Дмитро Шуров: "Я хочу, щоб ми свідомо обрали людину, яка нас представить"

Дмитро Шуров: "Я хочу, щоб ми свідомо обрали людину, яка нас представить"

Вже 3 лютого ми дізнаємося, хто з українських виконавців цієї весни поїде в шведське місто Мальме, де позмагається за головний приз "Євробачення-2024". За право представляти Україну на міжнародному пісенному конкурсі загалом змагаються 11 виконавців. Цього тижня шляхом жеребкування визначили порядок їхніх виступів у фіналі  Нацвідбору на "Євробачення-2024". Крім цього організатори презентували їхні конкурсні пісні. До слова, ексклюзивна радіопремʼєра треків відбудеться в ефірі Радіо Промінь — офіційного медіапартнера "Євробачення" в Україні. Музичний продюсер Нацвідбору Дмитро Шуров закликав українців уважно послухати всі пісні й зробити усвідомлений вибір, бо обирати є з кого. Цей Нацвідбір він вважає дуже сильним і сподівається, що фінал мине без конфліктів. Про це він розповів ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмиру Захарченку й Лесі Антипенко.  

0:00 0:00
10
1x

Такою буде сцена "Євробачення-2024" у шведському місті Мальме / Фото: suspilne.eurovision

"Цікаво спостерігати за тим, готове чи не готове українське суспільство сприймати нове. Тому що раніше це було головною проблемою, на мою думку, цього відбору" 

Дмитре, привіт тобі. 

Доброго ранку з морозного Києва!

Тобі також привіт звідти ж! Насправді цей відбір для тебе вже не перший. Скажи, як змінюєшся особисто ти з кожним конкурсом? 

Тут цікавіше спостерагати за змінами в українському суспільстві. Тому що, звісно, минулий рік був екстремальним, була перша, найважча з психологічної точки зору частина війни. Цікаво спостерігати за тим, як зараз реагують артисти. Багато артистів вже влились у свої попередні графіки, всі дуже зайняті. Є люди, які почали творити нарешті, включаючи мене. І цікаво спостерігати за тим, готове чи не готове українське суспільство сприймати нове. Тому що раніше це було головною проблемою, на мою думку, цього відбору.  Чесно кажучи, я не робив ще якийсь зріз реакції людей, просто не було часу, але зараз буду цим займатись. Мені дуже-дуже цікаво подивитись на реакцію людей на треки, які були опубліковані, тому що я особисто вважаю цих артистів важливими зараз людьми, які роблять свою справу, незважаючи на обставини. Мені цікаво, чи з’явилось в українців за цей рік більше сприйняття і прийняття думки інших людей, інших смаків, і це зараз, на мою думку, найголовніше: навчаємось ми нарешті цінувати своїх чи не навчаємось.  


Дмитро Шуров на жеребкуванні фіналістів Нацвідбору на "Євробачення-2024" / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ 

Відбулось жеребкування і в нас вже є послідовність виступів. Якщо розглядати шоу з точки зору драматургії, тобі така послідовність подобається? 

Так. Минулого року перший у нас був Moisei, військовий скрипаль, і це був максимально логічний початок шоу, якщо можна це назвати шоу в умовах війни. Цього року в нас YAKTAK, він неймовірно впевнена в собі людина, здається, що №1 йому прекрасно підходить в шоу. І люди, які потребують трішечки розкачатись під час шоу, послухавши інших учасників, у нас пізніше. Я не дуже вірю в графіки, якщо чесно. Я вважаю, якщо виступають артисти, які в себе вірять, і якщо їх дивиться свідома аудиторія, яка "клює" не тільки на перегляди, на репутацію, а дійсно дивиться й усвідомлює, хто перед ними виступає, як він співає і що це за пісня, то графіки — це не така важлива річ, на мою думку. 

"Під час відбору дуже багато відомих артистів просто побоялись йти на нього, тому що бояться хейту"

З досвіду твоєї особистої комунікації з учасниками, вони як зараз ставляться до Нацвідбору? Ти ж теж бачив цей розвиток, коли хтось хоче просто хітову пісню, а в когось якісь інші цілі?

Всі дуже стривожені, це дуже великий стрес і колосальне напруження. Наше суспільство тільки чекає, щоб когось "розіп’яти", ви ж знаєте. І я вам скажу, що під час цього відбору дуже багато відомих артистів зі сформованими аудиторіями просто побоялись йти на нього, тому що вони бояться цього хейту, бояться втратити якісь там свої позиції. Ці одинадцять людей готові боротись за те, щоб представити Україну. В багатьох із них вже йдуть справи прекрасно, тому так, зараз у них колосальне напруження, вони готуються, хочуть стрибнути вище голови. Вони хочуть, щоб українці прийняли їх такими, як вони є, тому що це зараз найголовніше. 


Жеребкування фіналістів Нацвідбору на "Євробачення-2024" / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

"Нацвідбір є дуже важливим, тому що він дає картинку майбутнього й інші артисти мають просто щороку підтягуватись і казати своє слово" 

А щодо досвідчених гравців, ти не раз казав у нашому ефірі, що хотілось би їх побачити в наступних Нацвідборах. Те, що в нас так багато молоді, якщо подивитись, наприклад, на цей відбір, в тебе цей факт які емоції викликає? 

Молода кров на відборі — це круто. Звісно, було б взагалі круто, колись, я думаю, так воно і буде: в нас буде якась легенда з минулого, і нова музика, і якісь актуальні зараз популярні артисти. Але, в принципі, якоюсь мірою воно так і є. Не дуже круто так казати про 26-річного хлопця, але вибачте, в нас MÉLOVIN на відборі є, який вже їздив на Євробачення й якого знає вся країна. В нас дуже різні стилі,  в нас NAZVA, Ziferblat, який зараз є надією нової інді-музики. Тобто в різних нішах ці люди є дуже відомими, популярними, вони збирають зали. Тому те, що ми знову чіпляємось за стереотипи, що має бути так чи так, це мені не подобається. Мені подобається, коли ми робимо справи тут і зараз і даємо заряд на майбутнє. І те, що в нас нові артисти, відносно нові, тому що INGRET, наприклад, теж артистка вже з ім’ям. Я вже мовчу про Jerry Heil, про alyona alyona, про YAKTAK, який зараз збирає будь-які зали. З психологічної точки зору Нацвідбір є дуже важливим, тому що він дає ось цю перспективу, він дає якусь картинку майбутнього й інші артисти мають просто щороку підтягуватись і казати своє слово. 

Сподіваємось, що вони своє слово скажуть гучно. Але хочеться тепер трохи твого особистого: ти хвилюєшся, як пройде фінал? Якщо хвилюєшся, то за що саме? 

От чесно, я не хвилююсь за жодного артиста, я не хвилююсь за вокали, вони всі прекрасні вокалісти, цього року в нас реально сильний відбір. А з точки зору суто професійного досвіду, в них всіх він є. Навіть якщо ці артисти ще не їздили у всеукраїнські чи світові тури, вони або викладають вокал, або мають досвід в інших ситуаціях. Тобто в нас із цим все в порядку. В нас прекрасна команда, ми зробимо номери, буде крутий професійний ефір. Єдине, за що я хвилююсь, — це просто за загальний контакт, за екологію української публіки, за те, щоб ми зараз цінували все ж таки своє, не накидались один на одного, не зливали свій страх, своє напруження на цих людей і один на одного. Я хочу, щоб ми прослухали прекрасні пісні, номери, проголосували за них свідомо й обрали людину, яка нас представить. Я дуже не хочу, щоб ми сварились, "мочили" один одного і дуже мрію про те, щоб ми все ж таки рухались у напрямку екологічного спілкування. 

Нагадаю, що Промінь — офіційний радіомовник Євробачення в Україні. А вже сьогодні  (12 січня) о 18.00 в ефірі радіо Промінь у шоу "Селекція" ви почуєте ексклюзивну презентацію пісень усіх цьогорічних фіналістів Нацвідбору. Крім цього у "Вікенд нової української музики" на цих вихідних, тобто 13-го й 14-го січня, завітають ANKA, NAZVA, Drevo, alyona alyona і Jerry Heil, YAKTAK і NAHABA. Тому просто залишайтесь на хвилях радіо Промінь.