"Будуть великі пакети допомоги від кількох держав": Міноборони України про підсумки "Рамштайн-18"

"Будуть великі пакети допомоги від кількох держав": Міноборони України про підсумки "Рамштайн-18"

Україна нинішнього року отримає зброю, якої ще немає і яка допоможе вражати російських окупантів та їхні логістичні вузли. Про це за підсумками сьогоднішньої, 23 січня зустрічі контактної групи у форматі "Рамштайн" повідомив речник Міноборони України Ілларіон Павлюк. У сьогоднішньому засіданні "Рамштайну" брали участь, зокрема, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та очільник ГУР Міноборони України Кирило Буданов. Як зауважив в ефірі Українського Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, загалом зустрічі у форматі "Рамштайн" можна поділити на три основні частини: аудит уже поставленого, постачання на найближчий час і аналіз довгострокового майбутнього. Нарощування виробництва необхідної кількості зброї не є для Європи непосильною ношею, впевнений військовий експерт. 

0:00 0:00
10
1x

18-ту зустріч у форматі "Рамштайн" проводили онлайн. Фото: тг-канал Міністерства оборони України 

"Цьогоріч будуть великі пакети допомоги від кількох держав"

Україна у 2024 році отримає зброю, якої ще немає і яка допоможе вражати російських окупантів та їхні логістичні вузли. Про це за підсумками 18-ї зустрічі у форматі "Рамштайн" (координаційної групи держав-союзниць України щодо подальших поставок їй зброї та військової техніки) повідомив речник Міноборони Ілларіон Павлюк, інформує Суспільне. "Продуктивна зустріч. Підтримка продовжується. Були важливі заяви і зобовʼязання. Підтримка триватиме і надалі", – сказав він. 

У засіданні групи брали участь зокрема Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та очільник ГУР Кирило Буданов. "Обговорювались способи підтримувати України. Обговорювали збільшення виробництва боєприпасів і зброї. Цьогоріч будуть великі пакети допомоги від кількох держав", – зазначив Павлюк.

За словами директора Департаменту міжнародного оборонного співробітництва Міністерства оборони України полковника Геннадія Коваленка, головком ЗСУ Залужний проінформував учасників засідання про ситуацію на фронті розв'язаної Росією війни проти України. "Буданов доповідав про безпекову ситуацію та плани Росії та як ми готуємось до цього. Ми доводили наші меседжі. Та як будемо здобувати перемогу", – розповів Геннадій Коваленко.

"Рамштайн" загалом – три основні частини 

Зустрічі "Рамштайн" присвячені загалом аналізу того, як забезпечене постачання техніки, констатував в ефірі Українського Радіо Олександр Мусієнко. Зустріч загалом можна поділити, на його думку, на три основні частини. 

► Аудит – це перша традиційна частина. 

► Друга частина – постачання на найближчий час. 

►Третя – аналіз довгострокового майбутнього: що нам потрібно і на що ми чекаємо? 

А в Україні чекають на: 

1)  Артилерійські системи, снаряди і боєприпаси;

2) Збільшення кількості далекобійних ракет і різних засобів ураження, щоб ЗСУ мали змогу завдавати удари по логістиці ворога, не даючи йому час на доукомплектування і перегрупування з метою поновлення наступальних дій;

3)  Засоби ППО, і це те, що буде залишатися актуальним для нас тривалий час, вважає військовий експерт. 

—  Чи почуємо ми найближчим часом новини щодо власного виробництва зброї?

"Я думаю, що коли ми говоримо про збільшення ударів по військових об’єктах на території Росії, ми вже маємо на увазі ці хороші новини", – відповідає на таке запитання Олександр Мусієнко. "З того, що відомо – це нарощування в Україні виробництва снарядів і боєприпасів. Але я не виключаю, що, враховуючи рівень розробок, які є, буде цікаво і цього року".

"Це не є для Європи непосильною ношею"

— А наскільки світова, і насамперед європейська економіка, сьогодні готова до виробництва необхідної кількості зброї?

"Це не є на сьогоднішній день непосильною ношею. Якщо тільки з німецьким концертом Rheinmetall вдалося за останні кілька місяців укласти контракти на 6,5 мільярдів євро, при тому що 3-4 роки тому ця сума могла бути вдесятеро меншою. Очевидно, що зміни відбуваються. І в принципі, фінансування знаходиться. Воно йде з різних джерел: від урядів держав, sз трастових фондів, за кредитні гарантії тощо. Адже трансформація відбувається і в економіках держав. І це теж важливо їм пояснювати: виробництво зброї на території ваших країн – це "плюс" для ваших економік: інвестиції, робочі місця тощо. На жаль, не всі це розуміють. І це теж трансформація. Тому що Франції потрібно відкривати підприємства, які були законсервовані. І ми досі зараз шукаємо фінансування на 60 самохідних артилерійських установок CAESAR. Якщо 12 вже профінансовано, і найближчим часом 6 мають надійти в Україну, то 60 ще треба профінансувати. Тобто це теж питання пошуку коштів. І цьому питанні дуже важливе голосування пакету допомоги від США, яке б вирішило багато питань".

"Вкрай важливе рішення американців"

— Спеціальна представниця США з питань економічного відновлення України в Держдепартаменті Пенні Пріцкер заявила, мовляв, якщо Конгрес США схвалить допомогу Україні, це допоможе Києву отримати майже втричі більшу суму від інших донорів. Що ми можемо очікувати в цьому контексті?

"Справді, багато хто орієнтується на США, на їхню допомогу і на настрої звідти. Це індикатор для інших держав. Хоча ми також чекаємо рішення і про розблокування допомоги Європейського Союзу для України на 50 мільярдів на 4 роки. Це дуже важливе рішення, вкрай потрібне нашому бюджету. Я думаю, що інші можливості так само можуть з’явитися, якщо США проголосують підтримку. Справа в тому, що коли ми говоримо про 60 мільярдів, які очікуються від США, цей пакет допомоги треба розділити. Там є пакет на зброю, видатки на оборону і закупівлю снарядів, боєприпасів та інших видів озброєнь. Так само там є макрофінансова допомога, тобто кошти, які мають надійти як економічна допомога українському уряду на реалізацію фінансування певних видатків, що є в нашому бюджеті й покривати, зокрема, дефіцит українського бюджету. Це з точки зору економіки вирішує дуже багато питань. Так само інші держави, які б хотіли надати певну допомогу не тільки через програми Європейського Союзу, на які ми чекаємо, а й безпосередньо просто надавши двосторонню допомогу, вони зважають і на позицію США. Тому що якщо це робить США, це для інших стає індикатором довіри і гарантії. Тому вкрай важливо для нас, щоб американці це рішення ухвалили".

 

Зі свого боку, військовий експерт Петро Черник заявив Українському Радіо, що вітчизняне виробництво може вийти на показники 80% від того, що потребують ЗСУ. При цьому експерт не спрогнозував час, який знадобиться для виходу на такі обсяги. "Ніхто у здоровому глузді не буде деталізувати процес відновлення ВПК у стані війни, але можу твердо сказати, що все рухається у правильному напрямку", – зазначив Петро Черник.