Яковенко про український "калашников", дрони з ШІ для ЗСУ та РЕБ-паритет

Яковенко про український "калашников", дрони з ШІ для ЗСУ та РЕБ-паритет

Україна все активніше використовує елементи штучного інтелекту у виробництві дронів для ЗСУ, констатує співзасновник проєкту Drone.ua Валерій Яковенко. В ефірі Українського Радіо він зауважив: дрони-камікадзе, які фактично є новим "калашниковим", винайденим українцями, змінюють абсолютно всі підходи ведення бою. Апарати з ШІ не такі поширені, як решта дронів у ЗСУ. Але це питання часу. Росія теж активізувала виробництво безпілотників. "Ворог намагається боротися проти наших дронів й зі своїми дронами завжди знаходиться позаду на 5–6 місяців", – каже Яковенко. А стосовно радіоелектронної боротьби Московія була одним із лідерів ще до війни, визнає експерт. Однак Україна теж активізувалася і зараз на фронті є певний РЕБ-паритет у протидії безпілотникам противника.

 

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: ФБ-сторінка Національної гвардії України

"Новий "калашников", який винайшли українці"

— Дрон зі штучним інтелектом – що це за пристрій? Чи це справді ШІ, а не щось, що за нього намагаються видати?

Нам потрібно дивитися детальніше у сам зміст поняття "штучний інтелект", адже ми не маємо абсолютно все так називати, бо подекуди використовуються лише його елементи. Власне, у дронах використання елементів штучного інтелекту приводить до того, що дрони використовуються більш вдало, вражають більше цілей і відсоток успішних влучань більший.  Що це таке? Фактично, це можливість довести дрон на найкритичнішій ділянці його польоту, коли оператор вже втрачає зв’язок через кривизну земної кулі, через низький політ. Оператор втрачає зв’язок і дрон треба довести до цілі, яку треба в останній момент вхопити і прокласти траєкторію таким чином, щоб дрон влучив в неї, знайшовши найбільш критичні точки, наприклад, на броні, де удар буде максимально ефективним. Це можливо і це вже використовується на полі бою, українські інженери використовують технології, які можна назвати елементами ШІ, щоб працювати більш ефективно. Й це, насправді, відбулося не за останній місяць, ці зміни відбувалися впродовж останнього року-півтора. Ще півтора року тому ми побачили перші команди, які почали працювати над цим питанням. Але, як і все, що стає відомим під час війни, коли інформація відома ворогу, про неї вже можна казати публічно. Тож зараз ми можемо лише констатувати, що Україна використовує технології штучного інтелекту в своїй роботі, коли мова йде про дрони.

 — Хто їх зараз виробляє? Наскільки це складно, дорого і може бути масово?

Дрони і дрони-камікадзе, які зараз фактично є новим "калашниковим", який винайшли українці, змінюють абсолютно всі підходи до ведення бою. Мова йде про весь світ, який дивиться, яким чином змінилася ситуація, змінилося використання бронетехніки, "живої" сили для ведення операцій та війн. Українці фактично винайшли цей інструмент, який є достатньо простим та модульним й дозволяє ту ж технологію ШІ використовувати у вигляді модулів. Але в основі лежить достатньо простий апарат у вигляді дронів, які ми добре знаємо. Це, напевно, основа всього, що зараз використовується, бо апарати з ШІ, певні модифікації не такі поширені, як основна маса дронів, які використовують ЗСУ. Але це питання часу.

"ШІ – один з елементів, який дозволить використовувати дрони ефективніше"

— Щодо питання часу… Була бурхлива дискусія, яка точилася в інтернеті, щодо того, чи буде весь український народ на кухнях паяти дрони. Але його ж мало спаяти, треба ще налаштувати, запрограмувати. Де кадри? 

Все це відбувається і тут потрібно розділити джерело постачання, яке зараз є на обороні України, на два шляхи. Перше – це робота великих підприємств, компаній, що виготовляють тисячі та десятки тисяч дронів щомісяця. В них є можливість на рівні конвеєрних ліній встановлювати всі необхідні прошивки, додаткові елементи та конструкції, в тому числі з модулями, які можуть відповідати за самонаведення. Якщо ж говорити про масову історію, яку ми зараз бачимо навколо, коли всіх українців закликають інвестувати свій час та сили у складання дронів, то тут мова йде про масовий набір скілів та формування певного інженерного резерву, щоб люди вірили в себе, розуміли, що вони можуть складати дрони, працювати за спеціалізаціями інженерів. Зараз, чесно кажучи, людей дуже не вистачає на підприємствах, тож це, напевно, одна з найефективніших практик щодо збільшення уваги до професії інженера як професії майбутнього. 

— Це дуже цікаво, тому що інтелектуальність війни зростає й інтелектуальних професій, якщо не безпосередньо в окопі, то на підході до нього треба буде дуже багато. Зокрема, дуже часто зараз можна почути словосполучення "окопний РЕБ". Наскільки дрони з елементами ШІ можуть боротися з РЕБ? Адже один із найпростіших методів боротьби з дронами – заглушити зв’язок, щоб дрон не можна було вести. Він долетить, якщо він "розумний"? 

Відсоток влучань, коли застосовується РЕБ, але дрон при цьому обладнаний компонентами систем ШІ, зросте. ШІ – це один з елементів, який дозволить використовувати дрони більш ефективно і не боятися ворожого РЕБу. Це дуже важлива історія. 

"І зараз є певний РЕБ-паритет"

— А щодо самого РЕБу: наскільки ми сьогодні розуміємо, чим проти нас борються росіяни? Я останнім часом чую, що в них чимало цього окопного РЕБу. Й що протиставляємо їм ми?

Якщо казати про РЕБи і взагалі про конфронтацію та позицію України та ворога щодо використання інноваційного обладнання, то українці знаходяться попереду у використанні дронів. Вони переважають у кількісному та якісному форматі, в нас більше дронів. Але, тим не менш, ворог намагається скорочувати відрив, інвестувати великі суми грошей у цей напрямок і робити все можливе, щоб відібрати в України лідерство у сфері використання дронів.

Валерій Яковенко. Фото: Drone.ua

Я б сказав, що це неймовірно важка задача через те, що Україна гарно будує свої ланцюжки постачання дронів. Ми не є авторитарною країною в цьому плані й сотні різноманітних компаній інвестують свої час і ресурси для того, щоб створювати нове українське обладнання. Але з точки зору РЕБ, то Московія дійсно є одним із лідерів щодо використання радіоелектронного обладнання для боротьби з різноманітними приладами. Це було до повномасштабного вторгнення. Після лютого позаминулого року Україна дуже сильно вирвалася вперед і зараз є певний "ребівський" паритет, коли ми говоримо про використання технологій, що дозволяють глушити дрони противника. Ворог намагається боротися проти наших дронів й зі своїми дронами завжди знаходиться позаду на 5–6 місяців. Ми завжди знаємо наперед, які частоти він буде використовувати у середньостроковій перспективі. Через це ми можемо підлаштовуватися і Україна активно це робить, випускаючи власні технології радіоелектронної боротьби, які максимально розповсюджуються по лінії фронту майже до окопів.

Окопні РЕБи 

Окопні РЕБи – це пристрої, які дозволяють в радіусі до 500 метрів знизити ефективність дії ворожих дронів. Й зараз це один із найдинамічніших напрямків застосування обладнання.

Щодо ШІ, то вони не є оптимальними й знаходяться зараз на початковому етапі, коли ми говоримо про ворога. Й окопні РЕБи – це надважливе завдання, яке має бути присутнім. Коли ми говоримо про компанії та кількість підприємств, які виробляють зараз такі технології, то за офіційною статистикою їх більше 200. За неофіційною – більше 700. Всі вони виготовляють різне обладнання під запити конкретних підрозділів, з якими співпрацюють. І коли різноманітні моніторингові місії, які досліджують радіоелектронне випромінювання над територією України, бачать, які частоти і яке саме обладнання використовується українцями, то вони подекуди не можуть зрозуміти, що це за обладнання і скільки його використовується. У нас фонить вся лінія фронту на різних частотах і з різними приладами. Це результат еволюції того, що зараз виробляють українські інженери. Багато різноманітних пристроїв, приладів. Не все буде застосовуватися через рік масово, будуть певні лідери, які використовуватимуться системно. Але зараз динаміка виготовлення та інновацій в напрямку РЕБ зі сторони України надвисока.