Ізраїль буде боротися, щоб викурювати терористів з їхніх нір – Семенюк

Ізраїль буде боротися, щоб викурювати терористів з їхніх нір – Семенюк

ХАМАС буде подавати звільнення полонених як певну свою перемогу, тому що світ дуже швидко забув про те, хто зробив перший постріл у цьому конфлікті і хто першим напав на мирних жителів Ізраїлю. Таку думку Українському Радіо висловив аналітик, журналіст-міжнародник Тарас Семенюк, коментуючи затримку анонсованого на 23 листопада чотириденного перемир'я в Секторі Гази. Ймовірно воно розпочнеться вже в п'ятницю, але це буде "короткострокова пауза", вважає експерт. Бо позиція Ізраїлю доволі жорстка. "Цілі військової операції ізраїльського війська дуже чітко окреслені – це знищити ХАМАС. Але ХАМАС вміє маскуватися під звичайних людей. І саме в цьому є велика проблема. Це така путінська стратегія – ми йдемо за спинами мирних жителів", – зауважив Семенюк.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Сектор Гази, 22 листопада 2023 р. ФОТО: AP 

Цілі військової операції ізраїльського війська дуже чітко окреслені – знищити ХАМАС

23 листопада мало розпочатися перемир'я між Ізраїлем і ХАМАС. Але угода затримується до п'ятниці. Чому? 

Тут ситуація надзвичайно хитка, тому що арабські країни, які виступають на підтримку ХАМАС і закликають до зупинки війни, мають свій певний сценарій. Вони вважають, що це короткострокове перемир'я на чотири дні може стати певною базою для продовження такого перемир'я. В цьому теж зацікавлені США та європейці. Адже пропалестинські мітинги, які відбуваються в різних країнах ЄС, особливо в столицях, аж ніяк не на руку політикам і взагалі керівникам держав, оскільки на них доволі жорстко відповідає поліція. Це одразу тиражують всі світові медіа, які показують, що є палестинський народ, який страждає, а є Ізраїль, який хоче його знищити. Власне, в цьому розрізі європейцям не потрібні такі картинки, їм не потрібні жертви на їхніх вулицях. А протестувальники відчувають, що їх притискають, і це додає їм певного драйву і адреналіну продовжувати такі протести. І ще більше йти на конфлікт з поліцією. Тому європейці і американці зацікавлені в тому, щоб дати якусь альтернативу військовим діям і спробувати знайти простір для миру, для певних переговорів і для зупинки війни. Натомість Ізраїль виступає з доволі жорсткою позицією. Цілі військової операції ізраїльського війська дуже чітко окреслені – це знищити ХАМАС. Але ХАМАС вміє маскуватися під звичайних людей. І саме в цьому є велика проблема. Це така путінська стратегія – ми йдемо за спинами мирних жителів.

Не всі палестинці підтримують ХАМАС

Чи можна розцінювати таке маскування, що палестинці це і є ХАМАС? Чи все таки треба розділяти ХАМАС і мирне населення? 

Насправді, ХАМАС так представляє ситуацію, що ХАМАС і палестинці – це одне і те саме. Натомість палестинці показують себе жертвою цього конфлікту. Я переконаний в тому, що не всі палестинці підтримують ХАМАС, але вони стали заручниками ситуації. Бо ХАМАС, ховається під землею, на якій стоять будинки мирних жителів. Відповідно, ХАМАС маніпулює цією історією. Цікаво, що лідери ХАМАСу не проживають в Секторі Гази. Вони проживають в інших заможних країнах і просто диригують цим протистоянням. Тому це перемир'я, яке ще не розпочалося, це в певній мірі короткострокова пауза. Ізраїль захоче продовжити далі військову операцію, очевидно. Але є супротив з так званої "арабської вулиці" і країн, які підтримують десь палестинців. Наприклад, так званий план Лівану, "Хезболли", полягає в тому, щоб дати палестинцям можливість створити свою державу. Ізраїльтяни проти цього. 

Фото:  Facebook "Taras Semenyuk"

"США разом з Катаром дають сигнали Ізраїлю зупинити або, принаймні, частково призупинити військову кампанію"

Президент Джо Байден в середу розмовляв з ключовими гравцями, які брали участь у перемовинах. Але угода так і не почала діяти. Чому і до чого тут Катар? 

Катар вважають тією країною, де лідери ХАМАСу переховуються і проживають. І Катар, начебто, найбільше зацікавлений в тому, щоб ХАМАСьке угрупування посилювалось. Як стверджують джерела, Катар надає фінансову допомогу саме ХАМАСу. Тобто, так званим "палестинським повстанцям", як вони це називають. І це вже не секрет. 

З іншого боку, Катар – партнер США. Тобто, командування американських військ в цьому регіоні знаходиться в Катарі і він умовно розділений на дві частини. Тобто є співпраця з США і, очевидно, що Катар підтримує палестинців. Тому це ключ до розуміння того, що відбувається саме в цій країні. Тобто США разом з Катаром дають сигнали Ізраїлю зупинити або, принаймні, частково призупинити військову кампанію, щоб відбувся цей обмін полоненими. А з іншого боку, Катар педалює питання створення цієї палестинської держави. Сполучені Штати доволі стримані в цій риториці, тому що в США велике число виборців, як і демократів, так і республіканців, є євреями. Відповідно, говорити відкрито про створення палестинської держави Вашингтон не буде. Тут дуже складний клубок розуміння цього трикутника – США-Катар-Ізраїль. І ХАМАС, який розігрує свою карту. 

Біда в тому, що ХАМАС буде подавати звільнення полонених як свою певну перемогу. Мовляв, саме заради цього вони воюють, заради цього вони підняли це повстання. Хоча, як переконаний, що тут не йдеться про захист мирних людей. Адже світ дуже швидко забув про те, хто почав, хто зробив перший постріл в цей конфлікт. Це були терористи, представники угруповання ХАМАС, які напали на мирних жителів Ізраїлю. 

Наскільки взагалі в час війни можливо запровадити перемир'я і дотримуватися його?

Бачимо, ще не розпочався обмін. Тобто завжди щось затримується, списки узгоджуються. Але те, що Ізраїль умовно пішов на такі переговори означає два моменти: перше – він хоче повернути своїх заручників. І другий фактор – США і Байден, якому вдалося знайти аргументи, щоб цей обмін відбувся і дещо зупинилася війна. Щоб спала напруга. Бо будь-яке бомбардування міст ізраїльською авіацією арабські телеканали одразу подають як знищення мирного населення. Вони не говорять про ХАМАС, а про мирне населення. Тобто завжди симпатизують тим, на кого умовно нападають. І знову повторюсь, всі забули про страждання ізраїльтян і, хто почав перший.

Згідно із попередніми домовленостями, бойовики звільнять 50 жінок і дітей, які утримуються в Секторі Гази, а Ізраїль - 150 жінок та палестинців віком до 19 років. Чому така різниця? 

Тут мова йде не тільки про "свіжих" заручників. Там є люди, які потрапили раніше у в'язниці. Саме тому таке велике число звільнених має бути з боку Ізраїля. Подивимося, до чого призведе це чотириденне перемир'я. Але я поки не бачив сигналів, що Ізраїль хоче зупинити свою військову операцію. І після цих чотирьох днів може бути продовження. До чого це може призвести? Складно прогнозувати. Але на півночі є Хезболла в Лівані, яка неодноразово говорила, що може втрутитися у війну і розпочати свої військові дії саме на півночі Ізраїлю. Тоді Ізраїль буде фактично розтягнутий на два фронти. 

Країна, яка порушила кордони суверенної держави, подається в світлі "невинного ягня"

Гуманітарна складова. Це перемир'я допоможе доправити в Сектор Гази більше допомоги? 

Тут чітко треба розділяти людей і ХАМАС. ХАМАС використовує людей, як щит. І будь-які страждання людей, вони конвертують як напад на мирне населення. Натомість позиція Ізраїлю абсолютно зрозуміла – вони воюють проти ХАМАСу. Але це не всі сприймають, навіть в ООН. Ми ж бачили реакцію генерального секретаря Антоніу Гутерреша, який закликав зупинити війну, що Ізраїль веде війну, яка знищує населення. Але він не говорить про саму політику ХАМАСу, не засуджує її. Це те саме, коли деякі політичні світові лідери і відомі особистості не засуджували дії росії, а говорили про те, що НАТО винно в тому, що в Україні почалась війна. Тобто це переведення фокусу. І країна, яка порушила міжнародне право, порушила кордони суверенної держави, подається в світлі "невинного ягня".

Сектор Гази, 22 листопада 2023 р. ФОТО: AP 

Чи може це тимчасове перемир'я стати першим кроком до більш тривалого миру?

Цього хочуть арабські країни, цього хочуть США, але цього не хоче Ізраїль. Він поки що не збирається зупиняти свою військову кампанію. Тому цілком ймовірно, що чотириденне перемир'я триватиме недовго і Ізраїль буде продовжувати військову кампанію. Адже основна сила ХАМАСу – це підземні тунелі. Тому Ізраїль буде боротися, щоб викурювати терористів з їхніх нір.