SVIT: "Треба працювати, щоб хорошої української музики ставало більше"

SVIT: "Треба працювати, щоб хорошої української музики ставало більше"

Сольний проєкт SVIT музикантки та авторки пісень Світлани Германової, розпочатий 2021 року, розвивається, поповнюється новинками та стилістичними експериментами. Все заради того, щоб якісного українського музичного контенту було іще більше. 

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь артистка презентувала другий сольний альбом "Пташкою" та поговорила з ведучою Ксенією Івась про важливі нині емоції, зокрема віру у світле майбутнє. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Альбом "Пташкою" особливий тим, що в ньому дуже багато емоцій, пов'язаних з нашим сьогоденням

Світлано, чим альбом "Пташкою" особливий для тебе?

Він особливий тим, що це вже друга платівка для мене як для артистки. Так, здається, що я дуже активно працюю над музичним матеріалом. Насправді ж попередній альбом відбувся не так давно. І це дуже добре. Є активність, результат моєї діяльності. Альбом "Пташкою" особливий також тим, що в ньому дуже багато емоцій, пов'язаних з нашим сьогоденням. Платівка об'єднує пісні, які я писала від початку широкомасштабної війни. Вони всі дуже різні, але прошиті ниткою переживань, які зараз має кожен українець.

Які саме пісні ти відібрала для цього альбому?

Там пісні, які я презентувала раніше, вони мені подобаються тим, що всі ці композиції різні за музичним стилем, але тематика у багатьох з них дуже схожа.

Всі пісні альбому були написані тобою за період повномасштабного вторгнення? Чи це були композиції, які ти дістала із далекої шухляди? 

Ні, час шухляд вже минув. Я зараз пишу пісню й одразу її видаю. Вже потім настає момент, коли хочеться об'єднати композиції. І от саме в альбомі "Пташкою" я їх і зібрала. Вони могли залишитися синглами, але мені хотілося поставити для себе такі три крапки, зробити відмітку, що підбила підсумок півторарічного періоду роботи. Також в альбомі буде одна пісня, яку я ще не презентувала слухачам. Вона з репертуару гурту Navkolo Kola – проєкту, яким я займалася на початку музичної діяльності. Цю пісню ми переробили в акустичному звучанні, вона має назву "Світла і темна", й зараз лунає зовсім по-іншому. Вона чудово вписується в платівку. 

В одному зі своїх інтерв'ю ти розповіла, що пісня "Парасолі" є твоєю найулюбленішою композицією з альбому. Яка історія її створення? 

Історія трохи тужлива, бо цією піснею я хотіла передати почуття дівчини, яка дуже сумує за своїм коханим. Тому, думаю, вона вийшла такою меланхолійною, а тому добре резонує з осінню. І це дуже тішить, бо я відразу відзначила, що "Парасолі" мені найбільше подобається в альбомі. Коли отримала її запис зі студії, то не могла зупинитися – слухала пісню весь день і була у захваті. Однозначно, це мій фаворит. 

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Відчуття дому, яке є тільки тут, в Україні, нічим не замінити 

Ти сказала, що в альбомі "Пташкою" розкрила емоції, які відчувала від початку повномасштабного вторгнення. Які три з них – найчастіше? 

Мабуть, на самому початку – відчай, трохи сумне слово і трохи сумна емоція. Потім іде відчуття дому, а також надія та віра в нашу перемогу, в те, що у нас є світле майбутнє.

Можна сказати, що затишок – це і є для тебе відчуття дому? 

Так. Ми двічі виїжджали за кордон з гастролями. У мене, в принципі, завжди була і є можливість залишитися там, але це відчуття дому, яке є тільки тут, в Україні, нічим не замінити. 

Тоді слід сказати кілька слів і про надію… 

Так, я відчуваю таку надію непереможну на те, що у нас все буде добре. Вона пов'язана з тим, що дуже багато людей зараз повертаються додому, зокрема, мої друзі з сім'ями та дітьми. Це дає надію і віру у те, що ми зможемо побудувати собі гідне майбутнє. І мої колеги повертаються, тому буде більше хорошого музичного продукту.

До речі, про музичний продукт. Чи були емоції, які не потрапили на платівку, не стали піснями?

Ні, в мене все стає піснями.

А які емоції точно не стануть піснями?

Якісь негативні, бо я все ж таки SVIT.

У пісні "Парасолі" ти співаєш про те, що слід "відкрити парасолі у своїй душі, якщо ідуть дощі на душі". Як ці парасолі відкрити?

Хороше питання. Я думаю, що треба усвідомити, що є якісь переживання на початку, а потім вже ними можна поділитися з кимось. Тоді ці парасолі відкриватимуться самі по собі. 

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Не слід боятися заявляти про себе 

Якщо говорити про розвиток твого сольного проєкту, то що другий альбом додасть в пазл сприйняття тебе як артистки? 

Думаю, якісь нові кольори у звучанні. Тому що перший альбом "В повітрі", що вийшов 2021 року, я складала ще в стилі гурту Navkolo Kola. Його пісні були з присмаком року, а треба було все ж трохи переробити під поп. Зараз вже є впевнене, тверде поп-звучання – красиве, якісне, таке, до якого вже немає питань. Також додалися драйвові пісні, що тішить, бо для мене це теж ознака розвитку. 

Артист – це такий суцільний сумнів. У чому ти впевнилась і в чому навпаки – виникло більше запитань до себе?

Я впевнилася точно в тому, що є ідентифікація моя і вона була дуже нерозвинута. І коли я почала сольну творчість, то тоді впевнилася в тому, що все є в мені, це треба просто розкривати, показувати та не боятися заявляти про себе.  

Світлано, якщо говорити про тебе як про артистку, то які цілі ти перед собою ставиш? Яка твоя мета? Яку висоту взяти хочеш?

Висота – духовний розвиток. Не тільки мій, а й обов'язково тих людей, яких це торкається. Пошук моєї аудиторії, мого кола світлих людей. Для мене важливо робити все на благо. Тому це є основною моєю метою і місією.

Ти випустила альбом, що далі? Зробиш паузу чи будеш працювати над наступним матеріалом?

Паузу не можна робити в жодному разі, бо всі артисти дуже активно працюють. Я маю бути в потоці, в тренді, обов'язково випускати новий матеріал. Ми скоро з Остапом Панчишиним презентуємо новий дует. Також я зараз готую дві сольні пісні, які ми будемо подавати на національний відбір на "Євробачення". Тому почуємося знову дуже скоро. Жодних зупинок, жодних пауз, треба працювати! Треба, щоб хорошої української музики було багато. Я зі своєю музичною командою активно над цим працюю.
 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

 

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.