Понад 400 нових вакансій – експерт про перші результати військового рекрутингу

Понад 400 нових вакансій – експерт про перші результати військового рекрутингу

Більш ніж 400 нових вакансій і кілька десятків нових підрозділів Сил оборони. Такі перші підсумки співпраці з Міноборони України щодо рекрутингу до лав ЗСУ констатував керівник платформи Lobby Х Олексій Руденко. У студії Українського Радіо він розповів, що проєкт з працевлаштування до війська на платформі працює з літа 2022 року. Але укладена минулого місяця угода з Міноборони його легалізувала і це дозволило дещо збільшити масштаби рекрутингу. "Звернулись, зокрема, Об'єднана штурмова бригада Національної поліції "Лють", кілька підрозділів десантно-штурмових військ, окремі батальйони територіальної оборони, батальйони спецпризначення, ГУР. Тому успіхи за цей час доволі непогані, зокрема, із залучення нових підрозділів", – констатував Руденко.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото. Facebook "СтратКом ЗСУ"


"Це дозволило дещо збільшити масштаби рекрутингу"

Що це за проєкт рекрутингу до ЗСУ? 

Це проєкт від платформи Lobby X з працевлаштування. Загалом рекрутинг через Lobby X працював з літа 2022 року на підставі різних угод з військовими частинами, їхніх запитів, коли потрібні були фахівці конкретного профілю. Фактично угода з Міністерством оборони легалізувала те, що вже робилось. І це дозволило дещо збільшити масштаби рекрутингу. Також важливо зазначити, що це не лише Збройні Сили України. Це й інші підрозділи і структури Сил безпеки і оборони, тобто це і Нацгвардія, і Державна прикордонна служба, і Міністерство внутрішніх справ тощо.

Який пакет послуг з рекрутингу ви надаєте? 

З того пакету, який ми надаємо підрозділам – це інформування, прийом їхніх вакансій у підрозділ, інформаційна підтримка не лише на наших ресурсах, а й через мережу партнерів. Це допомога кандидатам, які не можуть обрати найкращу вакансію і просять поради. Ми також маємо окрему сторінку, де розповідаємо, як краще написати резюме і допомагаємо підрозділам із супроводом кандидатів. Це безкоштовні послуги.

 

Ключовий фактор – людиноцентричний підхід і фокус на навичках

В чому різняться підходи до пошуку людей для ЗСУ між вашою платформою і ТЦК?

Деякі ТЦК працюють схожим чином. По-перше, це повністю діджитал-формат, коли людина може зайти на сайт або на Телеграм-сторінку, Твіттер, Фейсбук і подивитися наявні вакансії, як за профілем її цивільної спеціалізації, так і за профілем, якщо в людини є військово-облікова спеціальність. Вона може податися одразу на кілька вакансій. І ці дані потрапляють виключно до підрозділу, який розмістив цю вакансію. Тобто ані ТЦК, ані будь-який інший підрозділ, не отримує доступу до резюме і контактів людини. Після того, як підрозділи проводять співбесіди з кандидатами, починається процес або підписання контракту, або мобілізації, або переведення, якщо це чинний військовослужбовець.

Тобто передусім дивляться на військово-облікову спеціальність?

Не обов'язково. Всі підрозділи забезпечують навчання, якщо це специфічний фах і спеціалізація саме у війську. Але якщо цивільна спеціальність наближена до тої, яка потрібна підрозділу, то з цим простіше. Бо людина, яка працює, скажімо, інженером радіотехнічної апаратури в цивільному житті, буде чудовим зв'язківцем. Це ключовий фактор. Тобто, людиноцентричний підхід, фокус на навичках і інтересах людини, аби підвищити як мотивацію, так і швидше зробити її більш компетентною, більш ефективною для служби в Силах оборони.

Олексій Руденко, керівник військового рекрутингу Lobby Х. ФОТО: Українське Радіо


"Загалом було опубліковано більш ніж 400 нових вакансій"

Наскільки охоче військові підрозділи співпрацюють Lobby X?

За час дії угоди, це трохи більше місяця, загалом було опубліковано більш ніж 400 нових вакансій і серед них у кілька десятків нових підрозділів. Звернулись, зокрема, Об'єднана штурмова бригада Національної поліції "Лють", кілька підрозділів десантно-штурмових військ, окремі батальйони територіальної оборони, батальйони спецпризначення, ГУР. Тому успіхи за цей час доволі непогані, зокрема, із залучення нових підрозділів. 

Які спеціальності вони розміщують?

Різноманітні. У нас є хештеги на сайті lobbyx.army, за якими можна подивитися вакансії від авіації і артилерії до більш штабних посад, морально-психологічного забезпечення, управління безпілотниками, техніків зв'язку. Із цікавих за останній місяць – це, наприклад, кілька вакансій капелана, це розвідник до підрозділів активних дій ГУР МОУ, це доволі багато різноманітних інструкторських спеціальностей в різних навчальних центрах. Там і офіцери групи планування, і викладачі курсу лідерства, і координатори напрямку БПЛА саме з інструкторської точки зору. А загалом зберігається тенденція різноманітних ІТ-посад. Є посади штабні – діловоди, бухгалтери. Розвідка дуже потужно увійшла в сферу пропозицій, різноманітні спецпризначенці від Сил спеціальних операцій.

Як відбувається процес відбору охочих, як цей механізм працює?

Кандидат заходить на наш сайт – lobbyx.army, він зосереджений суто на темі військового рекрутингу. Там є різноманітні хештеги, спеціальності, роди військ, різні структури. Людина обирає актуальні вакансії і подається. Там під кожною вакансією є опис, як це зробити. Далі цей лист потрапляє в електронну базу підрозділу, який вже напряму контактує з тими, хто їх цікавить. На жаль, багато підрозділів часто знаходиться в зоні активних бойових дій, тому вони не можуть швидко відповідати. У багатьох підрозділів це займає трошки більше часу для того, щоб оцінити весь пул кандидатів, який подався. 

 

"Ми прибираємо фактор невідомості"

Які в людини можуть бути складнощі після такого рекрутингу? І де гарантія, що через півроку командир не переведе тебе на іншу посаду або в інший підрозділ?

В плані строків несення служби ми підпорядковуємося чинному законодавству. Щодо спеціальностей, то ми прибираємо фактор невідомості. Тобто людина знає в який саме підрозділ вона потрапить і на яку посаду. Якщо це спеціалізований підрозділ, який фокусується на чомусь конкретному, то людина там і залишиться. Щодо можливого переведення за півроку, то контракт, який підписується на військову службу, гарантує те, що людина може переміщатися на інші посади виключно, якщо вони відповідають фаху, і за бажанням військовослужбовця. Але ми гарантуємо, що перше місце служби буде саме таким, яке людина вибрала. Врешті і підрозділи, які до нас звертаються, зацікавлені знайти саме фахівців на конкретні посади.Тому це в їх інтересах зробити так, аби людина залишалася на конкретній посаді і виконувала свої обов'язки.

Пересічні українці наскільки зараз активні на порталі?

Активність користувачів доволі висока. Ми бачимо, що є деякі вакансії, як бойові так і не бойові посади, на які відгукується більшість кандидатів з цивільних. Тому зростання відбулося завдяки тому, що люди тепер знають, що вони можуть самі зробити вибір.