ONUKA: "Альбом "ROOM" — це музичний щоденник воєнного року"

ONUKA: "Альбом "ROOM" — це музичний щоденник воєнного року"

Попри непередбачуваність часу, в якому живемо, гурт ONUKA планує новий тур й прагне зробити його на високому довоєнному рівні якості. Приводом для цих оптимістичних поривань став вихід четвертого студійного альбому "ROOM". 

Його в ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь презентувала лідерка гурту ONUKA Ната Жижченко. Виконавиця поговорила з ведучою Ксенією Івась про роботу над альбомом, його мову та особливе звучання. 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Пресслужба ONUKA

Всі треки альбому склалися в мозаїку, вийшов монолог про почуття

Нато, розкажи, будь ласка, що треба знати слухачам перед початком прослуховування альбому "ROOM"? Що на них чекає? 

Я думаю, альбом треба просто слухати й розуміти, подобається він чи ні. Не подобається — вимикати. Подобається — слухати далі. Загалом "ROOM" — це музичний щоденник воєнного року, усього того, що зі мною та Євгеном (ред: Євген Філатов, чоловік і саундпродюсер) відбулося як з родиною, і з нами усіма як українцями. Треки в альбомі розташовані так, що утворюється ніби подорож першим роком повномасштабної війни: від шоку і неприйняття того, що відбувалось, до усвідомлення, потім ейфорії, а в кінці — молитви. Всі треки склалися в мозаїку, вийшов монолог про почуття. 

Альбом має назву "ROOM" — англійською мовою. Всі інші треки також прописані латинськими літерами, капслоком, але все ж передають звучання української мови… 

Саме так. Я б хотіла називати їх українською, але через те, що аудиторія у нас широка, назви треків буде важко читати людям, які не розуміють нашої мови. Можливо, альбом частково перекладемо англійською з кількома версіями, бо на це є запит. Ми записали "ROOM" відразу українською, бо мені хотілося звучати саме нашою мовою, тому що альбом розповідає про нас, про Україну. Нині це доречно. За останні 500 днів сформувався запит навіть на чисте українське слово у музиці. Тому, мені здається, що з "ROOM" все логічно. Але такий підхід не означає, що наступні релізи, альбоми будуть лише українською, адже англійською вони теж потрібні.

Чому на Spotify в альбомі "ROOM" дев'ять треків, а на ‎Apple Music — десять? 

Загалом в альбомі десять треків. Але несподівано для нас на Spotify під час його розміщення відбулась помилка системи. Ми були шоковані. Усюди, крім iTunes, не підтягнулась пісня "VDOMA". Але вона вже має з'явитися на решті платформ. З нами таке трапилося вперше. Та, зважаючи на наш буремний час, коли через новини й тривоги ми навіть не можемо як слід вийти в інформаційний простір з релізом альбому, цей випадок із піснею я особисто сприйняла дуже спокійно. Не підтягнулась, значить з'явиться пізніше. Є речі, на які ми не можемо вплинути.   

Цей альбом був створений як в кіно — якось так просто, без пафосу, але дуже професійно

Альбом "ROOM" створювався в Чернігові у творчій майстерні твого дідуся — легендарного майстра народних інструментів і музиканта Олександра Микитовича Шльончика. Як це місце вплинуло на звучання альбому? 

Взагалі ми не планували цього. Так вийшло, що віддали сина в садочок саме в Чернігові. У мене з'явилося кілька годин на день, щоб записати вокал. Ми перевезли всі інструменти, мікрофони в майстерню, облаштувались і почали пробувати записувати альбом. І сталося так, що дім відгукнувся на наш творчий запит. Я просто вірю, що будинки — це також живі істоти. Відчуваю, що майстерня розквітла від того, що ми повернулися із життям, з дітьми. Мені здається, що будинок згадав свої найкращі часи. Пам'ятаю з дитинства, що його двері ніколи не зачинялися, тому що в майстерні постійно були то журналісти, то диригенти, то артисти. Дім завжди був повен гостей, музики. Зараз життя будинку схоже на ті часи, звісно, з трошки іншим нахилом і ракурсом, але він повернувся до звичної своєї атмосфери й режиму. Взагалі це так класно, так просто, коли перебуваєш серед усіх цих інструментів, записуєш пісню, відчуваєш, що ось в цьому фрагменті має бути певний звук, простягаєш руку, береш якусь сопілку чи тріскачку — і просто в мікрофон відтворюєш. До того ж в альбомі "ROOM" ми продовжили співпрацю з музикантами з Чернігівщини. Використали звуки ансамблю домбристів, яких спеціально записували для пісні "OZERNA". Ними диригував Володимир Суховерський — директор Чернігівського музичного коледжу ім. Л.Ревуцького, якого я знаю з дитинства. Настільки все переплітається! Бо в дитинстві ти граєш на сопілці "Ватру" з училищним оркестром і знайомишся з цією легендарною людиною, а потім минають роки і Суховерський диригує домрами, які пишемо в наш альбом… Цікаво, наскільки життя непередбачуване, наскільки музика непередбачувана. Круто, що всі отримали задоволення від цього процесу. Взагалі альбом був створений як в кіно — якось так просто, без пафосу, але дуже професійно. Під час запису "ROOM" у Чернігові постійно лунали тривоги, їх тут набагато краще чути, ніж в Києві. Тому ми були змушені постійно ставити запис на паузу. Навіть ця складова не давала забути, в якому контексті перебуваємо. Дійсно дуже кінематографічно виходило. Якщо ми доживемо до старості, точно буде про що розповісти онукам. 

Коли й де шанувальники гурту "ONUKA" зможуть почути пісні з альбому "ROOM" наживо? 

Думаю, це буде восени. Однозначно зробимо тур Україною, сольні виступи у найбільших містах. Готуємо нову програму, розбираємо матеріал — повертаємось до життя, коли не просто збираємось і на колінах репетируємо, а прагнемо зробити нове шоу, попри контекст. Ми хочемо, щоб воно було якісним, без компромісів із самими собою. Плануємо і європейські тури, але, зважаючи на правила виїзду, подивимось, чи зможемо взагалі кудись поїхати. Через це останні пів року ми були змушені скасувати всі гастролі й чекати якихось змін для того, щоб робити благодійні збори на своїх же концертах і донейтити на армію. Ось такий сюрреалізм нашого часу. 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.

Останні новини
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Гривневі депозити користуються попитом – економіст Самойлюк
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
Мить перед розлукою: Kalush, Balsam та Adam спільно видали сингл "Останній раз"
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Новини по темі
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
BRYKULETS: "У мене було багато спроб отримати славу, але прийшла вона тоді, коли я вже цього не хотів"
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США