Йдеться про бутильовану воду, яка оброблена і може зберігатися. Якщо у вас немає коштів, щоб придбати декілька блоків води і розосередити по території вашого подвір’я чи квартири, то просто поповнюйте її у пластикових пляшках, щотижня змінюйте. Завжди майте при собі пляшку води в рюкзаку.

Щодо військових, маємо хороші кейси. Є спеціальні таблетки, які дозволяють знезаразити воду. Це військова розробка американців під час війни в Афганістані, один із найбезпечніших варіантів. Можна робити фільтри для води з підсобних матеріалів. Беремо 6-літрову пляшку, на дно насипаємо пісок, пересипаємо подрібненим вугіллям, інколи можна додавати марганцівку чи йод. Але це коли є час, щоб цим зайнятися, і 100-відсоткового ефекту воно не дасть. Для того щоб усунути холерний ембріон з води, її треба кип’ятити більше 20 годин. Але в будь-якому разі кип’ятіння і відстоювання ― наші друзі.

Чи загрожує Україні дефіцит питної води?

Дефіцит води загрожує 40% населення всього світу. За останні 10 років 466 військових конфліктів розпочиналися через воду. І ця війна також має водний фактор. Пригадуєте, що зробили росіяни в першу добу ― підірвали і пустили воду на Крим, яку зараз нахабно витрачають. 50% води у них втрачається під час транспортування на Кримський півострів, це 32 млн кожної доби. Ми разом зі світом рухаємося до поглиблення проблеми з водою. Видобуток підземних вод вже зріс утричі, і цього недостатньо.