"Жирна крапка в історії залежності України від російського ядерного палива"

"Жирна крапка в історії залежності України від російського ядерного палива"

В історії залежності України від російського ядерного палива поставлена жирна крапка, констатувала в ефірі Українського Радіо експертка проєктів аналітичного центру DiXi Group, фахівчиня з енергобезпеки Олена Лапенко. Вона таким чином прокоментувала інформацію про те, що на Рівненській атомній електростанції завантажили першу партію ядерного палива від американської компанії Westinghouse. Україна свідомо йшла до того, щоби повністю відмовитися від російського палива у найкоротші терміни, зазначила Олена Лапенко. І додала: ще на початку повномасштабного вторгнення "Енергоатом" повідомляв, що у нас є запас палива на два роки, а контракт із Westinghouse було підписано наприкінці 2020 року.

0:00 0:00
10
1x

 

Рівненська АЕС. Фото: commons.wikimedia.org

 

"Жирна крапка у цій історії"

—   Як сталося, що є певний тип реактора АЕС, який працює лише на російському паливі? Це ще радянські розробки?

Усі наші атомні електростанції побудовані ще за радянськими проєктами, це реактори типу ВВЕР (водно-водяний енергетичний реактор — ред.) До цього ми вже розпочали процес диверсифікації постачання палива, але з реакторів більшої потужності — ВВЕР-1000. Те, що відбувається зараз, це вже фінішна пряма та жирна крапка у цій історії залежності — ми вже відмовилися від російського ядерного палива і для реакторів ВВЕР-440".

—   Як такі реактори працювали досі, в умовах повномасштабної війни?

У нас був сформований резерв палива російського виробництва. І треба розуміти, що завантаження палива відбувається раз на рік під час поточного ремонту. Тобто минулого року було завантажено свіже ядерне паливо, тож наші енергоблоки працювали стабільно цілу зиму. Це нормальний процес. Ще на початку повномасштабного вторгнення "Енергоатом" повідомляв, що у нас є запас палива на два роки, а контракт із Westinghouse було підписано наприкінці 2020 року. Тобто ми свідомо йшли до того, щоби повністю відмовитися від російського палива у найкоротші терміни. Американський виробник Westinghouse має великий досвід роботи з цими реакторами. Історія з проєктуванням палива для наших ВВЕР розпочалася ще у 2000 році. Спочатку здійснили завантаження перших шістьох дослідницьких касет, потім було трохи більше ядерного палива у змішаному циклі, додавали до російського трохи американського палива і досліджували. І зараз на цій базі вдалося дуже швидко розробити паливні збірки для реактора ВВЕР-440.

Олена Лапенко. Фото: dixigroup.org

—   У Міненерго зазначали, що за ці два роки вдалося проробити роботу, яка зазвичай триває 6-7 років. Завдяки чому це вдалося?

Це вдалося саме тому, що ми вже давно співпрацюємо з Westinghouse. Сам процес проєктування паливних збірок може тривати такий великий термін. Але вже були наробки, ми маємо паливо для енергоблоків потужністю 1000 МВт. Тобто ця плідна багаторічна співпраця дала нам змогу в найкоротші терміни здійснити повну відмову від російського палива.

"Саме тому ми зараз не спостерігаємо санкцій проти "Росатому"

—   Кому ще Росія постачає таке паливо?

Росіяни постачають своє паливо на всі АЕС, які були ними ж побудовані. Контракт на будівництво атомної станції включає постачання палива, його утилізацію, а також навчання персоналу. Тобто в контракт закладено повний пакет послуг для замовника. Такі станції є у Європі, приміром, Словаччина, Чехія, Болгарія залежні від російських поставок. Саме тому ми зараз не спостерігаємо санкцій проти "Росатому". Однак ці країни вже розробляють програми диверсифікації за прикладом України, щоб також відмовитися від російських ТВЕЛів (Тепловидільний елемент (ТВЕЛ) — головний конструктивний елемент активної зони ядерного реактора — герметична трубка, у якій розміщено матеріал, що розщеплюється — ред.) Нещодавно була заява від Угорщини, що навіть вони після будівництво другої черги своєї станції "Пакш", яку їм усе ж таки затвердила Єврокомісія, диверсифікуватимуть постачання палива. Але поки що це лише заяви, подивимось, чи будуть укладені контракти. Європа рухається у напрямку відмови від співпраці з Росією, хоча в деяких країнах РФ лише посилює свій вплив. Наприклад, у Туреччині РФ будує атомну електростанцію, в якій вона буде навіть власником. У квітні вже завантажили ядерне паливо. Також у Єгипті, Китаї, Індії є багато об’єктів, які експлуатуються "Росатомом" і використовують паливо російського виробництва.

—   Із ким співпрацювала Рівненська АЕС, окрім Westinghouse?

На Рівненській станції використовувалось лише російське ядерне паливо з тих резервів, які були накопичені. Але закупівель вже немає майже два роки, і у 2022 році було укладено контракт з Westinghouse на всі 15 енергоблоків, що працюють в Україні, разом із Запорізькою АЕС. Тобто надалі будемо користуватися лише американським паливом. Переведення атомних станцій на неросійське ядерне паливо буде природним процесом. У міру відпрацювання російського палива його поступово будуть замінювати. Реактор має свої особливості. У центральній частині паливо згоряє трохи швидше, і такого немає, що коли атомний енергоблок зупиняється, все паливо перевантажують. Воно там рухається від центру до периферійної частини, і відпрацьоване паливо поступово замінюється. Тобто це буде повільний природний процес заміщення залишків російських ТВЕЛів на паливо Westinghouse.

Останні новини
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США
Україна може ввійти у топ-5 країн щодо темпів оцифрування архівних документів ― Хромов
Російський наступ буде зупинено ― Мусієнко про допомогу від США