Маєш 3D-принтер? Допомагай армії! Як спільнота ДрукАрмія об’єднує людей з 3D-принтерами, щоби допомагати ЗСУ

Маєш 3D-принтер? Допомагай армії!  Як спільнота ДрукАрмія об’єднує людей з 3D-принтерами, щоби допомагати ЗСУ

Тривимірний (або 3D) друк – відносно нова технологія, яка набула широкої популярності за кордоном і вже не є чимось дивним для України. В залежності від сировини на спеціальних 3D-принтерах можна надрукувати все – від улюблених тістечок до заміського будинку або навіть донорського вуха. В умовах війни, в яких перебуває Україна, цю технологію можна використовувати і для допомоги військовим. Наприклад, друкувати дрони або запчастини для них.

ДрукАрмія – це спільнота українців, які вже понад рік друкує все, що може бути корисним для використанням воїнами ЗСУ і захисту країни від російських загарбників. Організатори прагнуть, щоби жоден військовий не витрачав власні кошти на купівлю того, що можна надрукувати безкоштовно або виготовити за мінімальною собівартістю. Їхня місія – забезбечити військовим необхідними ресурсами, які можна створити за допомогою 3D-друку з метою підвищення обороноздатності нашої країни. 

Як долучитися до справи і які потреби зараз має ДрукАрмія - ведучі шоу "РанокПро" на "Радіо Промінь" Денис Денисенко та Анна Заклецька запитали у співзасновника спільноти Євгена Вольнова (також відомого в блогосфері як Майор Чорнобаєв).

 

Ілюстративне фото: Image by krzysztof-m from Pixabay

Чим займається ДрукАрмія та які у вас зараз потреби?

Головна ідея проєкту полягає в тому, що кожен може долучитись і допомогти армії. Будь-яка людина може встановити у себе вдома 3D-принтер і стати частиною, по суті, народного ВПК (військово-промисловий комплекс, - прим. ред.), виробляючи те, що зменшує кільків ворогів – і відповідно, зменшує втрати з нашого боку. 

Багато хто вважає, що такий принтер дуже дорогий – хоча насправді він коштує в районі 200 євро. Хтось вважає, що він може бути шкідливим. І звісно, є матеріали, які можуть випаровувати щось шкідливе – але найпопулярніший матеріал виробляється з кукурудзи! Він не шкідливий: можна друкувати в тому приміщенні, в якому ти знаходишся. 

Багато деталей для сучасних дронів друкуються якраз на таких принтерах – це комплетуючі для тих пристроїв, які є вкрай необхідними розхідними матеріалами для наших військових… 

Саме так! Сьогодні у повітря не злітає жоден дрон, який не має друкованих деталей у собі. Це найшвидший спосіб виготовити запчастини і підтримувати дрони в боєздатному стані. 

Навіть якщо у вас малееенький принтер, він може зробити багато болю ворогам!

Що потрібно, щоб зробити це вдома? Придбати принтер і друкувати на постійній основі щось для певних підрозділів? Принести кукурудзяний пластик? Поясніть простими словами, як ще можна долучитись, якщо на сам принтер немає коштів? І де брати правильні 3D-моделі деталей?

Сама по собі система ДрукАрмії й існує, щоб координувати дії всіх людей, хто долучається до цього процесу. Після реєстрації в ДрукАрмії ви отримуєте доступ до моделей, над якими працюють наші професіонали і які є запитом від наших військових. 

Якщо ви не можете або не хочете поставити принтер, ви можете долучитись як рекрутер – тому що це ж ДрукАрмія! – і залучати людей. І в своєму кабінеті бачити, скільки кілограмів було надруковано тими, кого ви запросили. Тобто, бачити свій конкретний вклад в перемогу.

Як щодо безпеки? Як проконтролювати, щоби ці дані не потрапили до людей, які можуть становити небезпеку для цієї справи? 

Архітектура ДрукАрмії така, що інформація не може бути вкрадена ворогами.

Наших ворогів більше – і вони також друкують. Тому кожен з нас має друкувати за п’ятьох, якщо ми хочемо перемогти

Якщо в мене немає принтера, чи можу я бути постачальником сировини?

Є багато українських виробників, які роблять знижки тим, хто друкує для Збройних Сил. Але я все ж таки раджу долучатись саме як друкар. Якщо ви не можете поставити собі принтер, нехай ваш друг поставить собі принтер, а ви будете допомагати йому з пластиком. Він коштує 400 гривень за кілограм – тобто, відносно недорогий. А з одного кілограму можна зробити дуже багато корисного!

Яка найбільша і яка найменша деталь, яка виготовлялася у вашому проєкті?

Давайте не будемо хизуватись розмірами, все залежить від розміру принтера (сміється). Навіть якщо у вас малееенький принтер, він може завдати багато болю ворогам! 

Якщо не підходить ані перший, ані другий варіант, можна задонатити на цю справу?

Звісно, на сайті є реквізити, куди можна задонатити! Але проблема все ж у тому, що не вистачає саме друкарів. Тому що кінцева мета наша – щоб всі військові дізнались про ДрукАрмію і в жодному разі не переплачували посередникам. 

Мають долучитись всі, тому що наших ворогів більше, ніж нас – і вони також друкують. Тому кожен з нас має друкувати за п’ятьох, якщо ми хочемо перемогти. Це не жарт і не перебільшення. Приєднуйтесь – своїми руками ви можете зменшити кількість окупантів!

Сайт ДрукАрмії тут.

Telegram.

Канал Майора Чорнобаєва.