Держслужбовці вже подали 800 тисяч декларацій – НАЗК

Держслужбовці вже подали 800 тисяч декларацій – НАЗК

За 2021 рік на даний момент подано 434 434 декларації, а за 2022 рік — 351 687 декларацій. Такі оперативні дані навела Українському Радіо керівниця управління формування правових позицій з питань декларування і конфлікту інтересів НАЗК Ілона Катушинська. За її словами, з моменту відновлення обов'язку подання декларацій, 12 жовтня, динаміка подання декларацій зростає. Зараз щотижня до НАЗК надходить приблизно 15 тисяч декларацій. А це втричі більше, ніж було раніше. "Ми очікуємо активізацію декларантів саме в січні. Але дуже наполягаємо і радимо не відкладати це на січень. Зокрема через те, що якщо в декларантів буде потреба зв'язатися з НАЗК і отримати певні роз'яснення, то краще це зробити зараз, поки немає великого навантаження на працівників. Також хочу зазначити, що топ-посадовці, на жаль, не так активно подають декларації, як держслужбовці нижчих посад", — констатувала Ілона Катушинська

Ілюстративне фото: nazk.gov.ua

"Ми свідомі того, що декларування в Україні достатньо складне"

Нацагентство з питань запобігання корупції (НАЗК) удосконалило "Базу знань". Що з'явилося нового і наскільки це допомагає користувачам в декларуванні?

Перш за все, я б хотіла зазначити, що НАЗК робить все можливе, аби максимально спростити життя декларантам. Ми свідомі того, що декларування в Україні достатньо складне. Тому намагаємося застосовувати найкращі практики, які зараз діють у бізнесі. Ми взаємодіяли з експертами і починаючи з весни 2023 року проводили постійне опитування наших користувачів, клієнтів Бази знань. Воно нам показало, що насправді є частина клієнтів, які загалом не користувалися Базою знань. А більшість тих, хто користувався, були задоволені нею повністю, або частково. І це дало нам підстави стверджувати, що вона допомагає декларантам розібратися у складнощах правил, які на даний момент закріплені в Законі. Але запит на оновлення від користувачів все одно був помітний. Тому, ми почали роботу над оновленням її концепції загалом. Фактично, оновлення Бази знань — це про спрощений і покращений дизайн та елементи.

"Ця кампанія декларування абсолютно унікальна"

12 жовтня 2023 року стартувала кампанія декларування за 2021-2022 роки, яка триватиме до 31 січня 2024 року. Нагадайте, хто повинен подати декларацію?

Справді, ця кампанія декларування абсолютно унікальна, тому що зазвичай декларанти подавали декларацію лише за один рік. Зараз вони зобов'язані будуть подати до трьох декларацій — за 2021, 2022, і трохи пізніше за 2023 рік. Власне, навесні 2024 року. Декларантів в Україні загалом є досить широкий перелік осіб. Але простими словами  — це топ-посадовці, державні службовці, посадовці органів місцевого самоврядування, а також багато хто з військових, зокрема поліцейські і військовослужбовці ЗСУ. Там є нюанси, є право на відтермінування. Але загалом це ось так.

Якщо йдеться про декларування кількох років, то чи є особливості подання таких декларацій для осіб, які, наприклад, звільнилися з посади? Або навпаки, є кандидатами на посаду. Які тут особливості?

З 12 жовтня 2023 року поновлюються всі правила, які були до повномасштабного вторгнення. Тому, якщо особа претендує на зайняття посади з 12 жовтня, то вона зобов'язана подати кандидатську декларацію за 2023 рік. 

Загальне правило діє таке: всі ті особи, які мали б подати будь-який вид декларації, якби не було відтермінування, повинні їх подати до кінця січня 2024 року. Звісно, є нюанс. По-перше, якщо особа подала щорічну декларацію за певний рік, а потім в неї виникає обов'язок подати ще кандидатську, то дублювати різні види декларацій за один і той самий звітний період, немає сенсу. У нас це стала позиція — кандидатська декларація не подається. 

Стосовно тих, хто був звільнений в період 2022-2023 років до відновлення декларування, то там є свої особливості щодо того, які саме декларації і за який період необхідно подати. І для цього ми підготували окреме питання, яке зараз міститься в Базі знань. Там ми детально прописали, які конкретно види декларації має особа подати, залежно від того, в який конкретно період вона була звільнена в 2022-му або в 2023-му році.

Чи змінилося щось у строках подання і в які терміни можна вносити виправлення?

За загальним правилом, за 2022 і 2021 звітні періоди усі повинні подати декларації до кінця січня 2024 року. Щодо декларації за 2023 рік, то вони подаватимуться до 31 березня 2024 року включно.

Фото:  Facebook "Ілона Катушинська" 

"За 2021 рік подано 434 434 декларації"

Наскільки активно зараз наші співгромадяни подають декларації? 

Ми ведемо певну статистику і бачимо, що справді багато хто залишає за собою право подати декларацію трішки пізніше, десь в останній період. У нас на даний момент за 2021 рік подано 434 434 декларації. Це станом на сьогоднішній ранок (30 листопада). За 2022 рік – 351 687 декларацій. Загальна кількість декларантів – приблизно 800 тисяч осіб. І що цікаво – з моменту відновлення обов'язку подання декларацій, тобто з 12 жовтня, динаміка зростає. У нас на даний момент подається приблизно 15 тисяч декларацій за тиждень. Це втричі більше, ніж було до відновлення обов'язку подання декларацій. Ми очікуємо активізацію декларантів саме в січні. Але дуже наполягаємо і радимо не відкладати це на січень. Зокрема через те, що якщо в декларантів буде потреба зв'язатися з НАЗК і отримати певні роз'яснення, то краще це зробити зараз, поки немає великого навантаження на працівників. Також хочу зазначити, що топ-посадовці, на жаль, не так активно подають декларації, як держслужбовці нижчих посад. 

Які передбачені наслідки за неправдиві дані в деклараціях або невчасне подання?

За порушення вимог фінансового контролю передбачена кримінальна, адміністративна і дисциплінарна відповідальність. Вона ділиться за порушення строку подання декларацій і подання, власне, недостовірних відомостей. Якщо коротко, то за недотримання строків може бути кримінальна або адміністративна відповідальність, залежно від наявності умислу, в тому числі стосовно неподання декларації. Щодо відображення недостовірних відомостей, то якщо дані в декларації відрізняються від достовірних на суму до 100 прожиткових мінімумів, то тут можлива лише дисциплінарна відповідальність. Якщо на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів, то це вже буде адміністративна відповідальність. І якщо на суму понад 500 прожиткових мінімумів – це вже кримінальна відповідальність. 

Чи були вже такі прецеденти і справді відповідальність настала?

Наскільки мені відомо, були. Я не готова зараз назвати прізвища. Але таке точно було.