"Побачення з Євробаченням" на Радіо Промінь. Серія 4: TVORCHI і Радіо Промінь

"Побачення з Євробаченням" на Радіо Промінь. Серія 4: TVORCHI і Радіо Промінь

"Незважаючи на біль, я продовжую свій бій. Світ палає, а ти дій!". Вже 13 травня  гурт TVORCHI зі сцени Євробачення на весь світ виголосить меседж про силу духу й незламність українців. Радіо Промінь завжди підтримує талановитих початківців. Так сталось і з дуетом з Тернополя. Дмитро Захарченко та Анна Заклецька згадують ефіри з TVORCHI на Промені і відслідковують творчу еволюцію хлопців з 2019 року.

0:00 0:00
10
1x

Право проводити "Євробачення-2023" минулого року виборов гурт Kalush Orchestra з піснею "Стефанія". Втім, через війну ми не зможемо цього зробити. Від імені України "Євробачення" пройде в британському Ліверпулі. На жаль, TVORCHI виступатимуть не серед рідних стін, але з підтримкою мільйонів українців із серцями зі сталі. 

Особисто ми знайомі з хлопцями з Тернополя вже давно. На Промені вперше вони з’явились у березні 2019 року в програмі ДеньПро. YouTube саме шаленів від їхніх пісень "Молодість" і "Мова тіла". 

Як гурт TVORCHI виник у січні 2018-го, хоча познайомились хлопці раніше. За рік до того Андрій Гуцуляк підійшов до свого співкурсника Джеффрі Кенні з пропозицією попрактикувати мову. На момент знайомства вони були студентами Тернопільського національного медичного  університету, де вчились на фармацевтів. Джеффрі родом з Нігерії, а його справжнє ім’я — Джімо Аугустус Кехінде. 

Це спонтанне знайомство переросло в співпрацю й створення музичного гурту, де Андрій став саунд-продюсером, а Джеффрі — вокалістом і автором текстів. Музичної освіти не було в жодного з них. Андрій самотужки розібрався з програмами, що створюють музику.  Гурт працює в жанрі електроніки, ми б сказали, електроніки з душею. А свої перші треки вони писали… на кухні. Як розповідав нам в інтерв’ю 2019 року Андрій Гуцуляк: 

В нас  студії немає. В нас немає взагалі музичних інструментів — тільки ноут, ручка і 2 голови. Ми просто любим це робити, в нас є жага до цього і ми робимо з того, що є… В нас стилю немає. Один трек має купу стилів. Ми просто щось робимо і щось виходить.

І таки виходить!  21 лютого 2019-го гурт випустив кліп на пісню "Believe". 

За кілька днів відео набрало 400 тисяч переглядів на YouTube, а сама пісня посіла 9-ту сходинку в чартах Google Play в Україні. Це при тому, що зйомки кліпу обійшлись їм у сто доларів. 

Влітку того ж року гурт виступав на музичних фестивалях "Файне місто" в Тернополі, Atlas Weekend  у Києві та Ukrainian Song Project у Львові. У вересні гурт випустить новий хіт "#не танцюю". А в студії Променя TVORCHI впевнено заявили, що хочуть підкорити світ і вийти на нові майданчики:

В нас в Інстаграм зайти — там просто розрив. Сторіз за сторіс і моментами немає часу просто, щоб відписувати. Вони тегають наші треки, особливо "Believe", "Rosie". От новий альбом вийшов, підтримують нас. І це не може не тішити, тому що для нас це дуже важливо, для нас це маленька буде сім’я. Маленька велика сім’я, я би так сказав

У 2020-му TVORCHI знову завітають до студії Променя вже як фіналісти Нацвідбору на "Євробачення-2020". Тоді вони були за крок від перемоги.

На них ставили букмекери, а пісня "Bonfire", яку вони написали спеціально для конкурсу, стала найпопулярнішою українською композицією 2020 року на європейській платформі Deezer. 

12 місяців трек очолював чарти платформи. Втім, технічні несправності під час фіналу нацвідбору перекреслили сподівання гурту. Джеффрі не увімкнули пісню у вушний монітор. Він чув тільки свій голос і це позначилось на звучанні. Як наслідок, право представляти Україну на Євробаченні-2020 отримає гурт Go-A з піснею "Соловей". 

Тоді TVORCHI зопалу навіть заявили, що їхньої ноги більше не буде на нацвідборах. Але мине два роки й вони повернуться, аби довести, що таки фартові.  За плечима у них на той момент вже буде 4 студійні альбоми; премія "Золота Жар-птиця" в номінації "інді" (за 2020 рік); музична онлайн-премія Culture Awards 2020 у номінаціях: "Найкращий новий артист" та "Англомовний сингл" за "Bonfire"; три музичні премії Yuna  у 2021 році і ще 2 у 2022-му. 

А головне — для нацвідбору на "Євробачення-2023" вони напишуть пісню "Heart Of Steel" з потужним меседжем. З яким саме — розказує Андрій Гуцуляк:

"Heart Of Steel" — це пісня про всіх людей, які стикаються з важкими проблемами. Але як би їм не було важко й болісно, вони продовжують іти вперед і посміхатися… Я вважаю її важливою, тому що вона писалася навесні, коли відбувались події на "Азовсталі". Я дивився новинні пабліки, і мені вибило відео захисників "Азовсталі" — Дениса Прокопенка, "Калини". І коли я бачив їхні очі, я собі навіть не міг уявити, наскільки там все було погано. Але вони стояли міцно, в очах горів вогонь, і я бачив силу — прямо проходили мурашки по спині. І ці емоції, які я тоді пережив, я переніс в музику.

Не варто забувати, що цьогорічний Нацвідбір на "Євробачення" проходив в умовах війни: фінал відбору провели на глибині 90 метрів під землею на станції метро "Майдан Незалежності". Для Андрія і Джеффрі перемога стала приємним шоком. Одразу після конкурсу хлопці збирались додому, навіть купили квитки на потяг. Але продуманий номер, з відео рядом та хореографією, а також блискуче виконання пісні зачепили і суддів, і глядачів. Відтак, саме TVORCHI представлятимуть Україну на Євробаченні-2023. 

На початку березня гурт презентував кліп та оновлену версію пісні для "Євробачення". Додали рядок українською для ідентифікації: "Незважаючи на біль, я продовжую свій бій. Світ палає, а ти дій". За словами хлопців, це послання до кожного не сидіти, склавши руки, а бути сильними й рішучими. 

Нещодавно TVORCHI презентували також танцювальний ремікс на пісню "Heart Of Steel". А ще в Українському домі у Києві зняли кліп з “гіпнотичною хореографією”, в якій задіяли понад 60 танцюристів. 

Як і мільйони глядачів, ми не можемо дочекатись виступу гурту на "Євробаченні". Бо, судячи з усього, сюрпризи від хлопців ще не закінчились. Про це Андрій Гуцуляк сказав в ефірі "Вікенду нової музики" на Радіо Промінь одразу після перемоги в нацвідборі на Євробачення-2023. Говорить Андрій Гуцуляк:

Я скажу одне. Наша місія — дивувати. Якщо ми покажемо те саме, що усі вже подивилися в YouTube, не буде того ефекту. Тому ми зробимо ще кращі костюми та ще кращий номер. Хочу, щоб люди, які побачать це у Ліверпулі, сказали "Вау!" Але наш меседж залишиться. Ми хочемо розказати всьому світу, які ми незламні, які ми сильні, які ми єдині. Весь світ повинен бути єдиним проти зла заради миру.

13 травня TVORCHI виступить в фіналі "Євробачення" під номером 19. Гасло ж цьогорічного Євробачення — "Об'єднані музикою". Поки ми єдині та маємо серця зі сталі — нас не здолати, — переконані й TVORCHI. Не випадково у їхній пісні є рядки: "Не бійтеся говорити те, що ви думаєте. Тому що як би погано не було, хтось слухає".

Слухати всі випуски "Побачення з Євробаченням" можна і на Spotify та Megogo Audio.