Територіальна цілісність України не підлягає обговоренню — Байден із Зеленським

Територіальна цілісність України не підлягає обговоренню — Байден із Зеленським

Суверенітет і територіальна цілісність України не підлягають обговоренню. Це зауважив президент США Джо Байден під час сьогоднішньої (21 травня) зустрічі на полях саміту держав "Групи семи" у японському місті Хіросіма з українським лідером Володимиром Зеленським. Зеленський подякував за надання фінансової допомоги Україні, яка вже становить загалом понад 37 мільярдів доларів, а також за оголошений Байденом новий пакет військової допомоги на 375 мільйонів доларів. До нього, зокрема, увійдуть додаткові боєприпаси для HIMARS і снаряди калібру 155 мм і 105 мм. Зеленський також наголосив Байдену на важливості отримання гарантій безпеки для України до вступу в НАТО. Також сьогодні 21 травня президент України виступив перед лідерами держав "Групи семи" у Хіросімі. Він подякував за підтримку України та звернувся до кожного лідера окремо. Коли українські пілоти знатимуть F-16 і коли в нашому небі з’являться такі машини, це матиме значення не лише для України. Це буде історичний момент для Європи та світу, підкреслив Зеленський.

0:00 0:00
10
1x

Президент США Джо Байден зустрівся на полях саміту держав "Групи семи" у японському місті Хіросіма з українським лідером Володимиром Зеленським. 21 травня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво президента України

 

Президент США Джо Байден зустрівся сьогодні 21 травня з Володимиром Зеленським у Хіросімі й оголосив новий пакет допомоги. "Суверенітет і територіальна цілісність України не підлягають обговоренню. Те, чого ви досягли, має значення для цілого світу. Це неймовірно. Дякую, що ви тут", – з такими словами звернувся до президента України американський лідер Джо Байден під час зустрічі на полях саміту держав "Групи семи" у Хіросімі. 

Зеленський наголосив Байдену на важливості гарантій безпеки для України до вступу в НАТО

Зі свого боку, Володимир Зеленський подякував за надання потужної фінансової допомоги Україні, яка вже становить загалом понад 37 мільярдів доларів, а також за оголошений Байденом новий пакет військової допомоги на 375 мільйонів доларів. Слова Зеленського наводить Офіційне інтернет-представництво президента України. Окремо він відзначив рішення Байдена підтримати міжнародну авіаційну коаліцію. (Напередодні радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що США долучаться до зусиль інших держав із навчання українських пілотів на винищувачах четвертого покоління включно з F-16). Зеленський і Байден обговорили подальшу взаємодію із посилення оборонних спроможностей України, а також реалізацію української формули миру. Йшлося і про проєкти відбудови України. Окремо Зеленський зупинився на питанні євроатлантичної інтеграції України та підготовці до Вільнюського саміту НАТО (зустріч глав держав і урядів країн-членів альянсу відбудеться у столиці Литви 11-12 липня 2023 року). Зеленський наголосив на важливості отримання гарантій безпеки для України до вступу держави в альянс.

Як повідомили у Білому домі, президент Байден запевнив Зеленського у готовності США продовжувати надавати безпекову допомогу для задоволення нагальних потреб України на полі бою. Ця допомога включає виділення додаткових 375 мільйонів доларів на боєприпаси та обладнання, а також "для розбудови довгострокової спроможності України захищатися від російської агресії та стримувати її". 

Додаткові боєприпаси для HIMARS і снаряди калібру 155 мм і 105 мм

До нового пакету військової допомоги України на 375 мільйонів доларів увійдуть зокрема:


•    додаткові боєприпаси для артилерійських ракетних систем високої мобільності (HIMARS);
•    артилерійські снаряди калібру 155 мм і 105 мм;
•    ракети з трубним пуском, з оптичним відстеженням, з дротовим наведенням (TOW);
•    протитанкові системи Javelin і AT-4;
•    боєприпаси ракетної системи з лазерним наведенням;
•    підривні боєприпаси;
•    броньовані мостові системи;
•    броньовані медичні машини;
•    вантажівки та причепи для перевезення важкої техніки;
•    матеріально-технічне забезпечення;
•    тепловізійні системи;
•    запчастини та інше польове обладнання.

Про це повідомило Міністерство оборони США. 

Президент України Володимир Зеленський на саміті держав "Групи семи" у японському місті Хіросіма. 21 травня 2023 року. Фото: Офіційне інтернет-представництво президента України

Коли в українському небі з’являться F-16, це матиме значення не лише для України – Зеленський

Також сьогодні 21 травня президент Володимир Зеленський виступив перед лідерами держав "Групи семи" у Хіросімі. Він подякував за підтримку України та звернувся до кожного лідера окремо. "Багато років ми чули, ніби Росія може безкарно атакувати будь-яку країну гіперзвуковими ракетами, яких ніби не збити. Росія хотіла, щоб ми злякались і в певний момент зрадили свої цінності", – зазначив президент України. І додав: "Із цим покінчено. «Петріоти» в руках українців показали, на що здатна демократія. Ми з вами разом довели, що питання не в тому, скільки ракет є в нашого спільного ворога, а в тому, скільки систем ППО є в нас. «Петріоти», «Айріс-Т», «Насамси», «Кроталі», «Самп-Т» – вони дають захист життя у наших містах і цим створюють глобальний бренд безпеки для демократії. Коли таких систем ППО в Україні буде достатньо для того, щоб захистити всі наші міста, світ бачитиме, який повітряний щит здатна створити демократія. Ми вирішуємо, якою буде безпека неба, а не наш ворог. Я дякую вам, шановні лідери, які допомогли Україні з ППО! Разом ми врятували від російських ракет уже тисячі й тисячі життів українців. Я вдячний і за рішення про тренування наших пілотів на сучасних винищувачах. Повітряний щит може бути повноцінним лише тоді, коли наземні системи ППО доповнюються сучасними літаками у повітрі. Зараз ми виходимо на шлях усунення розриву в можливостях. Коли наші пілоти знатимуть F-16 і коли в нашому небі з’являться ці машини, це матиме значення не лише для України. Це буде історичний момент для всієї архітектури безпеки у Європі та світі", – наголосив Володимир Зеленський.