Це брехня російських ЗМІ — Кулеба про затримання у Росії нібито співробітниці "Save Ukraine"

Це брехня російських ЗМІ — Кулеба про затримання у Росії нібито співробітниці "Save Ukraine"

"Це нісенітниця і відверта брехня російських ЗМІ". Таким чином засновник мережі порятунку "Save Ukraine" Микола Кулеба прокоментував сьогодні, 30 травня в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо твердження російських ЗМІ про затримання у Москві українки, яка начебто є працівницею "Save Ukraine". Заяви цієї жінки на допиті у Росії, оприлюднені агенцією "РІА Новості", зроблені під диктовку ФСБ, зазначив Микола Кулеба. Він повідомив: співробітники російських служб сказали затриманій: "або ти сядеш у в’язницю на 15 років, або ось тобі текст і ти маєш сказати його на камеру". Зараз ця жінка перебуває у безпеці в Україні й оприлюднює відеоспростування зроблених під тиском свідчень під час затримання у Москві.

0:00 0:00
10
1x

Фото: ФБ-сторінка "Save Ukraine"

"Або ти сядеш у в’язницю на 15 років…"

Прокремлівська агенція "РІА Новості" повідомила про затримання громадянки України, яку агенція назвала співробітницею фонду "Save Ukraine", а пізніше опублікувала відео допиту жінки. У ньому співрозмовниця представляється Ольгою Гурулею та каже, що вона на прохання "волонтера Анастасії" нібито хотіла оформити опікунство над двома неповнолітніми дітьми у Генічеську Херсонської області (тимчасово окупована Росією українська територія). Після оформлення опікунства вона, за її словами, буцімто мала вивезти дітей спочатку до Києва, а потім до Німеччини. "Це нісенітниця і відверта брехня російських ЗМІ",  – наголосив засновник мережі порятунку "Save Ukraine", Уповноважений Президента України з прав дитини (2014-2021 роки) Микола Кулеба в ексклюзивному інтерв'ю Українському Радіо. "Вони повідомили, що це працівниця мого фонду. Це нісенітниця. Я скажу вам, хто це є, – жінка, яка їхала забирати похресника. Дитину-сироту, в якої є старший брат 26-ти років, котрий перебуває у Німеччині. У нього є бабуся, яка приїхала із Німеччини, бо вони тікали від війни під час окупації, а дитина залишилася заручником. Ця дитина опинилася там (у Росії – ред.) і саме ця жінка їхала за похресником, але ФСБ її затримало в аеропорту Домодєдово, заарештувало на дві доби, чинило психологічний тиск через погрози, численні допити. І наприкінці вони сказали "дивись, ми тобі не віддамо цю дитину, але або ти сядеш у в’язницю на 15 років, або ось тобі текст і ти маєш сказати його на камеру". Вручили цей текст жінці, де вона розповідає, що так, вона приїхала і хотіла забрати декількох дітей-сиріт, що вона не знає про них. Насправді все було написано і її змусили завчити ці слова і сказати їх", – каже Микола Кулеба. 

Під диктовку ФСБ

Буквально зараз вона пише відеоспростування цього всього, додав засновник мережі порятунку "Save Ukraine". Вона просиділа там у в’язниці і її депортували в Мінськ, де їй сказали "забирайся звідси, їдь в Україну, ти депортована". Вона телефонувала в Міжнародний Червоний Хрест, просила завезти її до кордону, але вони їй відмовили. Тому вона самотужки дісталася до кордону, де ми її зустріли. Тиждень жінка вже перебувала в Україні, де свідчила про це все. Працівники Служби безпеки також із нею працювали, але сьогодні, через 10 днів після її ув’язнення у Москві з’являється ця публікація, де під диктовку ФСБ вона все говорила. Принаймні вона не казала, що є працівницею фонду "Save Ukraine" на цьому відео. Проте під диктовку вони змусили її говорити і вона визнала, що це було саме під диктовку ФСБ. Якщо ми були під особистим контролем ФСБ як фонд "Save Ukraine", то зараз вони вдалися до серйозного протистояння, протидії будь-яким вивезенням нами дітей", – констатував Микола Кулеба.

Микола Кулеба (крайній ліворуч). Фото: ФБ-сторінка

Запис інтерв'ю з Миколою Кулебою здійснювався в другий половині дня 30 травня.

В Україні російські загарбники вбили 483 малюків, 989 тяжко поранили, 19,4 тис. депортували, а ще 394 дитини зниклі безвісти. Про це повідомила 30 травня радниця-уповноважена Президента з прав дитини Дар'я Герасимчук на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.