Радіодиктант національної єдності-2023: як взяти участь

Радіодиктант національної єдності-2023: як взяти участь

Українське Радіо запрошує всіх українців і тих, хто знає або тільки вивчає українську мову, долучитися до найбільшого україномовного флешмобу — Радіодиктанту національної єдності-2023, який відбудеться у День української писемності та мови — 27 жовтня. 

Цьогоріч Радіодиктант називатиметься "Дороги України". Авторкою тексту Радіодиктанту стала поетеса, перекладачка, авторка прозових творів, лауреатка Шевченківської премії Катерина Калитко. Читатиме актор, театральний режисер, виконавець ролі Івана Довбуша у популярному фільмі "Довбуш" Олексій Гнатковський. 

0:00 0:00
10
1x

Мета радіодиктанту — об’єднати людей навколо України в усьому світі, а не перевіряти грамотність учасників всеукраїнського флешмобу. Особливо важливо зараз об'єднати всіх наших земляків: тих, хто був змушений покинути свої домівки й виїхати за кордон, тих, хто лишився, попри небезпеку, й тих, хто перебуває на тимчасово окупованих територіях. Закликаємо долучитися до Радіодиктанту всіх, хто може знайти безпечне місце і написати разом із тисячами людей по всьому світу Радіодиктант національної єдності-2023. Суспільне Мовлення запропонувало усі можливі формати для участі в Радіодиктанті: трансляції на радіо, телеканалі та діджитал-платформах. 

Отже, для того, щоб написати Радіодиктант національної єдності-2023 27 жовтня об 11:00 за київським часом увімкніть зручний для вас майданчик трансляції:

Або якщо ви пропустили прямий ефір, можна написати диктант за записом ввімкнуши його на сайті Українського Радіо або переглянувши на сторінці в Youtube.

У понеділок, 30 жовтня, об 11:00 буде оприлюднено текст Радіодиктанту. Якщо ви хочете, щоб ваш диктант перевірили фахівці, ви можете:

  • надіслати ваш диктант паперовим листом за адресою: 01001 м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на штемпелі була дата 27, 28 або 29 жовтня;
  • сфотографувати/відсканувати написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надіслати його до 11:00 30 жовтня на адресу rd@suspilne.media

 

Ми будемо вдячні, якщо ви зробите фото та відео того, як ви пишете Радіодиктант чи готуєтеся до нього, та опублікуєте у соціальних мережах із гештегом #пишеморазом.

Нагадаємо, Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткований командою Українського Радіо у 2000 році задля єднання навколо мови. Відтоді він проводиться щороку і вже став найбільшим україномовним флешмобом, який об’єднує українців і знавців української мови по всьому світу.

Минулого року текст Радіодиктанту національної єдності-2022 "Твій дім" написала Ірина Цілик, українська письменниця і режисерка, членкиня Українського ПЕНу, читала — народна артистка, Герой України Ада Роговцева. Радіодиктант торік написали понад півмільйона людей на всіх шести континентах, разом з ученими на станції "Академік Вернадський" в Антарктиді. На перевірку тексту Радіодиктанту на Українське Радіо загалом надійшло понад 30 тисяч електронних листів і майже 10 тисяч паперових. Редакція Українського Радіо отримала листи з усіх куточків України, разом з тимчасово окупованими територіями, а також із понад двадцяти іноземних країн.