Монумент "Батьківщина-мати" у Києві перейменують на "Україна-мати"

Монумент "Батьківщина-мати" у Києві перейменують на "Україна-мати"

Монумент "Батьківщина-мати" у Києві перейменують на "Україна-мати". Про це повідомив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук. "Якщо ми складемо всі пазли, то побачимо картину абсолютно нового життя монумента",  – стверджує Юрій Савчук. 

0:00 0:00
10
1x

"Батьківщина-мати" у Києві. Фото Світлани Мялик

"Абсолютно нове життя монументу"

"У нас відбулося засідання Вченої ради нашого музею, і на ньому було ухвалено важливі рішення. Одне з них — перейменування монумента "Батьківщина-мати" на монумент "Україна-мати", – розповів Юрій Савчук. На його думку, для такого перейменування є всі підстави. Юрій Савчук переконує, що це не є формальним кроком. 

"Якщо ми складемо всі пазли, то побачимо картину абсолютно нового життя монумента, опертого на ті факти, які для мене є визначальними: створений в Україні, створений зусиллями українських робітників, інженерів, учених. Він є унікальною пам'яткою науки і техніки. Цей монумент сьогодні отримує друге життя. Чому саме зараз? Тому що саме зараз, під час повномасштабного вторгнення, цей монумент для киян, для українців, які мешкають у Києві, в Україні, борються з ворогом, цей монумент почав набувати інше значення. Він є символом стійкості та незламності українського народу. Ми знаємо факт, який опирається на легенду, що "Батьківщина-мати" розвернута на Північний Схід. І саме від Північно-Східного ворога вона захищає нашу землю, наш народ. В інтернеті можна також зустріти й нову назву пам’ятки — і оборонниця, і захисниця, і оберіг, і друга київська Оранта. Тож можна акцентувати й на цьому", – стверджує гендиректор Національного музею історії України у Другій світовій війні Юрій Савчук.

Світлана Мялик і Юрій Савчук. Фото Світлани Мялик

Напередодні Дня незалежності України

Він сподівається, що рішення Вченої ради музею стосовно перейменування монументу буде затверджене Міністерством культури та інформаційної політики напередодні 24 серпня нинішнього року – Дня незалежності України. 

"Має бути відповідний розпорядчий акт, яким є наказ Міністерства культури та інформаційної політики. Мною був затверджений графік необхідних дій, щоб досягнути цієї мети напередодні Дня Незалежності. І це не просто автономна мета. Я весь час підкреслюю взаємозв'язок цих процесів — зміни герба на щиті й появу тризуба, перейменування монументу, перейменування музею, розширення його функцій, нове осмислення, нові сенси, новий імідж", – зазначив Юрій Савчук.