Ефективний захист від повітряних атак РФ Україні забезпечить лише "довга рука ППО" — Романенко

Ефективний захист від повітряних атак РФ Україні забезпечить лише "довга рука ППО" — Романенко

Попри те, що кількість ракет у росіян суттєво зменшилась і вони швидко не можуть бути відновлені, у РФ все ще виробляють по 30-60 ракет на місяць, а тому загроза ракетних обстрілів зберігається. Це констатував в ефірі Українського Радіо генерал-лейтенант у відставці, заступник начальника генерального штабу ЗС України (2006-2010), засновник Благодійного фонду "Закриємо небо України" Ігор Романенко. Він зауважив: "Калібри" можуть діяти по всій території України і заходити з будь-якого напряму одночасно. Тому військовий закликав українців встановити додаток "єППО", аби допомогти силам ППО виявити цю ціль, яка короткий час знаходиться в зоні дії. На його думку, в Україні є засоби для знищення крилатих ракет, проте їх все ще недостатньо. Зокрема, нам потрібні зенітно-ракетні засоби, які б просувалися з нашими військами під час наступальних дій і прикривали їх, а також винищувачі F-16.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Getty Images 

"Росіяни все ще виробляють по 30-60 ракет на місяць"

Росія всупереч санкціям виготовляє сучасні далекобійні крилаті й балістичні ракети. І залежно від типу ракет може відновлювати за місяць від 30 до 60 ракет, зазначає Ігор Романенко. "Вони займаються контрабандою комплектуючих і звертаються до своїх відкритих союзників, зокрема Ірану і Північної Кореї, чи потаємних, як-то Китай, який летальну зброю не передає, але це ж елементи, і таким чином можуть бути опосередковані через квоти поставки. Тож так чи інакше росіяни відновлюють ракети", — каже він.

"Калібри" можуть влучати в будь-яке місце з різних сторін одночасно"

Ракета "Калібр" є крилатою, а тому вона може летіти на великій відстані — 2000,5 км, має велику потужну бойову частину і може міняти маршрути. Тобто можна запрограмувати 10 ракет, які будуть приходити на будь-яке місце з різних сторін одночасно. Вони можуть діяти по всій території України та заходити з будь-якого напряму. Тобто летіти на захід України, на кордон, потім розвертатися і несподівано заходити на будь-який об'єкт з західної частини, замість того, що їх очікують з Півдня чи зі Сходу, пояснює ексзаступник начальника генерального штабу ЗСУ. І додає: "в цьому випадку громадянам потрібно слухати сигнали повітряної тривоги. За свідченнями львів’ян, у місті була сирена, але не зреагували, не встигли сховатися, і тільки з другого разу почали реагувати, а в цей час вже були вибухи. Тобто війна є війною, і треба ставитися до цього з усією відповідальністю".

"єППО" допоможе силам ППО виявити ракети та збити їх

Попри те, що кількість ракет суттєво зменшилась і вони швидко не можуть бути відновлені, але вони є і на ближчий час будуть, переконаний Романенко. "Тому варто допомагати силам протиповітряної оборони. Небезпека ракети "Калібр" з точки зору повітряної цілі в тому, що вона низько летить і її виявляти важко. Тому можна звернутися до людей, щоб вони встановлювали на свої телефони додаток "єППО" і допомагали виявити цю ціль, яка короткий час знаходиться в зоні дії", — каже він.

За його словами, в Україні є засоби для знищення ракет "Калібр". У Києві їх більше, і там вища ефективність. У Львові теж було знищено 7 з 10 ракет. Втім, нам не вистачає засобів протиповітряної та протиракетної оборони. У нас лише декілька батарей — Patriot PAC-3 та SAMP/T. "Їх кількість невеличка, але ми бачимо, яка ефективна дія. Від початку війни ми боремося за те, щоб закрити небо над Україною. Тепер просимо, щоб вони надали нам зенітно-ракетні комплекси та авіацію", — додає військовий.

Цілі росіян

"Це не тільки цивільні об'єкти та об'єкти інфраструктури. Крім того, вони завдають ударів і по об'єктах СБУ, і по аеродромах. Шляхом таких атак росіяни прагнуть, щоб громадяни тиснули на своє воєнно-політичне керівництво, щоб ті відмовлялася організовувати супротив, аби якомога швидше перейти до переговорів, зупинити ведення бойових дій і легітимізувати всі захоплені українські землі, які зараз під окупацією. Путін поки не відмовився від виконання цих завдань. Щобільше, вони резервують ракети для того, щоб завдавати ударів в очікуванні наших наступальних дій безпосередньо по наших військах. Тому нам потрібні зенітно-ракетні засоби дальністю за 20 км, які б просувалися з нашими військами й прикривали їх. А також захищали міста і села", — зазначає Романенко.

Винищувачі F-16 — це "довга рука ППО"

Протиповітряна оборона повинна бути багатошарова, наприклад, як в Ізраїлі, щоб були засоби на малих, середніх та великих висотах, вважає військовий. "Для її організації потрібно дуже багато коштів та зусиль. Винищувачі F-16 в системі протиповітряної оборони грають дуже важливу роль. Вони працюють по аеродинамічних цілях ворога — літаках, вертольотах, крилатих ракетах, безпілотних літальних апаратах, і тому їх треба якомога більше. Крім того, винищувачі можуть діяти за сотні кілометрів — це довга рука. І тому це дуже важливо", — резюмує Романенко.