Олешки затоплені на 90% — мер міста Рищук

Олешки затоплені на 90% — мер міста Рищук

Тимчасово окуповане росіянами місто Олешки на лівому березі Херсонщини затоплене мінімум на 90%. Це повідомив в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо мер міста Євген Рищук. Розповідаючи про масштаби лиха внаслідок руйнації окупантами Каховської ГЕС, Рищук розповів: домівки в Олешках затоплені майже під дах, рівень води на вулицях сягає 3-х метрів. Тим часом російська окупаційна влада не евакуює людей і не дозволяє залишити їм місто самостійно. За словами міського голови, вода прибуває далі. "Але у Новій Каховці вода почала спадати. Тож одна чи дві доби — і вода спадатиме і в Олешках", — прогнозує Євген Рищук. Але навіть коли затоплення завершиться, регіон матиме багато проблем. "Оскільки каналізації у місті й у селах не було, то стічні ями не робили герметичними, і це буде проблема. Також є проблема зі сміттям", — констатував мер.   

 

 

0:00 0:00
10
1x

Тимчасово окуповане росіянами місто Олешки на лівому березі Херсонщини, 7 червня 2023 року. Фото: із соцмереж

"Олешки затоплені на 90%"

В Олешківській ОТГ до окупації проживало близько 40 тисяч населення. Після окупації залишилося близько 20%, тобто до 8 тисяч осіб. У деяких населених пунктах більше, в деяких менше. До громади входить 12 сіл. "Коли вода пішла з Каховської ГЕС, ми дивились, що Херсон підтоплює, але в Олешках і Олешківській громаді було все спокійно. Але оскільки Олешки і населені пункти громади знаходяться не на березі Дніпра, а на берегах його приток, то спочатку вода пішла на місто Херсон, тому що він на Дніпрі стоїть, а потім уже по притоках. І вчора (6 червня), десь о першій годині дня, вже у нас було масове підтоплення населених пунктів. Сьогодні у нас є населені пункти, які затоплені на 100%, є населені пункти, які затоплені на 10%. А в тих, що знаходяться трохи далі від ріки, зовсім нічого немає. Відтак Підстепне та Піщанівка затоплені десь на 50%, Козачі Лагері — 10%, зокрема прибережна берегова лінія й ті домівки, які там стоять. Олешки затоплені десь на 90%, можливо, трохи більше. Тобто в місті дуже мало сухої території", — зазначає Євген Рищук.

"Рівень води на вулицях сягає 3-х метрів, домівки затоплені майже під дах"

За словами Рищука, "вода прибуває далі. Але вже є добра новина з Нової Каховки про те, що вода там почала спадати. Тож одна чи дві доби — і вода спадатиме і в Олешках. Інше питання — чи піде вона зовсім на нуль, чи просто впаде рівень? Тому що рівень води сьогодні в місті — 2-3 метри. Домівки затоплені майже під дах. Крім того, місто Олешки має низини. Тож там рівень води піднявся до 4 метрів. Тобто ситуація щодо підтоплення тяжка", — каже міський голова.

Тимчасово окуповане росіянами місто Олешки на лівому березі Херсонщини, 7 червня 2023 року. Фото: із соцмереж

"Російська окупаційна влада не евакуює людей і не дозволяє залишити їм місто самостійно"

"Щодо евакуації, ми не можемо там нічого зробити, тому що ми не є на місці, а російська окупаційна влада нічого не робить, щоб евакуювати людей. Вчора (6 червня) вони заявили, що паніки немає і евакуація не потрібна. Потім, вже після обіду, коли в одному з перших сіл, яке почало сильно підтоплювати і громадська зупинка, що стояла на трасі, за декілька годин пішла під воду, то людям сказали — "чекайте, будуть автобуси". Але автобуси так і не прийшли, немає в мене підтвердження, щоб когось вивезли", — каже Рищук. Але є інша ситуація — росіяни не випускають людей, які хочуть залишити територію громади самостійно. "І вчора, і сьогодні мені люди з деяких населених пунктів пишуть і телефонують, що росіяни не випускають людей, які самі хочуть виїхати. Тож люди з учорашньої ночі сидять на дахах. Крім того, коли росіяни прийшли в місто і в села, вони конфіскували всі плавзасоби у населення. Тобто знайти човни — проблема. Люди знайшли декілька, але весел немає, і вони лопатами гребуть. Вони об'єднуються і один одному допомагають, але це не та допомога, яка повинна бути в таких екстрених ситуаціях. На одному із російських телеграм-каналів, я бачив, як росіяни приїхали, врятували з даху двох людей, зняли відеоролик, як "рятують" людей, і поїхали. На тому все закінчилося", — каже Олешківський міський голова.

"Сміття водою змиє в Чорне море"

"Оскільки каналізації у місті і в селах не було, то стічні ями у людей не робили герметичними, і це буде проблема. Також є проблема зі сміттям, адже в нас 5-10 років тому були сміттєзвалища вздовж берега річки. Можливості його вивезти не було. І якщо воно все попливе по річці, то потрібно буде виловлювати в Чорному морі", — прогнозує Євген Рищук.