Впоратися з ними можуть Patriot та SAMP/T — експерт про російські ракети Х-32

Впоратися з ними можуть Patriot та SAMP/T — експерт про російські ракети Х-32

Можливість того, що російські окупанти оснастять касетними боєприпасами ракети Х-32, які вони запускають по території України, є. Це зазначив в ефірі Українського Радіо військовий оглядач Денис Попович. Центр національного спротиву попереджає, що росіяни планують оснащувати касетними боєприпасами ракети Х-32. Впоратися з ними в Україні можуть лише ЗРК Patriot і SAMP/T, каже Денис Попович. 

 

0:00 0:00
10
1x

Російські Ту-22М3 із ракетами Х-32 на авіабазі "Хмеймим" у Сирії, лютий 2022 року. Фото: прес-служба Міноборони РФ

"Х-32 є модифікацією Х-22"

— Центр національного спротиву попереджає, що росіяни планують оснащувати касетними боєприпасами ракети Х-32. Як вони діють?

На жаль, будь-яке озброєння — це результат наукових досягнень, а будь-яка війна є бустом для будь-яких наукових досягнень. Касетні боєприпаси на полях російсько-української війни вже використовувалися дуже і дуже широко, зокрема і з нашого боку в артилерійських системах — наші американські партнери їх постачали. Вони доставляли багато клопоту росіянам, особливо влітку, під час нашого літнього контрнаступу на Півдні. Будь-який касетний боєприпас, зокрема, якщо ми кажемо, про артилерійський, споряджається такою кількістю суббоєприпасів, тобто маленьких бомб, які вивільняються на заданій відстані. Тобто снаряд підривається на якійсь висоті, і ці маленькі бомби розкидаються на відстані, уражаючи площу, зокрема піхоту, броньовану техніку, споруди, інфраструктуру. Тобто це дуже небезпечно.

Якщо росіяни таким чином будуть споряджати ракети, то Х-32 є модифікацією Х-22, це дуже швидкісна ракета, яка може бути збита лише системами, які можуть вражати об'єкти, що летять на швидкості понад 4 тисячі кілометрів на годину. Тобто ЗРК Patriot може вразити таку ракету, яка летить на висоті 40 кілометрів, а потім круто пікірує на об'єкти, на які націлена. І на заданій висоті вона розкидає якусь кількість суббоєприпасів. Їх можуть бути десятки, сотні й навіть тисячі. Це залежить від того, як вона буде споряджена. І уявіть собі, що це "поле смерті" накриває якусь площу, де може опинитися будь-хто. Людина, яка не знаходиться в укритті або група таких людей, цивільний транспорт, цивільні споруди, як-то лікарні, дитячі садки, школи тощо. Зважаючи на те, як російська армія зараз бомбить нашу територію, то в полі ураження цього смертельного дощу може опинитися якийсь житловий мікрорайон.

Ціллю можуть бути мікрорайон, електрична підстанція, військовий об'єкт, аеродром

— І воно ще горить довго? Тобто, людям доведеться ще довго не виходити з укриттів? 

Це залежить від того, яким буде характер цих суббоєприпасів. Швидше за все, вони просто розірвуться або не розірвуться. Адже дуже багато таких мінібомб взагалі не розриваються. Тобто можуть розірватися 70-80%, а 20% можуть залишитися взагалі в землі. І потім ще треба їх розміновувати та знешкоджувати.

— А росіяни вже застосовували десь касетні бомби?

У системах Х-32 вони їх не застосовували, принаймні такої інформації немає. Але вони споряджали цими касетними боєприпасами снаряди до реактивних систем залпового вогню "Смерч". Це було зареєстровано в Харкові та Маріуполі. Так само були дані про те, що росіяни використовували касетні бомби у ФАБи (фугасні авіабомби). І, споряджаючи такими системами ураження, скидали їх на позицію української армії.

— Чого ворог хоче досягти, якщо справді ракети Х-32 оснастять касетними бомбами?

Касетні боєприпаси знищують ціль на площині. Тобто це може бути мікрорайон, електрична підстанція, яка розподіляє електроенергію, або військовий об'єкт. Дуже зручно такими боєприпасами знищувати аеродром. Уявіть собі, стоїть ряд літаків, і над ними розривається касетний боєприпас. Можливо, ці літаки не вибухнуть. Можливо, навіть і не загоряться. Але великі множинні ураження потім унеможливлять використання цих літальних апаратів і змушують відправляти їх на дуже дорогий і суттєвий ремонт.


Денис Попович. Фото: detector.media

Впоратися з ними можуть лише Patriot і SAMP/T

— Наскільки це буде проблемою для нашої протиповітряної оборони?

У нашому випадку впоратися з ними можуть лише Patriot та SAMP/T. Адже ракета летить на висоті 40 км на швидкості близько 4 тисяч км/год, а потім круто пікірує на ціль. Радянські комплекси, які ми мали до повномасштабного вторгнення, не мають ракет, які можуть збивати повітряні цілі з такими параметрами. Тобто саме Patriot, оскільки його ракета розвиває швидкість 5-6 тисяч км/год залежно від модифікацій. І ті райони, які не прикриті системами Patriot, на жаль, будуть вразливими для ракети Х-32, яка може летіти на заявлену дальність до тисячі кілометрів. Фактично, вся територія України може бути під загрозою ураження такими типами боєприпасів, які будуть споряджатися на ракетах Х-32.

— Враховуючи сьогоднішній потенціал росіян, наскільки це може справді стати реальністю?

Це цілком може стати реальністю, оскільки росіяни достатньо швидко впроваджують свої новинки в плані ураження і в плані ведення бойових дій. Доволі стислий термін вже може бути. І це буде проблемою. Тобто, якщо вони будуть бомбити ракетами Х-32 міста, тоді похід в укриття буде обов'язковим. Уявіть собі, що може бути на відкритій площині, якщо розірветься над містом подібного роду ракета.


Пускова установка українського ЗРК Patriot, передана Німеччиною. Фото: mil.in.ua

КОНТЕКСТ

За даними з відкритих джерел: 

Patriot (військовий індекс MIM-104) — американський зенітний ракетний комплекс, що є на озброєнні Армії США та армій низки інших держав, у тому числі України. Виробляється групою американських компаній на чолі з "Raytheon Technologies". Patriot — не просто ППО, це комплекс (ПРО), здатний перехоплювати в повітрі балістичні ракети. Він оснащений ракетами-перехоплювачами і високопродуктивною РЛС. Батареї можна швидко приводити у повну бойову готовність, вони здатні вести вогонь по декількох цілях одночасно, вони маневрені та захищені від перешкод.

До складу однієї батареї входить: силова установка, РЛС станція (з радіусом дії від 150 км), пункт управління вогнем, пускові установки, самі ракети.

SAMP/T-MAMBA — зенітний ракетний комплекс, перша в Європі протиракетна система великої дальності. Вона може знищувати ворожі літаки на дальності від 3 до 100 кілометрів та балістичні ракети на дальності від 3 до 25 кілометрів, висота ураження — до 25 кілометрів. SAMP/T розробив європейський консорціум Eurosam (MBDA Italy, MBDA France, Thales).