Ницо Потворно: "Війна психологічно тисне, але й загартовує"

Ницо Потворно: "Війна психологічно тисне, але й загартовує"

Ницо Потворно, справжнє ім'я Сергій Гусак, у свіжому інтерв'ю на Радіо Промінь відкриває свій світ переживань та емоцій, розкриваючи деталі нового мініальбому "Цифри". В інтерв'ю ведучій шоу  "Вікенд нової музики"  Ксенії Івась, артист ділиться своїми думками про вплив війни на своє моральне становище, зміни у житті після одруження, а також зізнається, чому вирішив залишити медичну кар'єру на користь музики.


 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь 

Під час війни ти морально важко себе почуваєш, але водночас стаєш більш загартованим

Сергію, ледь не в кожній твоїй пісні є в тексті згадка про час, або про дати, або про цифри. І от ти видаєш цілий мініальбом "Цифри". Чим цифри так тебе приваблюють?

Я не прихильник цифр насправді. Ніколи не був математичного складу розуму. А мініальбом "Цифри", скоріше, про трагічні цифри. В одній з пісень є фраза "на вулиці мінус десять". Раніше я б подумав, що це про погоду. Але ці слова я написав у той день, коли дізнався, що загинув поет Максим Кривцов. І тоді якраз було -10 °C. Ця цифра засіла в голові. Коротше, фраза геть не про погоду. Я її згодом дописав, а те, що вийшло назвав "Цифри".  

Які пісні увійшли до альбому "Цифри"?

Загалом ті, які написав на гітарі. Я просто купив електроакустичну гітару і подумав, що треба якось із нею попрацювати. І написав першу пісню "Недоречний". Зробив акустичну версію попередньої оригінальної композиції. По-моєму, вийшло прикольно. Мені сподобалося. І гітара чудово записалася. "Коли тебе нема" – це теж трагічна пісня. Написав її після влучання російської ракети в кафе у селі Грози на Харківщині. Я побачив відео, в якому на дитячому майданчику лежали мобільні телефони людей, які загинули. Половина з цих телефонів дзвонила, хтось дзвонив уже загиблим людям. І я написав слова пісні. В них нічого такого нема, вони банальні, але нагадують мені саме той день. 

Хтось в коментарях до однієї з твоїх пісень написав: "Де ти ховав свій вокал?"

В групі "Леді Джанк". Після нього я перестав співати, почав читати якісь свої дурнуваті тексти. А потім купив гітару і подумав, що під гітару ж тексти не почитаєш, під гітару треба співати. Тому я й заспівав.

Ти ніби віджартовуєшся. Та чи тільки поява гітари змінила твою музику? 

У мене нічого не змінювалося. Просто я можу співати, читати, писати електронні біти, просто гітару… Не відбулося якихось змін. Якщо послухаєте все, що я зробив за своє життя, то знайдете відповідники. 

До нас в студію ти востаннє приходив у 2021 році. Пригадую, ти розповідав, що поборов алкоголізм. Відтоді чимало подій сталося. За твоїми відчуттями, як ти змінився? В чому виріс, в чому просів?

Я виріс в животі, в ногах, в мене попа виросла. Перед ефіром дивився запис 2021 року. Перше, що спало на думку: я на ньому набагато худіший.  Відразу видно, що я тоді покинув пити. Зараз я трошки повніший.

Як війна на тебе вплинула?

Погано вплинула. Вона психологічно тисне. Ти морально важко себе почуваєш, але водночас стаєш більш загартованим, бо два роки безперервно читаєш новини – те, що тобі не подобається. Такий думскролінг. Якраз минулого року випустив ще один мініальбом, в якому є про це пісня "Йайа Звик". Написав її, бо одного разу впіймав себе на тому, що сиджу, наприклад, в Twitter: десь новини прочитав, потім про втрати, потім дивлюся на котиків і собачок, після того – про приліт, про футбол тощо. Вся ця інформація зливається. Певної миті ти вже не відрізняєш, де нормальне життя, а де війна. 

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь

Одруження впорядковує життя, стабілізує та покращує його у всіх аспектах. 

Як на тебе впливає твоя дівчина – Саша Гонтар? 

Вже дружина, ми взяли шлюб ще 2022 року, в серпні. Думаю, що добре впливає. Хоча не завжди мені це приємно. Не можна порівнювати дружину і маму, тому що це геть різні особистості й різні ролі, але інколи фрази дуже перегукуються. Наприклад: "Сергію, не лежи", "Сергію, щось роби", "Сергію, це кофтина жахлива, зніми її й більше не надягай".  Загалом одруження впорядковує життя. Воно стабілізує, покращує у всіх аспектах. Хоча не можу сказати, що легко живеться після одруження. Раніше, коли я не мав ані дівчини, ані дружини, в чомусь було легше й веселіше. Але, якщо послухати мої пісні до одруження, то можна дійти висновку, що краще все-таки після нього.

Ти більше не заглядаєш людям у рота, вже не працюєш лікарем-отоларингологом? 

Я офіційно працевлаштований, консультую онлайн, описую аудіометрії, щодня медсестра мені їх надсилає, але не ходжу на консультації в поліклініку, це правда.

Тобто ти працюєш онлайн-лікарем?

Так, це одна з моїх функцій. Але найчастіше люди мені телефонують, так виходить швидше. Ця історія почалася після повномасштабного вторгнення, адже багато людей виїхало за межі Києва, за кордон. Вони зіткнулися з тим, що там важко потрапити до лікаря, треба довго записуватися, довго чекати. А до мене можна просто подзвонити й отримати допомогу. Тому були періоди, коли я щодня консультував телефоном. Говорю з людиною, а вона запитує: "Які мені краплі купити в Іспанії?" Звідки ж я знаю! Тому часто називав просто діючу речовину. Потім багато хто повернувся. Але онлайн лікування вже увійшло в життя й там і залишилося. Насправді чимало випадків можна вилікувати без очного огляду, нічого страшного в цьому нема.   

Ти також співведучій Підпільного Подкасту. Яка там твоя зона відповідальності?

Просто "вкидую".  Свят Загайкевич, ведучий подкасту, готує програму, питання, а я "вкидую" все, що знаю на ту чи іншу тему, де можу, смішу, договорюю там, де вони не знають, що сказати. Забиваю всі дірки в подкасті. 

Де більше грошей отримуєш: в медицині чи в подкастах?

За подкасти я майже нічого не отримую. Мені Свят дає якусь символічну суму – на бензин. Подкаст – не про заробіток взагалі. Беру участь у зйомках, бо це прикольно. Стендаперам подкаст дає впізнаваність, потім вони їдуть на гастролі й збирають зали. Напевно, зі мною це теж мало б так працювати. Але я ненавиджу виступати. Роблю це раз чи два на рік. Лікарем я теж заробляю мало, і до війни так було, бо більшість медиків у нас мають дуже скромні статки. Аудіограми, консультації – це кілька тисяч гривень на місцях. Роблю це тому, що просто можу. Заробляю гроші я в основному з прослуховувань. 

Колись в одному інтерв'ю ти казав, що мрієш покинути роботу і заробляти музикою. То це вже відбувається? 

Я заробляю музикою невеликі гроші, але це дозволяє мені мати все необхідне для життя й не ходити на роботу. Якщо можна не ходити на роботу, а писати музику, зрозуміло, що я оберу. 

 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Відеоверсії інтерв'ю дивіться на офіційному YouTube-каналі Радіо Промінь.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.