90% замовлень із виробництва безпілотників отримують українські виробники — Данілов

90% замовлень із виробництва безпілотників отримують українські виробники — Данілов

90% замовлень із виробництва безпілотних систем отримують українські виробники. Про це повідомив сьогодні, 9 лютого в ексклюзивному коментарі Українському Радіо секретар РНБО Олексій Данілов. Він прокоментував доручення президента України Володимира Зеленського щодо створення в ЗСУ Сил безпілотних систем. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка Національної гвардії України

"Це українські компанії. Ми готові їх контрактувати по максимуму"

У нас на сьогодні є замовлення (стосовно безпілотників – ред.), 90% з яких отримують саме наші виробники, котрі виробляють ці засоби ураження на території України. Про це повідомив сьогодні, 9 лютого в ексклюзивному коментарі Українському Радіо секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов. "Це українські компанії. Ми готові їх контрактувати по максимуму, щоби забезпечити ЗСУ саме цими засобами ураження", – наголосив Данілов. 

Він зауважив, що війна змінилася: якщо порівнювати 2022-23 роки та зараз. Змінилася саме з технологічної точки зору. "І те, що президент видав указ про створення нового виду військ свідчить, що ми свідомі того, якою буде війна майбутнього, яка вже сьогодні є на нашій території. Безпілотні літальні апарати, роботизована техніка все більше і більше включатимуться в цей процес. І майбутнє вже буде зовсім іншим, ніж є сьогодні", – констатував секретар РНБО Олексій Данілов. 

 

 

"Це не питання майбутнього"

Президент України Володимир Зеленський доручив Кабміну створити в ЗСУ Сили безпілотних систем. 6 лютого 2024 року глава держави підписав указ "Про нарощування спроможностей сил оборони". Президент доручив уряду разом із Генштабом ЗСУ опрацювати питання створення безпілотних систем як окремого роду сил у структурі ЗСУ і за за результатами опрацювання внести пропозиції на розгляд Ради національної безпеки та оборони, секретарем якої є Олексій Данілов. 

Як зауважив Зеленський у своєму відеозверненні: "Створення у наших Силах оборони окремого роду сил – Сил безпілотних систем – це не питання майбутнього – це те, що повинно дати цілком конкретний результат уже найближчим часом. Цей рік повинен стати вирішальним у багатьох аспектах. І, очевидно, – на полі бою. Дрони – безпілотні системи – довели свою ефективність у боях на землі, у небі та в морі. Україна реально змінила безпекову ситуацію в Чорному морі завдяки дронам.

Відбиття штурмів на землі – це багато в чому робота саме дронів. Масштабне знищення окупантів та їхньої техніки – це також дрони. Зараз перелік завдань чіткий: спеціальні штатні посади під роботу з дронами, спеціальні підрозділи, ефективне тренування, систематизація досвіду, постійне масштабування виробництв і залучення найкращих ідей, найкращих спеціалістів у цю сферу".

"БПЛА достатньо вагомі, щоб мати своє, окреме командування і напрямок"

Як зазначив у фейсбук військовослужбовець ЗСУ, аеророзвідник, блогер Серж Марко (Олександр Карпюк), зі створенням Сил безпілотних систем "формується вертикаль, яка дозволить пілоту дорости до посади в управлінні та реалізувати свій бойовий досвід в керуванні з кабінетів, і яка буде розуміти пілота краще, ніж інші сили та роди військ. Тому це еволюція, і цей крок ми зробили самі, на основі свого досвіду отриманого за війну, показавши союзникам – в яку сторону треба розвиватися. Це все стало можливим завдяки роботі пілотів на фронті, які на практиці довели, що БПЛА достатньо вагомі, щоб мати своє, окреме командування і напрямок. Ну а як це на практиці реалізується...подивимось. На фронті роботи багато. На території РФ – теж. Є куди прагнути.