Народна учасниця Нацвідбору на Євробачення-2024: хто така ANKA?

Народна учасниця Нацвідбору на Євробачення-2024: хто така ANKA?

"Моя задача – робити такого формату музику, щоб її слухали по всьому світі, незалежно від того, якою вона мовою. Іспанську теж не всюди розуміють – а музика їхня лунає по всьому світі. Я хочу, щоб таке було і з українською"

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Пресслужба ANKA

Протягом грудня 2023 року українці могли самостійно обрати 11-го – "народного" – учасника Нацвідбору на Євробачення-2024 шляхом голосування у "Дії". Найбільшу кількість голосів – 80 944 (26,78%) – отримала виконавиця ANKA з піснею "Палала". Хто ж така ANKA?

Її справжнє ім’я – Анна Корченова, їй 26 років. Вона з трьох років грає на сопілці та все дитинство співала в фольклорних колективах. Сама пише пісні та навчає вокалу інших. Після участі в 2023 році у шоу "Голос країни" відчула потребу "робити музику  глибше та в новому форматі". І разом з продюсерами Іваном Клименко та Романом NERO запустила новий проект, в якому поєднує фолькові мотиви, сопілку і танцювальну музику. 

Головний меседж її творчості – транслювати світу силу, незламний дух та потужну українську енергетику і заряджати людей світлом. Ведучі "Ранок Про" на Радіо Промінь Анна Заклецька і Денис Денисенко поцікавились у співачки її враженнями від перемоги в народному голосуванні і розпитали про стосунки з фольком і мету перебування на Євробаченні.

Останні півтора роки ти мешкаєш в Нідерландах – навіть не запитуємо чому. Але чим саме ти там займаєшся і коли плануєш повертатись?

А я вже повернулась в Україну! І до речі, перед від’їздом я побувала на місцевому Нацвідборі і – прости мене, Боженька! – це було так скучно, що я подумала: як добре, що я вертаюся! 

Я разом із молодшою сестрою виїхала в Нідерланди після початку повномасштабного вторгнення. Дуже сумувала весь час за домівкою і за першої можливості поверталась в Україну. Бо такої енергії, як тут, немає більш ніде в світі – а я багато де бувала. Тут найсильніша енергія і для творчості, і для життя. 

В тебе дуже різноманітна творча біографія – ти працювала з різними виконавцями, пробувала себе в різних жанрах, і нарешті з Іваном Клименком створила проєкт, в якому використовуєш фольклорні мотиви. Це ж не чужа для тебе територія?

Я з самого дитинства співала фольк! Потім мене почало тягнути до американського еталону музики. Я зараз розумію чому: тому що все те, що ми чули на радіо і в медіа в різні роки – знову ж таки, Боженька прости! – часто було низькопробною музикою, яка зараз залишилась на російському ринку. А з нашого зникла, чому я дуже рада. 

Ось саме через це я не могла знайти свій стиль. Тому що коли я слухала американську музику – вона для мене стильОва, в ній все ідеально, а в Україні я цього не могла знайти для себе і відчути. Ну і дуже потім раділа, коли почали з’являтись дуже круті фірмОві виконавці і наша музика почала переходити на абсолютно новий рівень.

Українських виконавців, стильових і якісних, завжди було дуже багато! Просто їх вважали неформатом. Слава Богу, закон про квоти та наші суспільні зусилля змінюють всю цю ситуацію…

Так! Я завжди співала фольк, але він тоді нікому не заходив. Зараз ми заміксували фольк з сучасними світовими трендами. Таку музику слухають і люблять і в Європі, і в Америці – звідусіль відгуки дуже хороші. Тому моя задача – робити такого формату музику, щоб її слухали по всьому світі, незалежно від того, якою вона мовою. Іспанську теж не всюди розуміють – а музика їхня лунає по всьому світі. Я хочу, щоб таке було і з українською. 

І в моїй пісні "Палала" такі слова, що їх легко повторювати людям, які не знають українську мову. Я вже чула європейських фанів, які наспівують її.  І я така: "О, це саме те, чого я хотіла!" (сміється). 

З чим би ти хотіла звернутися зараз до слухачів Радіо Промінь?

Я хочу подякувати всім, хто натискав за мене кнопку "Проголосувати"! Те, що ви зробили, люди – це неймовірно! Це злам всіх систем і стандартів! Дякую вам, що надали мені перевагу перед артистами з великою аудиторією і дали можливість презентувати свою пісню на всю Україну – і не тільки. 

Фінал Нацвідбору на Євробачення відбудеться 3 лютого 2024 року. Разом з ANKA за перемогу змагатимуться Alyona Alyona & Jerry Heil, Ziferblat, Drevo, INGRET, MELOVIN, NAHABA, SKYLERR, NAZVA, YAGODY, YAKTAK. 

68-й Пісенний конкурс Євробачення в травні 2024 року прийматиме шведське місто Мальме. Півфінали, в одному з яких братиме участь і представник від України, відбудуться 7 та 9 травня. Гранд-фінал Євробачення-2024 пройде в суботу, 11 травня.

 

Суспільне Культура та Радіо Промінь – офіційні медіапартнери Євробачення.