"Наші зенітно-ракетні комплекси, як привиди", — Мусієнко про літакопад росіян

"Наші зенітно-ракетні комплекси, як привиди", — Мусієнко про літакопад росіян

Кількість вильотів російської авіації з метою застосування авіаційного озброєння за останній тиждень зменшилась вдвічі-втричі, і це практичні результати роботи Повітряних сил ЗСУ, констатував в ефірі Українського Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко. Експерт зауважив: "Якщо ми подивимося на попередній тиждень, то російські війська здійснили більше 70 вильотів авіації з застосуванням авіабомб або ракет. Дві доби тому – це було 46 таких вильотів, а за минулу добу – 19".  Коментуючи нічну "бавовну" в районі Феодосії, під час якої 26 грудня був уражений російський десантний корабель "Новочеркаськ", Мусієнко наголосив: "це блискуча операція Повітряних сил… Він переміщував військові вантажі, зокрема "Шахеди", які доставлялися, а потім запускалися з окупованого Криму по території України. Тому це мінус корабель, який здійснював вантажні функції з перевезення озброєння для ворога, і це для них, звичайно, втрата".

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: defence-ua.com

Мета Повітряних сил ЗСУ –  відігнати російську авіацію

Всього за тиждень у російських терористів мінус 5 літаків. Що можна сказати про такий результат і самі літаки?

Результат, в першу чергу, ми маємо такий, що Росія зменшила кількість вильотів своєї авіації і відповідно керованих авіабомб. Якщо ми подивимося попередній тиждень, то російські війська здійснили більше 70 вильотів авіації з застосуванням авіабомб або ракет. Дві доби тому – це було 46 таких вильотів, а за минулу добу – 19. Тобто можна констатувати, що фактично вдвічі-втричі зменшилася кількість вильотів з метою застосування безпосередньо авіаційного озброєння. І це вже практичні наслідки. Загалом мета таких дій Повітряних сил ЗСУ – це фактично відігнати російську авіацію і зменшити чисельність застосування безпосередньо керованих авіабомб та іншого озброєння. Тобто це чітка мета, яка є. І вона вже приносить результати. Щодо літаків. Це сучасні російські літаки, багатоцільові. В першу чергу, Росія їх зараз використовує як бомбардувальники, як тактичну авіацію. 

Чи можуть росіяни використовувати ці літаки, якщо ми їх відтіснимо подалі? 

Можливостей буде набагато менше. Але ж на практиці ці літаки підходили не далі, ніж на 40-50 кілометрів, тому що з 70 кілометрів авіабомби просто падали на позиції ворога. Тому я думаю, що таким чином вони значно зменшать можливості і простір для використання саме керованих авіабомб. Тобто це стане робити складніше, або і неможливо на певних ділянках фронту.

В цьому і полягає їхня основна ціль?

В цьому основна мета. Вони час від часу запускають ракети К-59. Це менша кількість значно. Вони, звичайно, можуть діяти на більш дальній дистанції.  Така опція у ворога поки що буде. Але зростає потужність наших засобів протиповітряної оборони. І можливості знищувати авіацію ворога в небі над окупованою територією свідчать про те, що українські сили ефективно застосовують і переміщують дуже швидко ті зенітно-ракетні комплекси, які ми вже маємо на озброєнні. Відповідно можливості ворога зменшуються.

Олександр Мусієнко. ФОТО: Суспільне 

"Загальна чисельність угруповання ворога зараз складає 313 літаків"

Наскільки відчутні такі втрати для росіян? Скільки ще літаків вони можуть використати?

Загальна чисельність угруповання ворога зараз складає 313 літаків. Якщо ми говоримо про авіаційну компоненту, то саме стільки ворог задіяв до війни проти України. Це всі літаки – і сучасні Су-30, Су-35, Су-34, і більш старіші Су-24, Су-25, і літаки розвідки ДРЛО, і "ІЛи" різних типів, які вони використовують. Плюс авіація стратегічна – Ту-22м3, Ту-95. 

Якщо дивитися по втратах, то найбільше втрат у ворога саме в тактичній авіації. Це літаки Су-30, і старіші Су-24, Су-25. Це значні втрати. Щодо аеродромної мережі, де вони базуються, це все відомо. Частина цих аеродромів все ще є на окупованій території. В першу чергу це Крим, де залишилась у них авіаційна база, як мінімум Бельбек, яка поки що працює і обслуговує потреби ворога. А решта знаходиться на території Росії. Найбільший логістичний авіахаб ворога – Ростов-на-Дону. Там знаходиться їхній великий аеродром, який використовує і військово-транспортну авіацію Росії, і тактичну авіацію. Я думаю, що щойно у нас з'явиться можливість, а такі підстави вважати є, то українські сили завдадуть відповідних ударів і по військових аеродромах, зокрема в Ростові-на-Дону, який забезпечує потреби ворога для війни проти України.

Ситуація, коли дві російські "Сушки" протаранили одна одну. Це в межах похибки в умовах війни чи все-таки це свідчить про значні проблеми у війську ворожому? 

Це не зовсім нормально. Справа в тому, що Росія понесла втрати в пілотах. Певна кількість літаків у них ще залишається. Але оснастити екіпажі професійними пілотами стає складніше. Плюс зростає навантаження на кожного пілота, тому що російська авіація вилітає щодня, а це ресурс. Наступний момент – це ресурс самих машин, літаків. І звичайно, що це викликає певні технічні моменти, і поломки цих бортів. І ще один момент – це помилки ППО, які у них бувають. Чому це виникає? Це виникає тому, що росіяни досить часто перестраховуються, остерігаючись української авіації і ракет. І таким чином у них спрацьовує так званий "дружній вогонь" і вони дійсно можуть збивати свої літаки.

Чи можуть росіяни з'ясувати, чим були уражені їхні літаки?

Теоретично такі можливості є. Більше того, вони це вже робили. Вони фактично одразу піднімають все, що можуть. Плюс вони застосовують велику кількість дронів різних типів, намагаючись виявляти, який це був ЗРК, куди він міг бути переміщений. Але видно, що наші зенітно-ракетні комплекси, як привиди, в хорошому сенсі, які доволі швидко і непомітно переміщаються, і завдають удари. 

"Це блискуча операція Повітряних сил"

Прокоментуйте сьогоднішню нічну подію в районі Феодосії і ураження десантного корабля Чорноморського флоту РФ "Новочеркаськ".

Я можу сказати, що це блискуча операція Повітряних сил. Видно, що була підготовка. Перед цим було вражено дві потужних системи радіоелектронної боротьби ворога в Криму. І зараз ми бачимо ось таке виконання. Судячи з попередніх атак, я можу сказати, що це не остання атака, ми побачимо найближчим часом ще.  Щодо самого "Новочеркаська". Він не переміщував десант останнім часом. Він переміщував військові вантажі, зокрема "Шахеди", які доставлялися, а потім з окупованого Криму запускались по території України. Тому це мінус корабель, який здійснював вантажні функції з перевезення озброєння для ворога, і це для них, звичайно, втрата.

Вибухи в порту Феодосії. 26 грудня 2023 року.  ФОТО:  t.me/war_monitor