Очікування українців погіршилися, хоча поточний економічний стан міцнішає — експерт

Очікування українців погіршилися, хоча поточний економічний стан міцнішає — експерт

У жовтні цього року трохи погіршився індекс споживчих настроїв українців: 79.9 пункта проти 83.3 у вересні. Цей показник складається із двох ключових індикаторів: чи готові люди зараз здійснювати великі покупки і як вони бачать своє економічне майбутнє у найближчі роки? Експерт Центру економічної стратегії Максим Самойлюк пояснює в ефірі Українського Радіо – на індекс споживчих настроїв впливають суб'єктивні очікування. Наприкінці літа минулого року вони погіршилися, а восени поліпшилися через успішний контрнаступ ЗСУ. Очікування трималися всю зиму, незважаючи на ворожі атаки по інфраструктурі. А потім тренд дещо пішов на зниження. Але, незважаючи на певне погіршення очікувань, поточний економічний стан міцнішає, наголошує Самойлюк. Його колега, експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин додає: зі зростанням мінімальної зарплати до 8 тисяч гривень, яке очікують у липні, ситуація має покращитися.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне зображення із сайту Pixabay 

— У жовтні 2023 року індекс споживчих настроїв українців становив 79.9 пункта на відміну від вересневого — 83.3. 

Максим Самойлюк: У жовтні трохи погіршився індекс споживчих настроїв українців. Цей показник складається із двох ключових індикаторів:

1)    індексу поточного становища — як опитані дослідницькою агенцією Info Sapiens українці почувають себе в економічному сенсі на даний момент — чи впевнено стоять на ногах, чи готові робити великі покупки?

2)    Друга складова — індекс економічних очікувань, який складається із декількох частин: як українці бачать своє економічне майбутнє на найближчий час і як вони бачать розвиток економіки протягом року та протягом 5 років?  

Ще до ковіду ситуація покращувалася, українці ставали багатшими. Потім почалися складні часи. До початку повномасштабної війни споживчі настрої були не дуже оптимістичними. В березні 2022 року виходить перше опитування Info Sapiens, яке показало парадоксальні результати. Українці почали гірше оцінювати своє  не становище, але стали оптимістичними щодо свого майбутнього. І далі результати  залежали від того, як відбувалися і розвивалися події в Україні. Такі оцінки є важливими в економіці, бо вона зав'язана на психологію людей. Аналітики зважають не тільки на об'єктивні показники щодо інфляції, курс валют, зростання цін, але і на те, як самі люди оцінюють те, що відбувається навколо них, як вони відчувають ситуацію. Наприкінці літа 2022 року очікування погіршилися, бо війна затягувалася. Восени 2022 року економічні очікування зростають через успішний контрнаступ ЗСУ на Харківщині та Херсонщині…  

— … люди почали остаточно повертатися в Київ… Це осінь 2022 року.

Саме так. Суб'єктивні очікування були доволі високими. Вони трималися всю зиму, незважаючи на ворожі атаки по критичній та енергетичній інфраструктурі. Цей тренд пішов на зниження. У жовтні економічні очікування знизилися в порівнянні з попередніми місяцями. І з літа минулого року вони є негативними.

Максим Самойлюк. Фото: ФБ-сторінка Максима Самойлюка 

— Наскільки зараз це реально показує стан економіки і наскільки цей індекс споживчих настроїв варто враховувати?

Він є доволі показовим. У розвитку ситуації, динаміці ми бачимо доволі непогану кореляцію з тим, що відбувається насправді, як на основі інших об'єктивних показників можна оцінювати майбутній розвиток ситуації в Україні. Незважаючи на те, що очікування на майбутнє погіршилися, поточний економічний стан міцнішає. Економічна ситуація в українців конкретно зараз стабілізується та трохи покращується загалом. Їхні очікування трохи погіршилися через відчуття ситуації навколо. 

— Які зміни відбулися із купівельною спроможністю і чи змінилися паритети у витратах українців?

Олег Пендзин: На жаль так. Реальні доходи у 2022 році впали на 25%. За 2023 рік ми не побачили різкого зростання і повернення цих доходів. Мінімальна зарплата залишається без змін. У 2024 році у проєкті бюджету планується удвічі збільшити мінімальну зарплату: в січні до 7.100, зараз вона 6.700, і з липня до 8 тисяч грн. І це автоматично потягне всі виплати. І це має активізувати ситуацію. Питання з фінансовою міжнародною допомогою наступного року буде важливим. З жовтня місяця індекс очікування ділової активності зменшився в порівнянні з вереснем на 1.2 відсоткових пункта, що означає, що бізнес продовжує важко відновлюватися і погіршує оцінки збереження воєнних ризиків та нових руйнувань. Погіршується ситуація з очікуванням бізнесу щодо швидкості відновлення української економіки, погіршуються споживчі настрої у громадян. Зросла кількість сімей, які більше витрачають на харчування, середні доходи є нижчими, ніж потрібно для нормального існування. Очікування важкого 2024 року не сприяють покращенням споживчих настроїв населення. За експертними оцінками рівень безробіття становить десь 18.2%. Але при цьому кількість вакансій також зростає. Серед топ три професій значаться оптово-роздрібна торгівля, освіта, будівництво. Понад 65% українського ВВП є послуги.   

Олег Пендзин. Фото: ФБ-сторінка Олега Пендзина