Промінь Рекомендує: TUMAZAR з піснею "Як тобі"

Промінь Рекомендує: TUMAZAR з піснею "Як тобі"

TUMAZAR (він же Назар Туманік) — популярний блогер і репетитор англійської мови. Саме завдяки своїм нестандартним відеоурокам, в ході яких він детально розбирає всі нюанси мови — щоб стати "своїм" серед носіїв англійської, — Назар і завоював популярність серед тіктокерів.

Крім того, це вже доволі впевнений артист — співак, чиї хіти розривають блогосферу. 

Почалося все з виданої восени 2022-го пісні "Rings of Saturn", потім був ексцентричний кліп на пісню "In The Dark", потім літній хіт "July"... Ну а потім Назар почав записувати треки українською. І одним із перших став дует зі співачкою КАЖАННА "Плач" — про токсичні стосунки двох партнерів, які доводять один одного до божевілля.

Цікаво, що за освітою він хімік, а пісні пише вже протягом 8 років. Зізнається, що в дитинстві надихався музикою 80-х — коли подорожував разом із батьком, любив слухати в машині хіти Scorpions, Depeche Mode, АВВА.

Минулого року TUMAZAR разом з ілюстраторкою asinastra створили комікс, метою якого було зробити цікавішим процес вивчення англійської мови. Разом вони обрали культові фрази з фільмів, які всі знають, і розробили для них ілюстрації.

Назар також вивчає китайську мову і має дуже популярний канал в китайському ТікТоці.

Про особливості китайською мови і любов до хімії (ні), а також про сумніви в собі як у артисті і кохання "з іншого ракурсу" Назар розказав Денису Денисенку і Анні Заклецькій в ефірі Радіо Промінь.

Фото надане артистом

Мені хочеться створювати щось своє. Тому що якщо забагато орієнтуватись на якісь референси, можна втратити себе

Привіт, Назаре! Було дуже цікаво дізнатись, що в дитинстві ти слухав таку еклектичну добірку музики — Scorpions, Depeche Mode, АВВА. А чим чи ким ти надихаєшся зараз? 

Привіт! Скажу відверто: я коли надихаюсь чимось для своєї власної творчості, я максимально абстрагуюсь від артистів. Тому що мені хочеться створювати щось самостійне. Я можу піти на вулицю, гуляти на природі, дивитися на хмари — і ось це дійсно мене надихає: приходять якісь тексти, ідеї. Тому що якщо забагато орієнтуватись на якісь референси, можна втратити себе. 

Давай переформулюємо питання: а що ти зараз слухаєш? Цікаво дізнатись, що слухає людина такого непересічного естетичного смаку і стилю.

Мені взагалі дуже подобається нова хвиля української музики. Наприклад, є така неймовірна співачка, моя подруга — Bad Actress. Мені дуже подобаються її тексти і взагалі її бачення музики. Це неймовірно сучасно! Абсолютно свіжий погляд на музику, як на мене.

Назаре, ти за освітою хімік. Розкажи, яка і тебе улюблена формула?

С2H5OH! (сміється). Хоча насправді, я не п’ю, я проти алкоголю. Просто красива формула, проста і легко запам’ятовується! 

Ти пишеш пісні вже протягом тривалого часу, попри те, що твоя публічна діяльність почалась лише восени 2022 року. 

Це дійсно так. Я дуже довго наважувався на свій перший реліз. І, треба зазначити, це була моя дуже велика помилка — думати так довго (сміється). Тому що ти ніколи не дізнаєшся, як відреагують слухачі, допоки не поділишся своєю творчістю. І всім артистам, хто хоче починати свою музичну кар’єру, можу порадити: не треба чекати ідеального треку, ідеального продюсера, ідеальних обставин. Вирішили — і треба одразу робити. Тому що особисто я витратив на сумніви дуже багато часу. 

Ти минулого року разом з ілюстраторкою asinastra комікс для дітей з метою зробити цікавішим процес вивчення англійської мови. Питання: коли тит зробиш такий самий про хімію?

Напевно, про хімію таки не буду робити (сміється). Тому що в мене було достатньо хімії в житті. Чотирьох років в університеті вистачило. Але все можливо! Я така людина, що в мене змінюється все на 180 градусів постійно. Тобто я, наприклад, ще вчора не очікував, що буду виступати. Або озвучувати мультфільм. Або буду на Радіо Промінь (сміється)! 

А ти ж іще вивчаєш китайську мову і навіть ведеш блог китайською. Як буде цією мовою "Радіо Промінь"?

Так одразу не скажу. Розумієте, особливість китайської мови в тому, що там в принципі все інакше, ніж, скажімо, в європейських мовах. Якщо у нас назви країн і якісь власні назви часто-густо схожі різними мовами, то в китайській все по-своєму. До речі, "Україна" китайською звучить десь схоже, але якщо ви почуєте назву країни десь в розмові, то можете й не розібрати, що мова саме про Україну. Але таке трапляється нечасто, бо майже всі власні назви китайскою звучать зовсім несхоже на те, до чого ми звикли. І є багато нюансів. Скажімо, "Грузія" в них до цього часу в російській транслітерації, і зараз цей момент хочуть реформувати. 

Але повернімось знову до твоєї творчості. Сьогодні ми презентуємо твою пісню "Як тобі". Розкажи трохи про неї.

Ця пісня — це деяким чином сатира на те кохання, яке я вважаю справжнім. Тому що дуже часто кохання описується як страждання — чи навпаки як світлу ідилію. В мене воно і гумористичне, і десь недолуге, і навіть десь нікчемне. Тобто, я намагався передати повну палітру того, як я відчуваю це кохання, ці американські гірки. Тому що в мене поки виходить переживати кохання лише так (сміється). 

На завершення — скажи кілька слів від серця всім, хто тебе зараз чує.

Я вам бажаю, якщо у вас є токсичні стосунки, зробити їх позитивними, якщо ваш день сірий і похмурий — слухайте Радіо Промінь і нехай він буде більш яскравим і насиченим! І, звичайно, щастя і любові! 

Слухати трек TUMAZAR "Як тобі", як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.