Ми зараз ближче до деокупації Криму, ніж були до 24.02.2022 — Євгенія Кравчук

Ми зараз ближче до деокупації Криму, ніж були до 24.02.2022  — Євгенія Кравчук

Це ще один вимір Кримської платформи – її парламентська частина, констатувала Українському Радіо народна депутатка, заступниця голови фракції "Слуга Народу" Євгенія Кравчук, підбиваючи підсумки саміту міжнародної Кримської платформи. Він відбувся 24 жовтня у столиці Чехії Празі. Це другий такий саміт. Торік його провели в Загребі (Хорватія). Кількість делегацій зросла відтоді з 56-ти до 69-ти, зазначила Євгенія Кравчук. Причому додалося кілька країн так званого Глобального Півдня. Народна депутатка додала: "рух триває в правильному напрямку, попри будь-які спроби росіян вплинути пропагандою". На думки Євгенії Кравчук, "Ми зараз ближче до деокупації Криму, ніж були до 24 лютого 2022 року".

0:00 0:00
10
1x

Другий парламентський саміт міжнародної Кримської платформи. Чехія, Прага, 24 жовтня 2023 року. Фото: ФБ-сторінка "Yevheniya Kravchuk"

Додалося кілька країн Глобального Півдня

Дійсно, дуже важлива подія. Це ще один вимір Кримської платформи, розповіла про саміт у столиці Чехії Євгенія Кравчук. "Нагадаю, що з 2021 року Кримська платформа існує. Вперше вона відбулася в Києві. Це була тоді урядова частина на рівні президента, на рівні прем'єр-міністрів. Зрештою додалася і експертна частина і, що дуже важливо для парламенту, парламентська частина. І якщо порівняти з минулим роком, а ми зустрічалися в Загребі, у Хорватії, то цього року кількість делегацій зросла. Причому додалося кілька країн із так званого Глобального Півдня. Це якраз той регіон, де Росія намагається впливати пропагандою. Попри це, представник Сьєрра Леоне під час виступу в Празі зірвав найгучніші оплески. Тому це міф, що Росія повністю підкорила собі чи затуманила країни Африки і Південної Америки. А присутні були представники абсолютно всіх континентів". 

"Ми зараз ближче до деокупації Криму, ніж були до 24 лютого 2022 року"

Ізраїль не відправив своїх представників на цей саміт фізично, зазначила Євгенія Кравчук. "Але вони написали листа від Кнесету і абсолютно підтримали Україну, ще раз висловили свою підтримку територіальній цілісності. Звичайно, була пересторога, що увага може десь похитнутися, бо так багато війн у світі. Але, насправді, багато хто з ораторів пов'язували напад ХАМАСу на Ізраїль із ось цією віссю зла, яка зараз включає Росію, Іран та різні терористичні угруповання. Дуже важливо, що наша війна за незалежність, за своєю існування не сприймається як регіональний конфлікт, а сприймається як війна демократії проти автократії. Від цього залежить, як виглядатиме світ у найближчі 30, 50, 100 років. Про це, власне, і говорив спікер парламенту Руслан Стефанчук – це визначить світовий порядок. І дуже важливо, це якраз підкреслив президент України Володимир Зеленський, що ми маємо результати. Як би це не здавалося дивним, але ми зараз ближче до деокупації Криму, ніж були до 24 лютого 2022 року. Тому що ми забезпечили практично самостійно новий зерновий коридор. Україна, яка не має флоту, фактично своїми креативними рішеннями звільнила, принаймні, західну частину Чорного моря для проходу суден. А Чорноморський флот (РФ - ред.) задумується як ближче підібратися до берегів окупованої частини Грузії, до Абхазії. Це, насправді, досягнення. І те, що здавалося неймовірним практично з 2014-2015 року, зараз стає все більше реалістичним – Україна повернеться. Більше того, не тільки українська делегація чи представники кримськотатарського народу говорили, що ми обов'язково зустрінемося в Криму, але й інші спікери різних парламентів теж казали, що ми обов'язково приїдемо в Крим на фінальну Кримську платформу".

На фото (зліва-направо): Євгенія Кравчук, представниця президента України в АРК Таміла Ташева, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров на саміті міжнародної Кримської платформи. Чехія, Прага, 24 жовтня 2023 року. Фото: ФБ-сторінка "Yevheniya Kravchuk"
 

Кількість делегацій зросла з 56-ти до 69-ти

Безумовно, Росія не хоче, щоб взагалі хтось говорив про Крим, що Крим український, каже Євгенія Кравчук. "Але якщо порівняти між попереднім самітом і нинішнім, то кількість делегацій зросла з 56-ти до 69-ти. Тобто рух триває в правильному напрямку, попри будь-які спроби росіян вплинути пропагандою. 

Дуже добре, що виступали і представники кримськотатарського народу, бо вони розповідали правду про те, що вони є корінним народом Криму. Мав виступ також українець, представник грецької етнічної меншини, який теж говорив про Крим. Тому тут дуже важливо, що питання Криму не розчиняється серед інших. Але всі, хто виступали, не бачать різниці між окупацією Криму і окупацією Луганська чи Донецька. І міф про те, що Крим – це дещо інше, принаймні, в цивілізованому світі не прижився".
 

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США