''Прогнозоване падіння ВВП РФ не сталося. У неї досі млрд доларів''. Гопко про необхідність тиску на РФ

''Прогнозоване падіння ВВП РФ не сталося. У неї досі млрд доларів''. Гопко про необхідність тиску на РФ

Сьогодні завершується 10 Варшавський безпековий форум, де було розгорнуто чимало дискусійних майданчиків, на яких активно обговорювалися питання війни в Україні. На форумі у Варшаві була присутня і журналістка Українського Радіо Світлана Мялик. Вона звернула увагу на те, що Голова бюро національної безпеки Польщі Яцек Сівера говорив, що "Росія має бути ізольованою у світі і закритою. Росія має зазнати поразки в Україні і повинна нести відповідальність за всі злочини". Співзасновниця міжнародного центру української перемоги Ганна Гопко також була присутня тут, на Варшавському безпековому форумі. Вона зазначила, що Україна змінює реальність. І це важка боротьба. Її команда підготувала виставку щодо конфіскованих активів Центробанку, яку показуватиме в Брюсселі та Лондоні і розповідатиме, як ці конфісковані активи зменшуватимуть можливості виготовляти зброю у РФ. Закликала демілітаризувати Чорне море. І тоді не доведеться просити Польщу про транзит її територією нашої агропродукції. Сподівається також, що після виборів у Польщі настане нова сторінка у взаєминах між двома країнами: Україною та Польщею.

0:00 0:00
10
1x

Ганна Гопко. Фото Світлани Мялик

Росія адаптувалася до реалій війни

Ганна Гопко розповіла журналістці Українського Радіо Світлані Мялик у Варшаві, що вона пам'ятає, як започатковувався цей Варшавський безпековий форум. 10 років тому він співпав у часі з подіями, коли українці вийшли на Майдан, коли почалося вторгнення Росії до України, і коли і зараз триває геноцид, який Росія здійснює проти України. Ганна Гопко тут заради того, щоби передати повідомлення від тих, хто воює на передовій, що "нам потрібно швидше і більше зброї, що потрібне ППО і ПРО, особливо напередодні зими. Бо Росія адаптувалася до реалій війни. Її економіка функціонабельна, падіння ВВП не сталося на рівні 10%, як прогнозувалося у 2022 році, а лише на 2,2%. Мільярди доларів в бюджеті РФ є". Ганна Гопко зауважила, що є певне зниження уваги та спад інтересу до війни в Україні, бо української тематики немає на перших шпальтах. Тому важливо говорити і нагадувати світові про Україну.

Україна змінює реальність

Щодо конфіскації грошей Центробанку, то Ганна Гопко вважає, що Захід не має на це політичної волі. А це було б відповіддю на питання: а де брати гроші, щоби платники податків ЄС або США їх не платили. "Україна змінює реальність. Ми пам'ятаємо, як нам не давали Хаймарси, танки, зараз F-16. Це важка боротьба. Ми підготували виставку про ці конфісковані активи. Вона буде представлена в Брюсселі, Лондоні. Ми розповідатимемо, що конфіскація активів означатиме зменшення можливостей у Росії щодо виробництва зброї та знищення всіх нас".

Питання спільної безпеки Польщі та України є номером один 

Ганна Гопко сподівається, що "стратегічна мудрість і державницькі інтереси у Варшаві та Києві приведуть до того, що після виборів буде нова, інша сторінка. Тому ми чекаємо, коли завершаться вибори у Польщі. Бо питання спільної безпеки є номером один і для громадян Польщі. Тут також перебуває і багато українців. Ми дякуємо Польщі за допомогу після початку повномасштабного вторгнення Росії до України. Але ми також розуміємо, що зверхнього чи не партнерського ставлення ми також не дозволимо, як і політизації історії. Ми повинні навчитися поважати двосторонньо наші національні інтереси. Треба вимагати демілітаризації Чорного моря. Це ключове. І тоді не треба буде Україні просити у Польщі здійснювати транзит. Тому всі наші партнери повинні зробити цей висновок", резюмувала Ганна Гопко.   

 

Останні новини
Як Телеграм допоміг окупантам "вибирати" Путіна ― експертка
Як Телеграм допоміг окупантам "вибирати" Путіна ― експертка
Промінь рекомендує: Vivid Rose із треком "Японська слива"
Промінь рекомендує: Vivid Rose із треком "Японська слива"
"Ніколи, ще раз": Alina Pash та Zbaraski анонсували реліз спільного мініальбому
"Ніколи, ще раз": Alina Pash та Zbaraski анонсували реліз спільного мініальбому
"Це хороша новина" — військовий експерт про визволення острова Нестрига
"Це хороша новина" — військовий експерт про визволення острова Нестрига
"Не мовчи": Саша Чемеров вперше видав пісню, що 15 років є хітом його концертів
"Не мовчи": Саша Чемеров вперше видав пісню, що 15 років є хітом його концертів
Новини по темі
Смоленська трагедія організована Росією — авіаексперт про катастрофу польського президентського літака
"Тільки зброя і санкції" ― Клімкін про можливий "діалог" з агресором
"Менш активна торгівля, проте без повного ембарго": Желіховський та Мялик про домовленості України та Польщі
Питання вирішиться протягом кількох тижнів — голова комітету Сейму Польщі Коваль про блокування кордону
Довготривале блокування кордону — "це втрати для обох країн" — Мінагрополітики України