Виробництво зброї в Україні може вийти на 80% потреб ЗСУ ― Черник

Виробництво зброї в Україні може вийти на 80% потреб ЗСУ ― Черник

 

"Ніхто у здоровому глузді не буде деталізувати процес відновлення ВПК у стані війни, але можу твердо сказати, що все рухається у правильному напрямку". Таким чином військовий експерт Петро Черник прокоментував в інтерв'ю Українському Радіо відродження Україною власного виробництва зброї. Вітчизняне виробництво може вийти на показники 80% від того, що потребують ЗСУ, вважає Петро Черник. При цьому експерт не спрогнозував час, який знадобиться для виходу на такі обсяги.

 

0:00 0:00
10
1x

 

Українська крилата ракета "Нептун". Ілюстративне фото defence-ua.com 

 

"Усе рухається у правильному напрямку"

― Чи справді ми відроджуємо своє власне виробництво зброї? З таким прицілом, щоб це було надійно заховано.

Ніхто у здоровому глузді не буде деталізувати процес відновлення ВПК у стані війни. Але можу твердо сказати, що все рухається у правильному напрямку. Зрештою, відмотаємо трошки назад. Як казав великий Нікколо Макіавеллі, "якщо хочеш знати, як буде ― вивчи, як було". Ми входили в десятку експортерів зброї. У нас прекрасний бронепакет, ціла низка найрізноманітніших ракет, починаючи від протитанкових, і зенітні ракети в тому числі. Маємо у розробці навіть переносний зенітно-ракетний комплекс "Колібрі". 6 ракетних катерів класу "Лань" ми продали у В’єтнам. Але, на превеликий жаль, до цієї страхітливої війни ВПК працював на зовнішній ринок, а не на нашу оборону. Така сумна і сувора дійсність. Зараз усе це перебудовується у правильному напрямку. Але технологічна зброя ― складна, плюс розуміємо, які мають бути заходи безпеки, щоб не потрапляти під ракетні удари. Адже ракетний потенціал противника до останнього дня війни нікуди не подінеться, тому все це ― час, час і час. Але точно ― все рухається так, як треба.

― Міноборони за перший тиждень 2024 року кодифікувало і допустило до експлуатації майже 15 нових зразків озброєння та військової техніки українського виробництва. Йдеться про роботизовані системи, безпілотники, інженерну техніку, модернізований протитанковий ракетний комплекс з новими ракетами. Про це повідомив заступник міністра оборони, генерал-лейтенант Іван Гаврилюк. Що означає процес кодифікації та як швидко така зброя почне виготовлятися і потрапляти на фронт?

Я не буду вдаватися у часові показники і деталізувати ці процеси. Ми дамо готову розвідувальну інформацію нашому ворогу, навіщо це робити? На моє переконання, це неправильний спосіб дискусії. Маємо розуміти, що ми зрушили з мертвої точки, точніше ― перевели на новий якісний рівень усі напрямки, які можуть бути корисними у цій війні. А кодифікація ― це штатні процеси. Номенклатурні процеси прийняття зброї на озброєння та її опису.

Петро Черник. Фото: armyinform.com.ua

"Ми можемо вийти на показники 80%"

― Журналісти цікавляться як аматори, а ви як професіонал усе деталізуєте. Тому, якщо ми заходимо далеко, ви можете нас зупиняти. Яку частину потреб Збройних сил України може перекривати власне виробництво у перспективі? Це коректне запитання?

Це коректне запитання. Ми можемо вийти на показники 80%. Це абсолютно підйомна планка, ми до неї рухаємося.

― Ця війна знову спровокувала гонку озброєнь. Моє дитинство минало саме в часи гонки озброєнь в окупованій Радянським Союзом радянській Україні, і нічого доброго це населенню не принесло. Наскільки виробництво зброї може бути корисним для економіки країни та її розвитку?

У тому історичному відтинку, де ми перебуваємо, гонка озброєнь ― на марші. Ялтинська система міжнародних відносин зруйнована, це була четверта система міжнародних відносин на планеті Земля. Маленький лікнеп. Перша система ― 1648 рік, за результатами релігійних воєн; друга ― 1815 рік, за результатами наполеонівських воєн; третя ― Версальська система, після Першої світової війни; четверта ― Ялтинська система, після Другої світової. Не треба бути великим геополітиком, щоб зробити логічне припущення: п’ята міжнародна система буде обов’язково написана. І якщо чотири попередні написані за результатами воєн, то і п’ята буде написана за результатами воєн. По-іншому не буде. А якщо так, то виробництво нової якісної зброї, нових параметрів ― на марші. Взагалі, стільки інтелекту, скільки вклала людина у війну і зброю, вона не вклала ні в що інше. Така сумна дійсність.

КОНТЕКСТ

Міністерство оборони України за перший тиждень 2024 року кодифікувало та допустило до експлуатації майже 15 нових зразків озброєння і військової техніки вітчизняного виробництва. Про це заступник міністра оборони генерал-лейтенант Іван Гаврилюк повідомив 6 січня нинішнього року в коментарі виданню "Економічна правда", передає Укрінформ. Зокрема, до експлуатації допущені роботизовані системи, безпілотники, інженерна техніка та модернізований протитанковий ракетний комплекс із новими ракетами.

 

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США