Андрій Данилко, Джамала і Сергій Танчинець увійшли до журі Нацвідбору на Євробачення-2024

Андрій Данилко, Джамала і Сергій Танчинець увійшли до журі Нацвідбору на Євробачення-2024

Голосування тривало тиждень, кандидатів було дев'ять і трійка лідерів змінювалася постійно. Про це розповіла в ефірі Українського Радіо голова делегації України на Євробаченні Оксана Скибінська, розповідаючи про визначення трьох членів журі цьогорічного Національного відбору на Євробачення-2024. Понад 720 тисяч людей віддали свої голоси за претендентів. Лідерами голосування стали Андрій Данилко, Джамала і Сергій Танчинець. "Є музикант, котрий вміє творити хіти, є переможниця Євробачення і є ікона Євробачення", – зазначила Оксана Скибінська. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Суспільне мовлення

"Голосування тривало тиждень, кандидатів було дев'ять, і трійка лідерів змінювалася постійно"

— 22 січня в додатку Дія завершилося голосування, яке визначило трьох членів журі цьогорічного Національного відбору на Євробачення-2024. Понад 720 тисяч людей віддали свої голоси за претендентів. Лідерами голосування стали Андрій Данилко, Джамала та Сергій Танчинець. Чи передбачувані були ці імена?

Насправді не так просто передбачити результати голосування. Тому що практика показує, що наші прогнози не завжди справджуються, оскільки люди завжди вирішують по-своєму. І в цьому є перевага такого опитування в додатку "Дія". Наше завдання, як організаторів –  запропонувати вкрай широку палітру для вибору. А вже українці самі оберуть, хто для них саме в цей рік є найбільш авторитетним. Саме глядачі є тими, кому можна довірити ухвалювати рішення про 50% результату голосування, про вибір 11-го фіналіста і зрештою – перемогу. Тому ми більше не робимо ставок зі свого боку, лише намагаємося зробити максимально сильну добірку кандидатів. І чекаємо на результат. І навіть цього разу ми бачимо, що результати змінювалися, тому що голосування тривало тиждень, кандидатів було дев'ять і трійка лідерів змінювалася постійно. Тобто четверте і третє місце варіювали. І зрештою перемогли Андрій Данилко, Джамала і Сергій Танчинець.

"Є музикант, котрий вміє творити хіти, є переможниця Євробачення і є ікона Євробачення"

—  Як бачимо, двоє з них уже були учасниками Євробачення – Андрій Данилко і Джамала. Це люди, які знають, що таке Євробачення і що таке бути членом журі. Можливо, це стало вирішальним фактором для тих, хто голосував?

Дійсно, досвід важливий. І він важливий у складі журі. Тому що Євробачення – це особливий конкурс, який варто знати і розуміти зсередини, для того щоб ухвалювати рішення. Тому що на Євробаченні є кілька важливих аспектів. Це і музика, і вокальні дані, і вміння працювати на сцені, і артистизм, і вміння донести меседж, і вміння працювати з аудиторією, як з тією, яка в залі, так і з тією, яка за об'єктивом, за камерою. Тому що передусім рішення про те, хто переможе на Євробаченні, ухвалюватиме дуже велика аудиторія всієї Європи. Це майже 200 мільйонів глядачів. Побачимо, скільки буде цього року в Мальме. Але думаю, що багато. Адже минуле шведське Євробачення було рекордсменом за кількістю глядачів. 

Оксана Скибінська. Фото: ФБ-сторінка

Тому важливо, щоб в складі журі саме фіналу Національного відбору були фахівці, які можуть оцінити за усіма ключовими критеріями. На мій погляд, у нас саме таке журі і склалося. В ньому є музикант, котрий вміє творити хіти, які не залишають слухача байдужим; у нас є переможниця Євробачення у складі журі, і у нас є ікона Євробачення. Тому що Вєрка Сердючка – це дійсно ікона Євробачення. І хоча Вєрка тоді не перемогла в конкурсі, тоді перемогла Сербія, але серед фанів конкурсу з усього світу немає такої людини, яка б не знала, хто така Вєрка Сердючка. І коли ти приїжджаєш на Євробачення в будь-яку точку світу, там завжди є єврофани, які будуть з зіркою на голові та в окулярах, тобто в образі Вєрки Сердючки.

Цей образ нікого не залишив байдужим. А це насправді дуже непросто, настільки вкарбуватися в пам'яті фанів і достукатися до їхніх сердець. Тому цей аспект теж дуже важливий. Тож маємо музиканта, маємо переможницю, і маємо зірку. І тому сподіваюся, що вони зможуть з професійної точки зору якнайкраще, гідно і справедливо оцінити наших учасників.

Учасників 11, вони дуже різні, і їх складно ставити в один ряд. Тому що нашим завданням в Національному відборі було зробити і показати максимально широку палітру української музики. Для того, щоб показати і українцям, і закордонній аудиторії, яка теж буде стежити за нашим Національним відбором, наскільки різною є українська музика навіть в часи повномасштабної війни. Тому тут потрібні оця фаховість, професіоналізм, для того щоб обрати кращого. Ну а інших 50% будуть визначати глядачі. І практика показує, що саме глядачі визначають зазвичай і переможця. І в правилах голосування переважний голос у випадку рівної кількості балів – за глядачами. Тому тут однозначно важливо, щоб і українці долучалися і голосували в "Дії" вже під час трансляції.

— Фінал Національного відбору на Євробачення відбудеться 3 лютого. О котрій годині він почнеться і де його дивитися?

О 17:30 розпочнеться передшоу. Воно транслюватиметься на телеканалі Суспільне Культура, на YouTube каналі "Євробачення Україна", а також на сайті Євробачення в Україні. Тож спочатку можна буде дізнатися всі тонкощі закулісся. Ми будемо показувати те, що не дізнається більше ніхто, розкажемо, як все працює зсередини, як готувалися артисти і команда, і як будується відбір зсередини.
Фінал стартує о 18:00 так само на телеканалі Суспільне Культура, на YouTube каналі "Євробачення Україна", також на Радіо Промінь буде радіотрансляція. Тож можна буде слухати вже наживо всі пісні, бачити виступи, а потім, вже трохи ближче до вечора, орієнтовно близько 21 години, проголосувати за того, хто, на думку українців, гідний нести прапор України вже на шведській сцені. Цьогоріч сцена непроста, тому що зазвичай шведське Євробачення і видовищне, і дуже сильне. Тому нам, українцям, спільно потрібно обрати найбільш гідного представника.

Троє ведучих

— Хто буде вести фінал національного відбору Євробачення?

Цьогоріч буде троє ведучих. Одним з них буде незмінний Тімур Мірошниченко, коментатор і ведучий Євробачення в Україні. Ще однією ведучою буде фронтвумен гурту The Hardkiss Юлія Саніна, а третім ведучим буде Василь Байдак – стендап комік, волонтер, який буде відповідати за настрій цьогорічного фіналу. Вести бекстейдж і передшоу буде ведуча відеоблогу Євробачення Україна Анна Тульєва.

Повний список фіналістів Нацвідбору

До списку фіналістів увійшли такі учасники: дует alyona alyona & Jerry Heil, які виступатимуть разом на сцені Нацвідбору; ANKA, яка стала 11-тою фіналісткою; виконавець Drevo, який минулого року був у лонг-листі, а цього вже потрапив до фіналу; співачка INGRET, яка раніше брала участь у Націвідборі і зараз повернулася; співак MELOVIN, котрий представляв Україну на Євробаченні у 2018 році; дует NAHABA, який є одним із відкриттів цьогорічного Нацвідбору; гурт NAZVA, який також вперше бере участь у Нацвідборі; виконавиця SKYLERR, котра минулого року також була у лонг-листі, а цього року – у фіналі; гурт YAGODY – виконавці фолк-музики, які також є цьогорічним відкриттям; співак YAKTAK, який нині досить відомий серед молоді; гурт Ziferblat, який також став одним з відкриттів цьогорічного Національного відбору.

Фото: Суспільне