Це ще не та операція, яку хотів би Ізраїль — військовий експерт

Це ще не та операція, яку хотів би Ізраїль — військовий експерт

Це ще не та повномасштабна операція, яку хотів би провести Ізраїль, зазначив Українському Радіо керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко, коментуючи дані деяких світових ЗМІ про нібито початок наземної операції у Секторі Гази. В Ізраїлі це називають рейдами обмеженого характеру. Водночас військовий експерт прогнозує розгортання бойових дій у Секторі Гази. Ізраїльській армії при цьому потрібно пам'ятати про забезпечення коридорів для гуманітарної допомоги і враховувати те, що Сектор Газа є урбаністичною зоною щільної забудови. Тут діє велика мережа підземних тунелів, завдяки яким злагоджено працюють бойовики руху ХАМАС. Армія Ізраїлю продовжить операцію в Секторі Газа, спрямовану на ліквідацію тунелів та іншої інфраструктури ХАМАС, а також на усунення ватажків бойовиків, заявив 28 жовтня міністр оборони Ізраїлю Йоав Галант.

0:00 0:00
10
1x

Ізраїльські військові. Фото: Міноборони Ізраїлю

Це ще не та повномасштабна операція, яку хотів би провести Ізраїль, вважає Олександр Мусієнко. "Вони так само це коментують, називаючи це рейдами, які носять обмежений характер. Ізраїль відкинув запропоновану ідею перемир'я, так само її відкинули терористи ХАМАСу. Тому бойові дії триватимуть. Мета Ізраїлю — знищити цю організацію повноцінно. Знищити ХАМАС. Потрібно діяти, ретельно все зважуючи, пам'ятати про певні гуманітарні моменти, про забезпечення коридорів для гуманітарної допомоги і враховувати те, що Сектор Газа є урбаністичною зоною щільної забудови, тут діє велика мережа підземних тунелів, завдяки яким злагоджено працюють терористи. Армія оборони Ізраїлю ЦАХАЛ після ретельного планування зважується (на такі рейди — ред.). А це вже не перший рейд. Був уже один рейд із застосуванням танків. Тому вони проводять такі операції", – констатує військовий експерт. 

При цьому Олександр Мусієнко не виключає, що ізраїльтяни планували спершу значно раніше вдатися до наземної операції у Секторі Гази."Можливо це й на краще, що не зробили раніше такого наступу. Це могло б бути емоційним рішенням після того, що вчинив ХАМАС (7 жовтня цього року ХАМАС атакував територію Ізраїлю із Сектору Гази – ред.). Але, відкинувши емоційну складову, можна краще спланувати і підготувати відповідно операцію. Цей фактор вплинув. І, зрештою, попри те, що операція відкладалася, певні елементи ми бачимо. Це також бажання провести перемовини щодо звільнення заручників, де є як громадяни Ізраїлю, так і інших країн". 

Олександр Мусієнко. Фото: Суспільне

КОНТЕКСТ

Уранці 7 жовтня бойовики палестинського руху ХАМАС вдерлися на територію Ізраїлю із Сектору Гази, тимчасово взявши під контроль кілька населених пунктів у прикордонній зоні та захопивши десятки заручників. Перед штурмом бойовики вчинили ракетну атаку та цілеспрямовано знищували засоби дистанційного спостереження і контролю, а також вишки зв'язку. 

Загальна кількість жертв нападу перевищила 1400 людей. Це найбільші цивільні та військові втрати, які Ізраїль зазнавав у ході конфліктів за такий короткий термін. За словами президента країни Іцхака Герцога, ніколи від часів Голокосту стількох євреїв не вбивали за один день. Також понад 3 тис ізраїльтян зазнали поранень внаслідок нападу ХАМАС, більше 200 людей бойовики викрали.

Ізраїль у відповідь на атаку відрізав Сектор Гази, де базується ХАМАС, від постачання води, палива та електрики. Авіація стала завдавати по Сектору Гази повітряні удари.

МОЗ уряду ХАМАС у Секторі Гази повідомляв про 5763 поранених та 1203 загиблих.

Після інтенсивних авіаударів по Сектору Гази ізраїльська піхота й танки ввійшли на територію анклаву ввечері 27 жовтня. Про це повідомляло американське видання New York Times із посиланням на майора ЦАХАЛу Ніра Дінара. "Наші війська і танки перебувають у Секторі Гази — вони стріляють та діють. Але наші війська й танки були у Газі і вчора", — зазначив офіцер. Водночас Дінар відмовився розповісти, чи були відповідні дії армії початком повномасштабної наземної операції, яку Ізраїль анонсував останнім часом.

Своєю чергою речник ЦАХАЛу контрадмірал Даніель Хагарі заявив, що ізраїльські сухопутні війська "розширюють свої наземні операції" та посилять повітряні удари у Секторі Гази.