Візит Блінкена є можливістю напрацювати стратегію перемоги України — Гопко

Візит Блінкена є можливістю напрацювати стратегію перемоги України — Гопко

Візит державного секретаря США Ентоні Блінкена до Києва — це можливість напрацювати стратегію перемоги України у війні та збільшення темпів і масштабів надання їй озброєння. Про це в ефірі Українського Радіо заявила голова комітету Верховної Ради 8-го скликання в закордонних справах Ганна Гопко. Вона підкреслила той факт, що Ентоні Блінкен відзначив значний прогрес у контрнаступі, який здійснюють ЗСУ. Водночас, дякуючи США за допомогу, Ганна Гопко зауважує: "щоб перемогти агресора, а не просто стабілізувати лінію зіткнення чи просуватися з великими втратами, нам потрібно більше та швидше". 

Американський держсекретар пробуде в Києві два дні – 6 і 7 вересня – та під час візиту, ймовірно, оголосить про нову допомогу США для України на суму понад один мільярд доларів. Про це повідомляла агенція Reuters з посиланням на представника Держдепу.

0:00 0:00
10
1x

Ентоні Блінкен. Фото: Associated Press

 

Допомога у розмірі 1 млрд$ — це важливо, але мало

"Візит держсекретаря США є надзвичайно важливим, щоб почути, що відбувається на фронті. Тому що фінансова допомога у розмірі один мільярд доларів — це дуже важлива цифра, але у нас більші потреби, зважаючи на зростання можливостей Росії вчинювати масовані ракетні удари напередодні опалювального сезону. І це не лише далекобійні системи, а й більше систем протиповітряної та протиракетної оборони, винищувачі для того, щоб мати можливість захищати себе з неба. Ми сподіваємось, що українська сторона озвучить потребу в стратегії перемоги, яка не полягатиме в тому, що ми з місяця в місяць випрошуємо то пів мільйона, то мільярд", — каже Ганна Гопко. На її думку, ключові партнери України, зокрема США як стратегічний союзник, мають зрозуміти: щоб перемогти агресора, а не просто стабілізувати лінію зіткнення чи просуватися з великими втратами, повільно, нам потрібно більше та швидше. Необхідно, щоб не було довгих дискусій, як ми це раніше бачили по танках "Леопард" чи винищувачах F-16. А зараз досі немає рішення по далекобійних системах — чи це будуть ATACMS чи TAURUS? Хоча це рішення було б дуже потужним сигналом для агресора, а також додатковою мотивацією для Збройних Сил України".

Держсекретар США Ентоні Блінкен розпочав візит в Україну з відвідання Берковецького кладовища, де вони разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою віддали шану полеглим українським героям. Фото: офіційний тг-канал Міністерства закордонних справ України

"Візит Блінкена — це можливість напрацювати стратегію перемоги й збільшення темпів і масштабів надання озброєння"

Такі візити, як візит держсекретаря США, координуються і напередодні важливих міжнародних подій, які будуть у вересні, зокрема Генасамблеї ООН, зауважує Ганна Гопко. "Росія не продовжила Чорноморську зернову угоду і вчиняє постійні руйнівні удари по зерновій інфраструктурі, знищує порти, елеватори і фактично продукує голод, коли мільйони людей в країнах Африки, Азії, Близького Сходу страждатимуть від здорожчання або взагалі від відсутності українського зерна. Зустріч Путіна з Ердоганом не принесла тих результатів, яких хотілося. І, очевидно, для американців так само важливим є питання можливості України експортувати зерно. Тому що це питання стабільності в багатьох країнах Глобального Півдня, тому що дуже багато протестів, революцій і змін режиму відбувалися після зростання ціни на продовольство", — додає вона.

Водночас Гопко сподівається, що під час візиту Блінкена не буде розмов про компроміси зі сторони України і підштовхування її до перемовин із Росією. "Ми багато часу витратили на формування європейської коаліції з F-16, і в контексті візиту прем'єр-міністерки Данії це буде хороша нагода нашим партнерам напрацювати стратегію перемоги й збільшення темпів і масштабів надання нам озброєння", — зауважує вона.

"Україна має чітко сигналізувати про намір отримати членство в НАТО під час наступного саміту"

Щодо призначення міністром оборони України Рустема Умєрова, яке збіглося з візитом Ентоні Блінкена до Києва, за словами Ганни Гопко, "зараз важливо подивитися його заступників, наскільки запрацює Офіс із реформ щодо забезпечення прозорості закупівель, зокрема оборонних. Тому що всі ці корупційні скандали, очевидно, били по репутації України, зменшували довіру, що стосується трансферу чутливих технологій. Відтак зі зміною прізвищ в Міноборони хочеться бачити зміну політики й реально нові підходи. Тому що задання Міністерства оборони — забезпечувати Збройні Сили усім необхідним". 

Читайте також: Корнієнко про п'ять основних завдань нового міністра оборони Умєрова

Ганна Гопко зауважує, що під час візиту Ентоні Блінкена до Києва "варто говорити про вашингтонський саміт НАТО, який відбудеться наступного року, де ми хочемо мати реалістичні очікування й отримати формальне запрошення, яке має розпочати наш шлях з усіма процедурами та алгоритмами з набуття членства в перспективі. У Вільнюсі не було цього рішення саме через американську позицію. (11-12 липня нинішнього року в столиці Литви відбувся саміт альянсу – ред.) Тому зараз хочеться, щоб наша держава чітко просигналізувала наші амбіції щодо наступного року і що потрібно для цього. Був зараз візит антикорупційних органів до Сполучених Штатів Америки, де треба проговорити, а що ж мали на увазі під фразою — "коли Україна виконає критерії, то тоді буде запрошення" (до НАТО – ред.). Тож обговорімо, яка дорожня карта, які пріоритети, візьмемо цей список, так само як 7 кроків щодо виконання після статусу кандидата з ЄС, і до роботи", — резюмує голова комітету Верховної Ради 8-го скликання в закордонних справах.

Ганна Гопко. Фото: ФБ-сторінка Ганни Гопко