Після початку повномасштабної війни споживання електроенергії в Україні зменшилося на чверть — НКРЕКП

Після початку повномасштабної війни споживання електроенергії в Україні зменшилося на чверть — НКРЕКП

Після початку повномасштабної війни споживання електроенергії в Україні зменшилося на 25%. Про це повідомила в ексклюзивному коментарі Українському Радіо членкиня Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Ольга Бабій. На її думку, це один із двох чинників, які впливають на нинішню ситуацію на ринку електроенергії України. Другий чинник – відсутність в енергосистемі України ЗАЕС. І це спричиняє в тому числі подорожчання вартості електрики для населення, заявила Ольга Бабій. Вона додала, що на тимчасово окупованих територіях розташована не тільки ЗАЕС, а й значна частина теплової генерації та чимала частина об’єктів, які виробляли електрику з сонця та вітру. "Ми втратили через це майже 12 тисяч мегаватів", – повідомила членкиня НКРЕКП. Вона також розповіла про тарифи на електроенергію для бізнесу і для населення й запевнила: "поки немає підстав очікувати, що тепло, гаряча вода і газ зміняться в ціні до кінця року"

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото ЕnergyX


"Тарифи на електроенергію для бізнесу не підняли, просто змінили граничні обмеження"


"НКРЕКП для того, щоб тарифи для бізнесу на електроенергію не зросли, встановило граничні обмеження для певних годин доби для того, щоб в умовах воєнного стану компанії, які працюють і дають електроенергію в пікові години, могли належним чином зробити запаси палива. І по-друге, якщо у нас трапляються аварійні відключення або те, що в нас було з блекаутами восени, щоб в певні години до нас могла заходити імпортна електроенергія, особливо в пікові години – з 19.00 до 23.00 – для запобігання віялових відключень. Тобто тарифи для бізнесу не підняли, просто змінили граничні обмеження", – розповіла Ольга Бабій.  За словами посадовиці, якщо приблизно порахувати протягом доби як складається ціна кожну годину, то значного зростання вартості електричної енергії для бізнесу не очікується: "Після встановлення цих обмежень Енергоатом продав свій ресурс на липень і значного коливання ціни не відбулося. Зростання склало близько 89%. Тому те, що НКРЕКП підняло тарифи – це неправда. Якщо узагальнити добу, то значного зростання не відбувається". "Тепер підприємства будуть вибудовувати свою роботу так, щоб мати дешевий ресурс саме в ті години, коли він дешевий. Наприклад, у нас зараз через велику кількість сонячної генерації всі денні години дуже дешеві – вартість електроенергії сягає 2500 гривень за тисячу мегаватів. І компанії в умовах ринкових відносин мають так вибудовувати свою політику, щоб купувати цей ресурс і працювати саме в ті години, коли електрика дешевша", – пояснила Бабій. 

Тарифи на електрику для населення

Також членкиня НКРЕКП розповіла про тарифи на електрику для населення: "Нові цінові обмеження встановлені саме для проходження опалювального сезону. На максимальних межах ці цінові обмеження почнуть діяти, коли ми зможемо відчути зміну ціни в сторону збільшення, не раніше вересня-жовтня. Тоді буде зростати споживання електричної енергії і, відповідно, будуть з’являтися значні дефіцитні години. В липні-серпні-вересні ми поки що не бачимо підстав, що щось може стрімко змінитися в ціні для промисловості. 

Тарифи для населення на електричну енергію були встановлені з 1 червня. Вони були розраховані нами і встановлені Кабміном, тому що це покладання спеціальних обов’язків на державні компанії, які покривають різницю ціни між ринковою та тією, яка встановлена для населення. Такі державні компанії, як Енергоатом, Укргідроенерго не мають ресурсів для покриття цих витрат. Торік, щоб забезпечити дешеву ціну на електричну енергію для побутового споживача в розмірі 1,68 гривень, із різних джерел було витрачено близько 120 млрд гривень. Зараз таких коштів на компенсацію дешевих цін на цей період вже не було, тому з 1 червня вартість електричної енергії для населення змінилась", – пояснила Бабій.

(З 1 червня тарифи на електрику для населення зросли. Для побутових споживачів вони тепер становлять 2,64 грн/кВт-год замість 1,44 грн. Середня сума у платіжці зросте приблизно на 250 грн – ред.) 

"Поки немає підстав очікувати, що тепло, гаряча вода і газ зміняться в ціні до кінця року"

"Щодо тарифів на тепло і газ законом встановлений мораторій, тож фактично немає підстав розглядати варіанти, що до кінця року ці тарифи якось зміняться. Звісно, якщо економічні чинники будуть суттєво впливати на зміну цих енергоносіїв, то вони покриватимуться за рахунок бюджетних дотацій. Тож поки немає підстав очікувати, що тепло, гаряча вода і газ зміняться в ціні до кінця року. Хоча вартість газу в Україні навіть власного видобутку більша, ніж ціна газу, зафіксована для населення. Ми маємо зрозуміти, що цю різницю ціни покриває держава для того, щоб тарифи на газ не змінились", – додала членкиня НКРЕКП. Водночас, продовжила Бабій, що буде з тарифами – залежатиме від технічного стану генерації, об’єктів теплопостачання – як їх відремонтують та підготують до зими: "Є ще такий важливий чинник: якщо наш Енергоатом повністю закінчить ремонтну кампанію до вересня і всі блоки, теплостанції відремонтують належним чином, то очікувати стрімкого зростання цін на електрику не можна. Тому що ми маємо дешеву електричну генерацію і досить недорогу теплову. Це дозволить нам пройти цей опалювальний період. Але ми готуємося до гіршого, щоб мати щось краще". 

Два чинники після початку повномасштабної війни

"Є два чинники, які сталися після 24 лютого (початку розв'язаної Росією повномасштабної війни – ред.), і впливають на ситуацію на ринку електроенергії. По-перше, у нас через міграцію, через зменшення виробництва фактичне споживання електроенергії зменшилося на 25%. А проблеми, які ми маємо зараз з економічними чинниками, в тому числі подорожчання вартості електрики для населення – це відсутність в енергосистемі Запорізької атомної електростанції. ЗАЕС в Європі та в нашій системі генерації виробляла найбільший базовий ресурс – 6 тисяч мегаватів. Вона була опорою енергосистеми свого часу. Тому її відсутність є ключовою проблемою, яку ми отримаємо завтра. Коли вона повернеться? Важко прогнозувати, адже ситуація із ЗАЕС досить непроста", – пояснила членкиня НКРЕКП. 

Наостанок Олена Бабій додала, що на тимчасово окупованих територіях розташована не тільки ЗАЕС і це також впливає на енергозабезпечення України: "Там також перебуває значна частина теплової генерації, яка для нас була в певні години балансуванням, та чимала частина об’єктів, які виробляли електрику з сонця та вітру. Ми втратили через це майже 12 тисяч мегаватів. І вони для нашої енергосистеми могли бути або джерелом експорту, або джерелом стабільної роботи".