І намалюється місто "Ненацьк"… Дикий про наслідки подій на Бєлгородщині

І намалюється місто "Ненацьк"… Дикий про наслідки подій на Бєлгородщині

Є величезний потік інформації щодо подій на Бєлгородщині й варто обережно до неї ставитися, констатував Українському Радіо військовий експерт, науковець, блогер Євген Дикий. Він прокоментував події, що почалися напередодні (22 травня) у Бєлгородській області РФ. Легіон "Свобода Росії" та "Російський добровольчий корпус" проводять операцію на території цієї області зі створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців, повідомив напередодні Суспільному речник ГУР Міноборони України Андрій Юсов. Він наголосив: операцію здійснюють винятково громадяни Росії. Євген Дикий відзначає в цій ситуації три достовірні аспекти: на Бєлгородщину успішно зайшли збройні формування з території України; вони стверджують, що укомплектовані не з українців; ці формування зберігають контроль як мінімум над двома селами РФ. Військовий сенс цієї операції достатньо серйозний, зауважує експерт. Москві доведеться перекидати туди війська з українського фронту. А коли росіяни знімуть підрозділи для Бєлгорода, збільшується шанс, що в якийсь момент намалюється місто "Ненацьк", резюмує Євген Дикий.

0:00 0:00
10
1x

Фото із соцмереж 

"Не варто вірити всьому, що начебто відбувається на Бєлгородщині"

"Там зараз іде величезний потік інформації, яка з дуже різних джерел — починаючи від головних дійових осіб цих подій, продовжуючи інформацією від переляканого і абсолютно дезорієнтованого місцевого населення та закінчуючи вкидами від ворожої сторони. Цей потік дуже бурхливий, і тому я б радив обережно до нього ставитися і вичікувати хоча б кілька годин для перевірки тих чи інших новин", — зазначає Євген Дикий. Що стосується вчорашнього (22 травня) дня, то є речі, які вже чітко викристалізувалися. "Ми можемо сказати твердо, що щонайменше два прикордонних села не тільки були відвідані з українського боку збройними формуваннями ​​("Російський добровольчий корпус" та легіон "Свобода Росії"). Вони стверджують, що це формування російських добровольців, які воюють проти путінського режиму і, відповідно, воюють на нашій стороні. Але після рейду в ці села бійці цих нібито російських формувань закріпились там і нібито збираються відбивати контратаки федеральних військ Росії. Це теж ми можемо вважати наразі достатньо достовірним. Тобто:

1.    на територію Бєлгородської області успішно зайшли збройні формування з нашої території;

2.    ці збройні формування стверджують, що вони повністю сформовані не з українців, а саме із повсталих громадян Російської Федерації;

3.    вони не просто відмітилися там і вийшли, а вони, принаймні, зберігають контроль над двома селами. А проти них, відповідно, висуваються частини російської армії.

Це те, що вже є достовірним. Також достовірним можна вважати знищення ними прикордонного пункту РФ біля Грайворона", — пояснює український військовий. Втім він зауважує, що потребує підтвердження захоплення самого міста Грайворон. Бо дуже велика різниця — захоплення двох сіл і захоплення райцентру. І також є попередня інформація (але вона може бути ворожим вкидом), що у захопленому райцентрі Грайворон російські військові формування захопили російську поліцейську форму, перевдягнулись в неї і тепер на багатьох машинах рухаються в бік обласного центру Бєлгород". Але це попередня інформація.


Фото: скріншот

"Росіяни прагнуть перечекати війну"

На вулиці Бєлгородщини не виходять натовпи росіян із криками "О, нарешті, прийшли визволителі, ходімо разом на Кремль скидати Путіна", констатує Євген Дикий. Тобто детонатором повстання цей рейд поки що не став, каже експерт. За його словами, "пересічні росіяни хочуть, щоб влада забезпечила їх тим, де ховатися та як пересидіти цю війну. І це показник". Крім того, вже вчора на виїздах із міст Бєлгородської області утворилися величезні автомобільні затори. Тобто населення банально тікає і там йдеться вже фактично про евакуацію. Але поки що не організовану, а хаотичну. Саме масову втечу. Відтак бажання стати під прапори легіону "Свобода Росії" і разом йти на Москву поки не спостерігається. "Тобто російське суспільство дуже глибоко деградувало при Путіні, тож сподіватися, що навіть від військових поразок у них в голові щось стане на місце і вони в якийсь момент повстануть проти режиму щонайменше в близькій перспективі не варто", — прогнозує Дикий.


Євген Дикий. Фото: ФБ-сторінка Evgen Dykyj 

"В якийсь момент намалюється місто Ненацьк…"

"Якщо воюють лише "Російський добровольчий корпус" та легіон "Свобода Росії", то просто внаслідок чисельності цих формувань нічого великого вони там (на території РФ — ред.) не утримають", – додає військовий експерт. І продовжує: "ці формування дуже героїчні, й вони єдині, кого я зараз вважаю хорошими росіянами, які пішли проти Путіна по-справжньому. Але їх дуже мало. Це не те, що не бригада, але навіть і не полк. Відтак якщо залучені лише ці два формування, то це виявиться героїчний рейд, з якого за якийсь час їм треба буде "змотуватися", вертатися на нашу територію. Якщо ж першими йдуть російські добровольці, а далі за ними підтягуються наші українські підрозділи, тоді матимемо іншу історію. Тоді це може бути достатньо серйозним просуванням вглиб ворожої території", — коментує Дикий. На його думку, військовий сенс цієї операції достатньо серйозний. "Вперше за час війни якийсь шматок визнаної російської території не є під контролем Москви. І зараз вони перекидатимуть туди війська, щоб вибити російських добровольців чи тих, хто разом із ними зайшов. А звідки їм ці війська перекидати? Я дуже сумніваюсь, що в російських глибинках зараз залишились достатньо боєздатні російські підрозділи, які ще не залучені на українській лінії. Тобто, швидше за все, перекидатимуть з фронту. Наприклад, з лінії Сватове-Кремінна, яка географічно є найближчою, зніматимуть найбільш мобільні та боєздатні частини і кидати їх захищати Бєлгородщину. Відповідно там, де росіяни знімуть підрозділи для Бєлгорода, збільшується шанс, що в якийсь момент намалюється місто "Ненацьк". Його весь час усі на карті шукають у Росії. І з нього може початися великий наступ ЗСУ", — резюмує Євген Дикий.

Коментуючи ймовірність наступу ЗСУ, президент України Володимир Зеленський заявив кілька тижнів тому, що він розпочнеться "зненацька". Скориставшись нерозумінням росіянами української мови, дописувачі створили у соцмережах меми та фотожаби. Зокрема, росіянам показали, де розташоване місто "Ненацьк", з якого почнеться контрнаступ ЗСУ.

Пєсков висловив "стурбованість подіями в Бєлгородській області"

Тим часом урядова армія РФ уже понад добу не може впоратися з невеличкими загонами повстанців у Бєлгородській області. У Грайворонському районі області тривають сьогодні, 23 травня, бої, підтвердив губернатор Бєлгородщини В'ячеслав Гладков. Речник Путіна Дмитро Пєсков висловив "стурбованість подіями у Бєлгородській області".