OTOY: "Ніхто не забутий, і кожне місто точно повернеться в рідну українську гавань"

OTOY: "Ніхто не забутий, і кожне місто точно повернеться в рідну українську гавань"

8 жовтня в Мистецькому Арсеналі в Києві відбудеться благодійний фестиваль "Хоробрі міста", який організовує команда Ukraїner. Мета проєкту — зібрати 10 мільйонів гривень для розмінування деокупованих територій. А ще — підтримати жителів героїчних міст, які постраждали від російських воєнних злочинів, але продовжують сміливо триматися. Це Нова Каховка, Бердянськ, Херсон, Мелітополь, Маріуполь, Старобільськ, Сєверодонецьк, Скадовськ, Донецьк, Луганськ, Сімферополь, Бахчисарай та Ялта. Минулоріч команда Ukraїner зняла про них серію фільмів. А українські музиканти про деякі з цих міст написали пісні. Саме вони звучатимуть на благодійному концерті 8 жовтня. Український хіп-хоп і реп-виконавець OTOY (Вячеслав Дрофа) заспіває про Донецьк. Як йому, львів’янину, далась пісня про шахтарський край, які відкриття він зробив для себе й чим важливий фестиваль "Хоробрі міста"? Про це співак розповів в ефірі шоу РанокПро на радіо Промінь. 

 

0:00 0:00
10
1x

OTOY. Фото з Facebook Vyacheslav Drofa

Славо, давай спершу повернемось до історії створення пісні. 

Трапилось це так: Ukraïner одного дня пишуть мені: "Славо, привіт! Донецьк чи Луганськ? В нас проєкт про окуповані міста, на жаль, про символи окупації і називається "Хоробрі міста". Чи мав би ти можливість і чи було б тобі цікаво написати трек про Донецьк?" Я такий: "Окей, я зі Львова напишу трек про Донецьк, це буде дуже цікаво." Насправді сам процес написання треку був дуже цікавим, бо я не сильно багато часу провів у Донецьку і не сильно багато разів був із зрозумілих причин, але історія досліджень усіх тих фактів, тригерів, які були вплетені в текст, це було дуже цікаво. Ми спілкувались і з жителями міста, і з дослідниками цього міста, з істориками, які родом звідти, діставали факти, сленгові назви місць, де люди знаково зустрічались, було дуже цікаво насправді писати. 

Донецькі "зацінили" роботу, яка вийшла? Чи "прилетів" фідбек саме від них?  

Найцікавіше, всі, хто з Донецька, писали: "Чувак, а ти що, з Донецька? Класний трек. Я взагалі думав, що ти родом зі Львова." А були товариші з "Фортеці Львів", які казали: "Слава, а що це ти про Донецьк пишеш, ти що, родом звідти?" І я такий: "Чуваки, мені здається, що Україна — вона від Львова до Донецька, чого ви так реагуєте?" А от саме донеччани реагували дуже-дуже позитивно, я був вражений, і дуже це гріло душу. 

А дослідження, про яке ти сказав, точно ж був момент, коли ти писав пісню й дізнавався якісь факти чи сленгові слова, до прикладу, і ти аж за голову брався? 

Для мене найцікавіше було дізнатись, що, як росіяни люблять казати "Донбасс родной", — по суті заснував валлієць Джон Юз. Ось це для мене була новина ще та, якщо чесно. Чого Юзівкою Донецьк називався? Тому що Джон Юз заснував це місто. Це те, що мало найбільший вплив на мене. Мені здається, дуже швидесенько російська пропаганда посиплеться, якщо люди будуть про це часто нагадувати. 

Але ж загалом проєкт — це не просто пісні про міста? 

Ні, абсолютно. Тут все, заради чого ми зараз боремось: треки і про Херсон, і про Сімферополь, і так далі. Тут не стільки про те, щоб трек написати, а про те, щоб нагадати і людям, які родом звідти, і людям, які, можливо, там ще перебувають, чекають на нас, що ніхто не забутий, нічого не забуте, й кожне місто точно повернеться в свою рідну гавань, в українську гавань. 

Що стосується вже 8 жовтня й виступу на фестивалі, ти можеш розповісти, як це буде відбуватись? 

Від мене особисто буде п’ять пісень. Ще там будуть виступати "Крихітка", "Друга Ріка", Паліндром, Лілу45, Саша Чемеров. Будуть дискусії різні й фотовиставка. Це все буде в Києві. Просто шукайте в Google "Хоробрі міста". Вартість входу на концерт — це донат плюс заповнення реєстраційної форми. А найважливіше, заради чого ми все це робимо — не просто потусити, а щоб кошти зібрати. Ми збираємо 10 мільйонів гривень для фонду "Повернись живим". І ці кошти будуть відправлені на спорядження, техніку і все, що пов’язане з розмінуванням наших територій.