"Росіяни хаотично закидають мінами територію навіть між власними лініями оборони" — військовий

"Росіяни хаотично закидають мінами територію навіть між власними лініями оборони" — військовий

Цього місяця на таврійському напрямку російська армія зазнала рекордних втрат, що  значно знижує бойовий дух окупантів. Про це Українському радіо розповів військовий експерт, офіцер резерву Повітряних сил ЗСУ Андрій Крамаров. За його словами, військове керівництво РФ не цінує особовий склад, про що може свідчити й хаотичне мінування територій між власними лініями оборони. Тоді як втрати техніки, зокрема артилерії, є для ворога дуже болючими. Тож основне завдання ЗСУ зараз — завдати росіянам максимальних втрат в озброєнні.

 

0:00 0:00
10
1x

Фото: Кореспондент.net

"Найбільша проблема  хаотичне мінування"

"На таврійському напрямку по всій лінії фронту зараз тривають бойові дії і ЗСУ здійснюють наступ, який за перші тижні дозволив нам побачити, в якому стані оборона ворога. Останні два тижні нам вдалося знищити дуже велику кількість російської техніки, перш за все артилерії. Це важливо, бо особливість російської армії в тому, що без переваги артилерії вона не може ефективно виконувати бойові задачі як в обороні, так і в атаці. По втратах артилерії в росіян був рекорд минулого місяця, до цього був рекорд в березні 2022 року й зараз вони йдуть на новий рекорд. Завдяки цьому всьому ми бачимо, що на певних ланках фронту армія РФ починає "провалюватися". Як ми можемо судити з оперативної ситуації на фронті, росіяни почали "провалюватися" на бердянському напрямку і ЗСУ цим активно користуються. Якщо зараз ми прорвемо рубежі, то по суті відріжемо південне угруповання ворога від східного. Таким чином ми не дамо їм можливість далі переміститися в Маріуполь, щоб там закріпитися великими силами", — розповів Андрій Крамаров.

Він пояснив, що лінія оборони росіян зараз є системою оборонних укріплень, яка містить не лише траншеї та окопи, але й забетоновані ділянки та мінування: "Мінування зараз створює для нас найбільші проблеми. Будь-яка лінія оборони, звісно, передбачає створення мінних полів, але проблема в тому, що коли росіяни побачили перші натяки на активний рух ЗСУ в цьому напрямку, вони здійснили так зване хаотичне мінування. Йдеться про виліт штурмовиків або гелікоптерів, які несуть на собі заряд. Вони його випускають і він здійснює хаотичне мінування".

"Також росіяни “підтягнули” 240-мм міномети, якими закидають територію мінами без створення будь-якої карти мінних полів навіть між своїми ж лініями оборони. Я впевнений, що коли їхня перша лінія оборони почне "сипатися", вони самі ж почнуть сильно страждати від цього хаотичного мінування. Це варварські методи, проте іншого від росіян і не варто очікувати", — зазначив Крамаров.

"Токмачка не дорівнює Каховській ГЕС"

Також експерт торкнувся й питання побудови росіянами штучної греблі біля Токмака на річці Токмачка: "Не потрібно порівнювати річку Токмачку з тим, що відбулося на Каховській ГЕС. Вони побудували цю дамбу для того, аби ускладнити можливий рух ЗСУ з правового флангу міста за рахунок того, що річка розлилася полями. Разом з тим, західна техніка може долати водні перешкоди до 4 м глибиною. І коли ви будуєте дамбу, то в одному місці створюєте розливи води, а в іншому — засушуєте територію, створюючи там прекрасні умови для переправи. Тому логіка в діях росіян можливо і є, але ефект від цього сумнівний".

"Техніка важливіша за людей"

"Втрати росіян в особовому складі зараз такі значні, що їх дуже складно швидко поповнювати й така можливість у ворога вичерпується. Ворог зараз розкидає свої резерви і розуміє, що всі вони задіяні, але їх не вистачає. Адже ЗСУ активізувалися по всій лінії фронту — від північного сходу і закінчуючи таврійським напрямком. Плюс зараз зміщення на таврійському напрямку буде передбачати розширення лінії фронту, яке росіяни просто не зможуть утримати, адже вони задіяли всі існуючі резерви і додаткових в них немає", — зазначив Крамаров. 

Наостанок експерт додав, що наш Генеральний штаб зрозумів, що росіяни не бережуть своїх людей, тому немає сенсу завдавати їм шалених втрат особового складу: "Вони будуть "гнати" нове стадо". 

"А от втрати в техніці, особливо в артилерії, для них особливо відчутні, без неї вони воювати далі ефективно не можуть. Тому завдяки значним втратам техніки, які, я впевнений, будуть збільшуватися в наступному місяці, значно знижується боєздатність російської армії", — підсумував Андрій Крамаров.