Організувати ЗНО під час війни неможливо — Вакуленко

Організувати ЗНО під час війни неможливо — Вакуленко

Організувати ЗНО під час війни, коли є, зокрема, повітряні тривоги, неможливо. Це констатувала Українському Радіо директорка Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко. Тому другий рік поспіль в Україні проводять замість зовнішнього незалежного оцінювання національний мультипредметний тест. Його відмінність від минулорічного – загальна тривалість тестування зросла до 3-х годин і можна самостійно розподіляти час між блоками. Торік усі три предмети були визначені — математика, українська мова та історія України, цього року третій предмет можна обирати вступникові. Найпопулярнішим предметом стала історія України, яку вирішили складати понад 50% абітурієнтів. А це понад 149 тисяч зареєстрованих осіб. Популярною також є іноземна мова: англійську, німецьку, французьку або іспанську обрали понад 87 тисяч абітурієнтів.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстроване фото

Третій предмет на вибір та більше часу на тестування  

У зв'язку із розв'язаною Росією повномасштабною війною випускники шкіл України, які планують вступати до закладів вищої освіти, складають національний мультипредметний тест (НМТ) замість зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО). НМТ – це комп’ютерний онлайн-тест, що складається з трьох блоків і триває 180 хвилин. Торік усі три предмети були визначені — математика, українська мова та історія України, цього року третій предмет можна обирати вступникові. Вибір: історія України, іноземна мова, фізика, хімія, біологія – відповідно до прагнень абітурієнта і внз, куди він вступає, розповіла Українському Радіо Тетяна Вакуленко про цьогорічний НМТ. Найпопулярнішим предметом стала історія України, яку обрало понад 50% вступників. А це 149 тисяч 627 зареєстрованих осіб. Популярною також є іноземна мова: англійську, німецьку, французьку або іспанську обрали понад 87 тисяч абітурієнтів. Біологією зацікавилися понад 38 тисяч, фізикою понад 5 тисяч, хімією більше 3 тисяч. Торік тести треба було пройти за 2 години, цього року загальна тривалість тестування зросла до 3-х годин, порівнює Вакуленко. І можна самостійно розподіляти час між блоками. "Тестування відбуватиметься і за кордоном. Ми маємо, як і минулого року, 32 задіяні в ньому країни, серед яких є США та Канада". Торік була основна, додаткова та спеціальна сесії оцінювання, каже Вакуленко. "Ми мали швидко підготуватися до тестування і зрозуміли, що не всі встигнуть на основну й додаткову сесію. Тому вирішили торік запровадити ще й спеціальну сесію. Цього року в нас є більше часу, вступники краще обізнані з процедурою. Тестування проводитимуть у межах основної і додаткової сесії". 

Вступ без результатів НМТ для людини з порушеннями опорно-рухового апарату та рухової функції

Торік через війну не вдалося створити належні умови для вступників із особливими освітніми потребами. Цього року, каже Тетяна Вакуленко, є можливість скористатися сурдоперекладом. "На жаль, ми не можемо забезпечити доступність проходження тестування для людини з порушеннями опорно-рухового апарату та рухової функції. Але для учасників, яким ми не можемо створити умови, ми надамо документ, що дозволить їм вступати без результатів національного мультипредметного тесту", – запевнила директорка Українського центру оцінювання якості освіти.

Більше охочих тестуватися

Торік отримали результати тестування 214 тисяч, цього року успішно зареєстровано 284 тисячі 729 учнів. Це говорить про стабілізацію ситуації в країні, переконана Тетяна Вакуленко. "Є певні спеціальності, куди можна вступати без результатів НМТ. Але вступники хочуть отримати об'єктивні результати, хочуть мати змогу вступати до українських вишів".

ЗНО повернеться 

НМТ є суттєвою адаптацією ЗНО до тих умов, які є в Україні зараз, каже Тетяна Вакуленко. "В ЗНО вступники обирали 4 або 5 предметів, кожне тестування тривало до 3 годин. Загальний час був у рази більшим, ніж сьогодні". Можна вважати, що національний мультипредметний тест є легшим, каже директорка Українського центру оцінювання якості освіти,  "але ми на сьогодні маємо і зовсім інші обставини. Організувати таку роботу (ЗНО - ред.) під час війни, коли є, зокрема, повітряні тривоги, неможливо. НМТ – оптимальний варіант для ситуації, що склалася на сьогодні. Але у майбутньому ми хочемо продовжити практику традиційних іспитів у комп'ютерній формі, які будуть тривалими, і дозволять мати відкриті завдання", — резюмувала Тетяна Вакуленко. 

Тетяна Вакуленко. Фото: "Освіторія Медія"