"Куди підуть гроші?" Харченко про підвищення тарифу на електроенергію для населення

"Куди підуть гроші?" Харченко про підвищення тарифу на електроенергію для населення

"Покажіть, будь ласка, куди саме підуть гроші та у який спосіб?" До цього закликав у прямому ефірі Українського Радіо експерт, гендиректор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко, коментуючи підвищення тарифу на електроенергію для населення України. На засіданні уряду напередодні схвалили рішення про підвищення цього тарифу до 2, 64 гривень за кВт. "Від підняття тарифів виграють тільки дві державні енергокомпанії — "Укргідроенерго" та "Енергоатом". Більше ніхто від підняття тарифів для населення додаткових прибутків не отримає", – стверджує Харченко. Натомість міністр енергетики України Герман Галущенко зазначає: підвищення тарифу на електроенергію  потрібне для відновлення енергосистеми держави і підготовки до наступної зими. За словами Галущенка, це рішення є вкрай складним, але необхідним.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото ЕnergyX

"Скільки будуть платити з 1 червня, я не знаю і ніхто цього не знає"

"Скільки будуть платити з 1 червня, я не знаю і ніхто цього не знає", – каже Олександр Харченко І продовжує свою думку: "сьогодні ми сплачуємо 1,68 грн, але проблема в тому, що рішення, яке було ухвалено вчора (урядом – ред.), прийнято з максимально грубими порушеннями всіх можливих процедур і я очікую, що можливо хтось оспорить його через суд. Адже воно не пройшло жодні фіксовані в українському законодавстві процедури, такі як попереднє обговорення, публічну дискусію щодо того, як саме мають змінюватися тарифи. По-друге, абсолютно не прозора ситуація з тим, як саме виглядатимуть тарифи, чому саме таке збільшення, чому НКРЕКП показувало одні розрахунки, а ухвалені інші цифри. Себто ситуація максимально не прозора", — стверджує фахівець. Стосовно саме оплат, експерт уточнив: якщо таке збільшення набуде чинності, то в середньому українці, які мешкають у 2-3-кімнатних квартирах, сплачуватимуть за електрику на 250-300 гривень більше, ніж до того. Такими є розрахунки експерта Харченка. 

На фото: Олександр Харченко у студії Українського Радіо

"Виграють тільки "Укргідроенерго" та "Енергоатом"

Кошти, залучені з підвищення тарифу, мають бути призначені на відновлення підприємств енергетичної галузі, які потерпіли від обстрілів російських загарбників. Проте Олександр Харченко стверджує, що більшість підприємств, які постраждали, цих коштів не отримають: "Справа в тому, що українська електроенергетика влаштована так, що від підняття тарифів виграють тільки дві державні енергокомпанії — Укргідроенерго та Енергоатом. Більше ніхто від підняття тарифів для населення додаткових прибутків не отримає. Але загадка цієї ситуації в тому, що "Енергоатом" не мав жодних пошкоджень та ударів по атомних станціях. Запорізька АЕС захоплена, але грошима цю проблему не вирішиш. Тому позиція щодо "Енергоатому" і того, що його треба відновлювати після ударів, виглядає дивно, бо він не постраждав. "Укргідроенерго" постраждало, але ця компанія в даній історії має 10% загального обсягу. Плюс минулого року в компанії було більше 3 млрд прибутків, тож вони доволі міцно себе почувають та мають велику підтримку донорів і ці питання вирішують таким чином". 

"Підняття тарифів до теплової генерації ніяким чином стосунку не має"

"Найбільш постраждала державна компанія "Укренерго", на високовольтні мережі якої припадала величезна частка ракет і дронів РФ, отримала підтримку донорів у розмірі сотень мільйонів доларів і відновлюється максимально. Що ж стосується теплової генерації, яка власне постраждала від атак найбільше, то їх це рішення взагалі не стосується. Себто підняття тарифів до теплової генерації ніяким чином стосунку не має", — вважає експерт. І стверджує: "те, що каже міністр, є, на мою думку, певною маніпуляцією суспільною позицією. Жодних розрахунків, жодних цифр не опубліковано. Чому саме таке підвищення? Якщо це буде спрямовано на відновлення пошкодженого або зруйнованого – покажіть, будь ласка, куди саме підуть гроші та у який спосіб? Нічого цього не зроблено", – вважає  гендиректор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко. 

Позиція міністра енергетики України Германа Галущенка

Зі свого боку, міністр енергетики України Герман Галущенко зазначає: "підвищення тарифу на електроенергію – необхідний крок, аби відновити енергосистему і підготуватися до наступної зими". Точку зору міністра енергетики наводить тг-канал Міненерго. За словами міністра Галущенка, це рішення є вкрай складним, але необхідним для масштабної підготовки енергосистеми до наступного опалювального сезону, яка триває на енергетичних об'єктах країни. 

"Україна пройшла найскладнішу зиму в історії в умовах масованих російських атак на енергосистему. Наразі триває наймасштабніша ремонтна кампанія енергетичної інфраструктури за весь час української Незалежності. Масштаби пошкоджень і втрат значні. Підвищення тарифу - це внесок у забезпечення стійкості системи", – зазначив Герман Галущенко. 

Міністр пояснив, що Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг звернулась до Міністерства енергетики з пропозицією підняття у два етапи тарифу для населення до ринкового рівня, тобто до 5,5 грн. Першим етапом комісія пропонувала підняти тариф до 2,88 грн з ПДВ за 1 кВт-годину. "Але ми бачимо можливість встановити тариф на рівні 2,64 грн/ кВт-год. Це мінімальний тариф, який дозволить утримати енергосистему", – зазначив Герман Галущенко. За його словами, з підняттям тарифу середня сума в платіжці за електроенергію для однієї родини зросте орієнтовно на суму до 250 гривень. "Ми припускаємо, що наступного опалювального сезону обстріли енергооб‘єктів будуть відбуватися так само системно, як це було і минулої зими. А тому маємо задіяти усі можливі ресурси для  відновлення об’єктів та їх захисту", – підкреслив міністр. Також очільник Міненерго зазначив, що планується збереження субсидій для населення, а також збільшення фінансування фонду субсидіювання комунальних послуг для незахищених верств населення, аби всі українці, які потребують допомоги держави, її отримали.

Герман Галущенко. Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України

Тарифи для населення та ринок електроенергії для всіх інших споживачів — в Україні абсолютно різні речі

Тарифи для населення та ринок електроенергії для всіх інших споживачів — це абсолютно різні речі в українському випадку, каже експерт Олександр Харченко. "Якщо для населення діє фіксований тариф, який ухвалюється Кабміном з подання НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг – ред.), то всі інші суб’єкти української енергосистеми (зокрема, бюджетні організації, приватний бізнес) купують електроенергію на ринку. І протягом доби ціна на цьому ринку змінюється удвічі-утричі. Є години, коли електроенергія дуже дешева, є – коли вона дуже дорога. Але до тарифів для населення вона не прив’язана, тож на бізнес це рішення не впливає", — констатує Олександр Харченко.