Причиною повільного контрнаступу є відсутність літаків F-16 — Данілов

Причиною повільного контрнаступу є відсутність літаків F-16 — Данілов

Причиною повільного контрнаступу ЗСУ є відсутність літаків F-16, адже станом на сьогодні Україна не має паритету в небі над противником. Про це в ексклюзивному коментарі Українському Радіо заявив секретар РНБО Олексій Данілов. "Щойно вони з'являться в нашому небі, ми будемо мати принаймні хоча би натяки на паритет в небі над супротивником", — сказав він.

0:00 0:00
10
1x

На фото: F-16C+ Fighting Falcon на базі Національної гвардії США Атлантик-Сіті, штат Нью-Джерсі, 9 березня 2023 р. Автор фото: U.S. Air National Guard video by Andrew J. Moseley. Джерело фото: dvidshub.net

"Сьогодні триває підготовка наших пілотів, і все більше країн долучається до проєкту F-16. Щойно вони з'являться в нашому небі, ми будемо мати принаймні хоча би натяки на паритет в небі над супротивником. Наразі, на жаль, ми не можемо сказати, що ми маємо перевагу чи паритет. І це одна із проблем, чому ті надії, які покладалися, зокрема західними партнерами, на швидке просування при звільненні наших територій сьогодні відбувається повільніше, ніж нам би хотілося. Але воно відбувається. Кожного дня ми відбиваємо частину нашої території, і врешті-решт, повністю звільнимо наші території від агресора", — зазначив Олексій Данілов.

Щодо підсумків "Рамштайну"-15, секретар РНБО зауважує, що з кожним таким заходом ми отримуємо все більше і більше допомоги від наших західних партнерів. Єдине питання — ми б хотіли, щоб це було якомога скоріше. Данілов також додає, що зброя потрібна постійно. Адже це елементи, які періодично можуть виходити з ладу, які можуть закінчити свій ресурс використання тощо. 

Водночас, на думку Данілова, американські танки "Абрамс" значно посилять українську армію. "Вони будуть посиленням ударних спроможностей ЗСУ для досягнення цілей, які перед нами ставить президент на ставці Верховного головнокомандувача", — резюмує він.