Дрони ЗСУ стануть більш нищівними — комбат Федоренко про Сили безпілотних систем

Дрони ЗСУ стануть більш нищівними — комбат Федоренко про Сили безпілотних систем

Це сприятиме ще ефективнішій організації застосування Збройними Силами України безпілотників, створенню навчальних закладів, які б могли готувати професійних операторів. Таким чином командир батальйону ударних безпілотних авіаційних комплексів "Ахілес" 92 ОШБр ім. кошового отамана Івана Сірка Юрій Федоренко прокоментував недавнє доручення президента України Володимира Зеленського уряду зі створення в ЗСУ Сил безпілотних систем. "Окремому роду військ нададуть необхідні доктрини, які будуть писатися не з голови, а з того досвіду, який вже є на полі бою", – наголосив Федоренко в ефірі Українського Радіо. І цей позитивний досвід буде масштабований на всі Сили оборони.

0:00 0:00
10
1x

Юрій Федоренко (ліворуч). Фото: ФБ-сторінка Юрія Федоренка

Подяка Залужному, а реакція на призначення Сирського позитивна

— Яка ситуація на фронті там, де ви перебуваєте?

На поточний момент довірений мені підрозділ продовжує виконувати бойові завдання на Бахмутському напрямку. Для противника цей напрямок залишається одним із пріоритетних напрямків для вчинення ударно-штурмових дій. Відповідно і в денний, і в нічний час противник на різних відтинках фронту намагається вчиняти ударно-штурмові дії різною тактикою: десь штурмує, переважно, живої силою після артпідготовки за підтримки артилерійських засобів, десь намагається штурмувати за підтримки броньованої техніки, яка забезпечує їм логістику, а також прикриває своїм вогнем. Противник свої дії намагається підтримувати розвідувальними засобами БПЛА, а також ударного типу дії. І противник на відрізку намагається це робити максимально концентровано і насичено, бо усвідомлює, наскільки важливі на поточний момент у бойових діях засоби безпілотних систем. Але водночас з тим маю подякувати кожному українцю, що продовжують допомагати Силам оборони України, що ми маємо в кількості як безпілотні системи, зокрема FPV-дрони-камікадзе, так і додатково портативні засоби радіоелектронної боротьби, які захищають наші передові позиції, а також автівки, які забезпечують сполучення, нашу броньовану техніку від ураження ворожими FPV-дронами, а також певними категоріями засобів БПЛА. Тому в титанічній динамічній роботі на поточний момент Силам оборони вдається активно відбивати атаки противника, проводити в окремих випадках покращення по передньому краю – це значить вибивати противника із займаних ним позицій – і не дає можливість противнику перейняти на себе тактичні ініціативи на полі бою. Ситуація складна, але максимально контрольована Силами оборони.

— Яка реакція ваших побратимів на зміни у вищому військовому керівництві? 

Безмежна повага до Валерія Федоровича Залужного і вдячність за ту роботу, яка була ним впроваджена протягом двох років повномасштабної війни. Щодо нового головнокомандувача пана Сирського, команда прийняла достатньо позитивно і потужно, бо безпосередньо пана Сирського ми бачили неодноразово під час планування і Харківської контурнаступальної операції, і перевірки бойової готовності штурмових загонів перед вчинення ними дій, і в багатьох інших випадках безпосередньо в комунікації до бригадного рівня. Це генерал, який проводив значний час на передній лінії і розуміє специфіку і складність виконання бойових завдань, потреби Сил оборони, а також ті виклики, які стоять перед нами на полі бою. Тому сумнівів немає в тому, що позитивний досвід, який був здобутий, буде тільки примножений. Реакція нормальна, позитивна.

 

В окремому роді військ це забезпечить якість і централізацію

— Чи потрібно створювати новий рід військ? 

Ми маємо розуміти, що безпілотні системи – це не майбутнє, це теперішнє, яке вже прийшло і дуже-дуже ефективно діє на полі бою. Як водні дрони – ми бачимо, що роблять наші Сили оборони водними дронами, ми активно нищимо флотилію російських окупаційних військ – так і роботизована техніка, яка достатньо активно вже сьогодні працює на полі бою і здійснює завдання з доставки необхідних боєприпасів, провізії на передню лінію, забирає поранених, а також проводить дії щодо мінування та розмінування. Поки що не масово, але на окремих відтинках працює вже достатньо активно. Всім відомі засоби БПЛА розвідувального та ударного типу дії. Я думаю, що кожен українець, кожен громадянин розуміє, наскільки це ефективно на полі бою. Бо чим більше розвідувальних засобів, тим ми краще бачимо ворога. Чим більше ударних, тим більше прицільно і точно ми його можемо знищити. Інколи засоби БПЛА грають ключову роль в тій чи іншій битві. Наведу конкретний приклад: під час штурму населеного пункту Іванівське противником була задіяна броньована техніка в кількості 10 одиниць. 8 одиниць броньованої техніки вдалося знищити – наголошую, не пошкодити, а знищити – за рахунок ударних FPV-дронів-камікадзе. Достатньо часто ми ліквідуємо групи противника, які наближаються до наших передових позицій також саме за рахунок FPV-дронів.

Тому ми розуміємо, що роботизована техніка, а також безпілотні системи – це сьогоднішнє, яке активно увірвалася в наше життя, активно увірвалося в Сили оборони і активно розвивається. Відповідно, якщо ми маємо настільки потужні засоби, які масштабуються. Що ми маємо додатково мати? Надійну систему і структуру управління, окремий рід військ забезпечення, надійну архітектуру навчальних закладів, які б могли навчати професійних операторів. В рамках однієї системи координат окремого роду військ це можна забезпечити якісно і централізовано. І, звісно, це планомірність і тактика застосування на полі бою. Окремому роду військ будуть виписані необхідні доктрини, які будуть писатися не з голови, а з практичного застосування і того досвіду, який вже є на полі бою. І цей позитивний досвід буде масштабований на всі Сили оборони. І коли ми кажемо про окремий рід військ, ми кажемо про певну структуру, яка має зробити застосування безпілотних систем максимально ефективним.

— Чи означає це, що в інших родах військ буде потреба в меншій кількості живої сили? 

Мова йде про збереження життя солдатів. Ми маємо чітко розуміти, що територія вважається деокупованою лише та, де знаходиться наш піхотинець, наш військовий. В деокупації допомагає ряд засобів – це об'єднаний вогневий вплив, багато чинників і факторів, які забезпечують можливість нашим піхотинцям просунутися вперед, вибити ворога, а також утримати позицію під час вчинення ворогом ударно-штурмової дії. Чи можна скоротити число військових, які проходять службу або беруть участь в різних операціях? Думаю, що ні. Чи можна зберегти життя військових і не ризикувати людьми там, де можна застосувати техніку? Так, і це вже відбувається сьогодні. І дійсно, для Сил оборони, для України життя та здоров'я військового є найвищою цінністю. Нас набагато менше, ніж ворога і ми можемо його перемогти тільки тоді, коли ми зможемо ворога нищити чітко, прицільно, в будь-якому місці, в значній кількості і при цьому берегти наш особливий склад. Безпілотні системи, роботизована техніка дає можливість це робити. 

Що з РЕБ?

— Наскільки поєднання різних безпілотників і РЕБ дає відчутний результат? 

Є засоби радіоелектронної розвідки, вони дають нам можливості бачити присутність ворожих засобів БПЛА в повітрі розвідувального ударного типу дії. Є засоби радіоелектронної боротьби, які за рахунок формування перешкод в частотах давлять можливість противнику пілотувати ті чи інші засоби на певних відтинках фронту. Відповідно захищають наші передові позиції, шляхи сполучення, портативні РЕБ закривають нашу броньовану техніку, а також централізовані впливають на те, щоб максимально подавлювати великі безпілотники противника, відводити, до прикладу, керовані авіабомби. І, відповідно, нам засоби радіоелектронної розвідки також додатково дають можливість виявляти, де саме знаходиться РЕБ противника. Коли ми знаємо, де він знаходиться, як він працює – ми зможемо його відпрацювати за рахунок своїх вогневих засобів: це артилерія, реактивна артилерія і, водночас, ударні засоби БПЛА. Тому поєднання засобів радіоелектронної розвідки, радіоелектронної боротьби, а також безпілотних систем є надзвичайно важливим і максимально ефективним як з точки зору захисту наших позицій, так і з точки зору нанесення ураження по ворогу.

— А якщо порівнювати наші системи РЕБ і ці системи РЕБ у ворога: чи можна сказати, що є якась різниця, хтось сильніший, хтось потужніший?

Що стосується РЕБ, які збираються за рахунок китайських комплектуючих – переважно це окопний РЕБ, портативний РЕБ – вони в нас і в противника рухаються десь нога в ногу. Це ті засоби, які виникають тут і зараз на полі бою, як технічні рішення і далі зразки масштабуються. Якщо ми кажемо про централізований РЕБ – тут, на превеликий жаль, противник на поточний момент переважає, тому що в них засоби радіоелектронної боротьби були на початок 2022 року одними з кращих в світі. І противник зберігає можливість як виготовлення, так і модернізації. Тому в централізованому РЕБ ми дещо відстаємо, але дуже і дуже активно ведеться робота Україною, щоб ми вийшли бодай в паритет і забезпечили можливості навіть на деяких відтинках противника перегравати в потужності і в ефективності застосування.

КОНТЕКСТ

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну створити в ЗСУ Сили безпілотних систем. 6 лютого 2024 року глава держави підписав указ "Про нарощування спроможностей сил оборони". Президент доручив уряду разом із Генштабом ЗСУ опрацювати питання створення безпілотних систем як окремого роду сил у структурі ЗСУ і за результатами опрацювання внести пропозиції на розгляд Ради національної безпеки та оборони.

Як зауважив Зеленський у своєму відеозверненні: "Створення у наших Силах оборони окремого роду сил – Сил безпілотних систем – це не питання майбутнього – це те, що повинно дати цілком конкретний результат уже найближчим часом. Цей рік повинен стати вирішальним у багатьох аспектах. І, очевидно, – на полі бою. Дрони – безпілотні системи – довели свою ефективність у боях на землі, у небі та в морі. Україна реально змінила безпекову ситуацію в Чорному морі завдяки дронам.

Відбиття штурмів на землі – це багато в чому робота саме дронів. Масштабне знищення окупантів та їхньої техніки – це також дрони. Зараз перелік завдань чіткий: спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, систематизація досвіду, постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу".

"БПЛА достатньо вагомі, щоб мати своє, окреме командування і напрямок"

Як зазначив у фейсбук військовослужбовець ЗСУ, аеророзвідник, блогер Серж Марко (Олександр Карпюк), зі створенням Сил безпілотних систем "формується вертикаль, яка дозволить пілоту дорости до посади в управлінні та реалізувати свій бойовий досвід в керуванні з кабінетів, і яка буде розуміти пілота краще, ніж інші сили та роди військ. Тому це еволюція, і цей крок ми зробили самі, на основі свого досвіду отриманого за війну, показавши союзникам – в яку сторону треба розвиватися. Це все стало можливим завдяки роботі пілотів на фронті, які на практиці довели, що БПЛА достатньо вагомі, щоб мати своє, окреме командування і напрямок. Ну а як це на практиці реалізується... подивимось. На фронті роботи багато. На території РФ – теж. Є куди прагнути".