GannaBaby: "Найкращий трек завжди залишається ненаписаним"

GannaBaby: "Найкращий трек завжди залишається ненаписаним"

Іронічний, провокативний – гурт GannaBaby випустив чимало пісень, які можна розібрати на цитати. Ба більше – зібрав їх в одному альбомі, що чекав на вихід іще з 2021 року. 

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь Ганна Нелуп та Тимур Соловйов презентували альбом "НРА" та поговорили з ведучою Ксенією Івась про те, якою має бути перша платівка гурту, як працювати в колективі та чого ніколи не слід робити у житті.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь

"НРА" – це найкращий реп-альбом, в якому немає репу. 

Розкажіть, будь ласка, про альбом "НРА", скільки тривала робота над ним? Які пісні увійшли до нього?

Тимур: Альбом "НРА" містить шістнадцять пісень. Він величезний, майже непіднімний для таких артистів, як ми. Коли почали його робити, були ще дуже недосвідченими, тому взяли на себе непосильну ношу. До альбому увійшла любовна, соціальна лірика. Взагалі можна сказати, що "НРА" – це набір синглів. В цьому є свої плюси й мінуси.

Ганна: Абсолютно погоджуюсь з Тимуром. Ми закінчили запис альбому ще в жовтні 2021 року, а випустили його на початку березня 2024-го. Нескладно порахувати, скільки він пролежав, припадаючи пилом. Якось ми з Тимуром вирішили віддати належне цьому альбому, прослухали його й зрозуміли, що кожна пісня в ньому має свій настрій, атмосферу. Тому дійшли до того, що на цьому етапі альбом буде сприйматися як набір синглів, хоча, коли його задумували, хотіли робити концептуальним, якось все пов'язати між собою. Але не завжди виходить так, як плануєш. 

Пам'ятаю, ви говорили, що вигадали робочу назву платівки – "Найкращий реп-альбом"...

Тимур: Так і є. "НРА" – це найкращий реп-альбом, в якому немає репу. Він дійсно довго чекав свого часу. Ми порізали його на частини, про це ми вже розповідали.

Ганна: Але поки "НРА" чекав свого часу, він став для нас не просто найкращим реп-альбомом, а нашим рідним альбомом. Відбулася така метаморфоза: найкращий реп-альбом перетворився на рідний альбом. І взагалі нам все "НРА".  

Ви вже встигли отримати реакцію слухачів на ваш альбом? Як його сприйняли? 

Тимур: Людям, мабуть, подобається. Критики не так багато, хоча альбом послухали лише на Spotify 50 000 разів. І це шалена цифра особисто для мене. Не можу сказати, що хтось писав на альбом цілісну критику, але хороших відгуків багато.

Ганна: Як зазначали раніше, альбом дуже різноманітний. Кожна пісня в ньому має свій характер, стилістику. З мінусів – це забирає цільність. Але кожен слухач може знайти в ньому щось для себе. У "НРА" поєднана між собою шалена кількість тем: соціальні, ліричні, романтичні. Враховуючи це, можна під якусь баладу "залипнути" в навушниках, а під інший трек нормально драйвонути, коли їдеш за кермом автівки, наприклад. Взагалі ми вважаємо, що перший альбом має бути саме таким – різноманітним. 

Ми почали новий етап творчості, точно кращий за попередній, бо ми не можемо ставати гіршими, адже набуваємо все більшого досвіду. 

Яка пісня на цьому альбомі є вашою найулюбленішою? 

Тимур: Дуже складно обрати, бо це ж наш рідний альбом. Цілих шістнадцять дітей народилися в студії! Дуже складно обрати. Мені особисто подобається "Штрихкод на лбу", бо в цій пісні ми порушили гостру соціальну тему, про конспірологію згадали. Також мені припали до душі "Особливі", бо там неймовірна лірика, якою я перейнявся лише тоді, коли безліч разів прослухав пісню на студії.  

Ганна: "Особливі" ми писали в Карпатах. У нас там був ретрит на кілька тижнів. Я знайшла якусь гітару, створила там всю атмосферність пісні. Від себе хочу сказати, що так – обрати якусь одну композицію важко. З кожною піснею пов'язано стільки особистих моментів, унікальних спогадів. Якщо говорити про створення, то найулюбленішим в цьому плані для мене є "Противний". Вокал до цієї пісні я повністю записала на балконі квартири моїх батьків. Надіслала нашому звукорежисеру, а він навіть не змусив мене їхати до студії, наступного дня скинувши нам вже готову пісню. Швидкість, розуміння того, що в пісні ми передали справжню емоцію, яку не треба було згадувати колись потім на студії, дали їй живість. "Противний – максимально справжня історія.   

Ви створювали альбом, коли в гурті ще був Стас Жеребчук, який згодом пішов з колективу. Це стало для вас випробуванням на міцність? Чи було очікуваною подією? 

Тимур: Авжеж, це був виклик. Зрозуміло, що в будь-якому колективі немає незамінних людей, але для нас ці події стали випробуванням на міцність, так. Ми весь час існування GannaBaby були втрьох. На мою думку, ми й стали GannaBaby, коли до нас долучився Стас. Тому, коли він пішов, абсолютно змінилася концепція. Нам треба було прийти до тями, щоб зрозуміти, чим ми займаємося, що робитимемо далі. Наразі вже все класно, нам комфортно вдвох. Ми разом пишемо музику, під час цього процесу тепер менше компромісів потрібно знаходити. Але, повторюся, це був виклик для нас. 

Ганна: Ми з Тимуром разом ще зі школи. Ми як вишневий пиріг: він – тісто, а я – вишня. Звісно, коли Стас пішов, це було неочікувано. Втім, ми вже дорослі. Розуміємо, що емоції емоціями, але треба рухатися далі. Ми дійсно думали над тим, чи не варто змінити назву, почати новий проєкт, але потім вирішили, що нам комфортно в межах GannaBaby. Тому без Стаса ми почали новий етап творчості, точно кращий за попередній, бо ми не можемо ставати гіршими, адже набуваємо все більшого досвіду. Так, стало дещо більше свободи, менше часу витрачається на пошук компромісів, бо у нас зі Стасом був різний музичний бекграунд. Тож емоції вляглися, ми підійшли до ситуації раціонально, тому вже за кілька тижнів почали працювати над новою піснею. 

В яких стосунках ви залишилися зі Стасом?  

Тимур: Я зі Стасом зв'язувався один раз за той час, коли він вже вийшов зі складу гурту, щоб запитати його дозволу на використання відео, яке Стас зняв в Карпатах, для промо пісні "Стритрейсер".  

Ганна: Загалом ми зі Стасом були разом п'ять років. За цей час людина може дуже змінитися. Ми розійшлися в інтересах, в музиці. Так буває, цього не варто цуратися. Якщо ми почали дивитися в різні сторони, то чи не час кожному вирушити у вільне плавання… 

До мети треба йти невеличкими кроками, адже так психологічно легше. 

Ви як GannaBaby вже створили щось таке в українській музиці, що залишить по собі слід, за що слухачі дякуватимуть і у майбутньому? 

Тимур: Найкращий трек завжди залишається ненаписаним. Маючи альбом, наші шістнадцять пісень, а це насправді не так мало, зважаючи на час в студії, роботу над концепцією, можемо сказати, що отримали важливий для нас результат. Цінним є досвід роботи із саундпродюсером Сергієм Любінським (KNOB), одне з одним. Він дав усвідомлення того, куди хочемо рухатися далі, яку музику прагнемо грати, яку лірику писати. Тому, гадаю, ми ще виконаємо ту саму пісню, за яку нам колись слухачі подякують. 

Ви згадали KNOBa, як він зараз до вас ставиться: як до дітей, які прийшли повеселитися, чи як до вже досвідчених артистів? 

Тимур: Це дуже цікаво, бо наші із Сергієм професійні відносини, як і альбом "НРА", формувалися дуже довго. Ми прийшли до нього такими зеленими! Не розуміли, що маємо робити, як слід працювати з професіоналами в студії. Ми знаходили точки дотику пісень шість точно. Зараз нам вже комфортно, ми багато спілкуємося в студії. І вже на хороших тонах Ганна йде записувати вокал. Насправді KNOB працює тільки з Ганною, все інше ми робимо у себе в студії.  

Ганна: Я обожнюю працювати з Сергієм, він дуже класний, топовий.   Навіть коли ми прийшли до нього зовсім зеленими, Сергій до нас поставився з великою повагою, що свідчить про його професіоналізм.

З вашого досвіду, чого в житті точно не варто робити? 

Тимур: Точно не варто відкладати на завтра те, що можеш зробити сьогодні. Не варто писати пісні в стіл. Їх треба викладати, видавати, не затримуватися з релізами. 

Ганна: Вважаю, що не варто слідувати насадженим кимось поглядам, а треба дивитися всередину себе й чітко усвідомлювати власний шлях. Слід правильно розраховувати свої сили, не брати на себе непосильний тягар, який призведе до втрати сил. На мою думку, до мети треба йти невеличкими кроками, адже так психологічно легше, ніж поставити перед собою ціль подолати за раз кілометр, щоб врешті зненавидіти й себе, і дистанцію, і все інше. 

З чим ви до нас завітаєте наступного разу? 

Ганна: У нас у квітні виходить трек  "Заспівай ", у травні – наступна нова пісня. 

Тимур: Так, на цей рік у нас великі плани. Ледь не кожен місяць буде реліз. Плануємо так, а буде, як буде.