"Ми не збираємося ні в кого питати". Данілов щодо атаки проти десантного корабля РФ

"Ми не збираємося ні в кого питати". Данілов щодо атаки проти десантного корабля РФ

"Що стосується великого десантного корабля, який базувався у Новоросійську і там трапилися відомі події, майте на увазі: у нас немає жодних обмежень і ми не збираємося ні в кого питати, де маємо знищувати військову компоненту ворога". Таким чином в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо секретар РНБО Олексій Данілов прокоментував події, які в ніч на сьогодні, 4 серпня сталися з великим десантним кораблем російських окупантів "Оленєгорський гірник".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Олексій Данілов. Фото: РНБО

 

"Ми будемо атакувати ворога там, де вважаємо за необхідне"

Ворог напав на Україну, нищить наші міста і села, вбиває наших дітей, констатував Олексій Данілов. "І ми маємо дивитися й казати, "що не маємо відповідати", як деякі країни роблять? Ми такого робити не будемо. Ми його будемо атакувати там, де вважаємо за необхідне. Я вже неодноразово говорив, що коли крокодил узяв вашу ногу в щелепу, то ви маєте гладити його по голівці і казати "відпусти"? Ні, йому треба надавати дубінкою по голові так, щоб усі зуби повилітали і він не мав більше великого бажання до когось наближатися. От так треба діяти і якби так діяв весь світ, то Росія би себе так зухвало не поводила. Тоді ми будемо діяти так, як вважаємо за необхідне, щоб забезпечити, по-перше, світ продуктами харчування, а по-друге – щоб забезпечити нашу економічну складову для наших виробників сільськогосподарської продукції", – зауважив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов. 

Великий десантний корабель проекту 775 "Оленєгорський гірник" у Санкт-Петербурзі напередодні військово-морського параду 20 липня 2021 року. Фото: commons.wikimedia.org


КОНТЕКСТ

В ніч на сьогодні, 4 серпня надводні дрони-камікадзе атакували великий десантний корабель "Оленєгорський гірник" російських окупантів, який базувався у місті Новоросійськ (РФ). Незважаючи на те, що Міноборони Росії запевняло у відбитті цієї атаки дронами, вранці з'явилися кадри із буксируванням БДК "Оленєгорський гірник", який явно отримав пробоїну. Росії довелося запроваджувати тимчасову заборону руху суден у порту Новоросійська.

17 липня цього року Кремль заявив про зупинку дії "зернової угоди". Також Росія оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства в рамках Чорноморської зернової ініціативи. Президент України Володимир Зеленський наголосив, що своїми діями РФ зриває домовленості з Туреччиною та ООН. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю CBS констатував, що вихід Росії із зернової угоди призведе до зростання світових цін на агропродукцію та загрожуватиме голодом населенню багатьох держав світу. Зеленський повідомив, що надіслав офіційні листи президентові Туреччини Ердогану та генсеку ООН Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу "зернової угоди" або її аналогу в тристоронньому форматі.

Як заявили у Міноборони Росії ввечері 19 липня, з 20 липня всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря в українські порти, розглядатимуться РФ як потенційні перевізники військових вантажів. Відповідно, країни прапора таких суден вважатимуться "залученими в український конфлікт на боці київського режиму". Зі свого боку, Міноборони України попередило 20 липня, що з 00:00 21 липня всі судна, які прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів РФ та українських морських портів, що перебувають на тимчасово окупованій Росією території, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками.