Росія звужує ділянки наступу ― Мусієнко

Росія звужує ділянки наступу ― Мусієнко

Російські окупанти звужують ділянки своїх наступальних дій в Україні, бо не можуть уже атакувати таким широким фронтом, як раніше. Це констатував в ефірі Українського Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Якщо нинішня динаміка на фронті триватиме, то загарбники визначаться з двома напрямками, а потім і з одним, де вони намагатимуться зробити прорив. Це буде або напрямок на Вугледар, або Авдіївський, або Часів Яр. Але росіянам важко реалізовувати свої наступальні плани, резюмує військовий експерт. І зараз відсотків 70 того, що знищує або пошкоджує у противника ЗСУ, це робота дронів.

 

0:00 0:00
10
1x

 

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка "Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine"

 

Ворог звужує ділянки наступальних дій

― Учора, 17 березня в ефірі Суспільного речники кількох бригад з Куп’янського напрямку і Таврії зазначали, що можна фіксувати відносне затишшя у діях російських загарбників. Це пов’язано з "виборами" Путіна чи вони просто застосовують рваний темп?

"Вибори" тут точно ні до чого. На Куп’янському напрямку справді фіксується зменшення інтенсивності ворожих атак. Там є обстріли, але вони менше застосовують штурмів. Ці атаки успішно відбиваються. На Лиманському напрямку також зменшується кількість атак. Видно, що російські війська на тлі виснаження і втрат просто концентруються і звужують свої наступальні дії. На сьогодні це три ділянки, де сконцентрована найбільша кількість атак. За минулу добу це Новопавлівський напрям. Там було застосовано понад 30 атак, ворог намагається рухатися на Курахове та Вугледар, прагне витискати наші позиції. Плюс Авдіївський напрям і напрямок Часового Яру. Ворог звужує ділянки наступальних дій, тому що не може наступати таким широким фронтом, як це було раніше. Якщо далі так триватиме, то вони визначаться, думаю, з двома напрямками, а потім і з одним, де будуть намагатися зробити прорив. Це буде або напрямок на Вугледар, або Авдіївський, або Часів Яр.

― Який у росіян задум ― виснажувати нашу оборону доки вона не посиплеться?

Задум, щоб оборона посипалась, точно є. А далі це захоплення Донецької та Луганської областей. Цілі абсолютно незмінні. Характер бойових дій, який ми зараз спостерігаємо, свідчить саме про це. За винятком напрямку Роботине ― там пропагандистська мета ведення наступальних дій: щоб поставити галочку, мовляв, зуміли витіснити українські війська з позицій, які були звільнені нашими силами під час контрнаступу 2023 року. Росіяни постійно перекидають додаткові резерви, це свідчить про те, що їм важко вдається реалізовувати свої плани.

Відсотків 70 того, що знищується або пошкоджується на фронті, це робота дронів

― Який у нас стан справ із озброєнням? Обіцяні Чехією та загалом Європою боєприпаси ― що до нас вже приїхало та чого можна чекати невдовзі?

Генерал Сирський слушно говорить, що найбільш ефективно застосовувати в обороні артилерію. Це наша найголовніша потреба. І не лише снаряди, а й самі артилерійські системи. Зараз відсотків 70 того, що знищується або пошкоджується на фронті, це робота дронів. Тобто безпілотники, які дуже активно знищують бойові машини, танки, артилерію, насправді творять дива. Вони створюють допоміжну можливість і серйозну альтернативу тому, що нам десь не вистачає артилерійських снарядів. Росія також активно застосовує безпілотники, особливо на тих ділянках, де вони намагаються підтримувати свою піхоту. Але наші сили доволі потужні. Що стосується артилерії, на деяких напрямках ситуація дещо покращилась ― було підвезено боєкомплект, з’явилися додаткові снаряди, міни. На жаль, ще не на всіх ділянках, нам потрібно більше. Покращення відбулося за рахунок постачань європейських снарядів з того траншу, який нам був обіцяний. Ми чекали мільйон снарядів на березень, а зараз є лише 30% від них. Щодо снарядів із Чехії ― тут інформація суперечлива. Наскільки мені відомо, їх ще немає, і це питання найближчого місяця-двох, не швидше.

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

Процес ротації нерівномірний

― 110-та окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка, яка обороняла Авдіївку, відійшла на ротацію вперше за два роки. Водночас, приміром, бригада Нацгвардії "Рубіж" постійно ходила на ротації. Чому так нерівномірно налагоджено процес?

Немає нічого дивного. У Нацгвардії своя процедура участі у бойових діях, а у Збройних силах інша. Це питання організаційної структури. На мою думку, всі бригади, які беруть участь у бойових діях, мали би бути введені до складу Збройних сил України, для того щоб не було місця таким речам, про які ви згадували. Плюс дуже часто все залежить від командування безпосередньо на місцях, де командири керують відповідними секторами та угрупованнями. Наступний момент ― зараз вирішується питання підготовки і перепідготовки. Дуже серйозну увагу цьому приділяє командувач Сухопутних військ України Олександр Павлюк, який розпочав перевірку готовності бригад, батальйонів, підрозділів. Вони вже виводяться на ротацію у пункти постійної дислокації на рівні батальйонних груп, не тільки бригад. Плюс у нас є бригади, до яких не встигла доїхати західна техніка. Стоїть питання, чи залишити ці бригади, чи доцільно їх розформовувати та доукомплектовувати існуючі підрозділи, де була краща ситуація з технікою, а потім за рахунок них проводити ротацію. Тобто зараз буде реалізовано цілий комплекс заходів. Не лише 110-та бригада вийшла на ротацію, поступово вийдуть й інші. Звісно, там, де тривають складні бойові дії, швидко провести ротацію важко, це буде дещо пізніше. Але принципові рішення щодо проведення ротації ухвалені.

"Сирський та Умєров відповідальні за контроль спорудження ліній оборони"

― Нещодавно Авдіївський напрямок відвідали головком ЗСУ Сирський та міністр оборони України Умєров. Що дає така особиста присутність?

Вочевидь це стиль керування Головнокомандувача. Йому потрібно час від часу бачити, відчувати і самостійно оцінювати обстановку на фронті. Це бойовий генерал, він цим живе. Мені здається, це вже буде стиль його управління. Він час від часу з’являтиметься на тому чи іншому напрямку. Плюс є можливість одразу командирам на місцях висловитися про те, що потрібно. Щодо пана Умєрова, то зараз питання оборонних споруд набуло дуже серйозної ваги. Відповідальними за контроль спорудження ліній оборони президент призначив і міністра оборони, і головкома. Відповідно, пан Умєров їздить і знайомиться із тим, що відбувається по його частині із забезпечення та будівництва лінії оборонних споруд.

Західні снаряди надійдуть ближче до літа

― Чи маємо ми зараз реальну і гостру загрозу окупації нових територій?

Безперечно, ризики є. Росія може просунутися на деяких напрямках на кілька кілометрів углиб, можливо, на Новопавлівському або в напрямку Часового Яру. Я б сказав, що найбільша загроза заходу російських військ саме у Часів Яр та окупації цього населеного пункту. Це ризики тактичного характеру, вони не є оперативно-стратегічними.

Повертаючись до західної допомоги. Снаряди та підтримка надійдуть ближче до літа. Тобто ситуація із забезпеченням зброєю дещо покращиться для нас.

 

КОНТЕКСТ

Як написало напередодні, 17 березня американське видання "Wall Street Journal" із посиланням на чеський уряд, "активувавши свої зв'язки часів Холодної війни, Чехія виявила 800 тисяч артилерійських боєприпасів від різноманітних постачальників по всьому світу, а також знайшла ще 700 тисяч, які можна буде забезпечити додатковим фінансуванням".

Перші 800 тисяч снарядів доставлятимуть партіями протягом нинішнього року. І щойно буде виділено фінансування, підуть додаткові снаряди. За оцінками чеського уряду, сумарна закупівля 1,5 мільйонів снарядів обійдеться у 3,3 мільярда доларів.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США