"Побачення з Євробаченням" на Радіо Промінь. Серія 3: Конфліктні ситуації та їх запобігання

"Побачення з Євробаченням" на Радіо Промінь. Серія 3: Конфліктні ситуації та їх запобігання

Відбори на "Євробачення" від самого початку привертали увагу українців. І скандали на Нацвідборах стали звичною справою, і більш того — нашим національним спортом. Без скандалів обійшлись лише Олександр Пономарьов та Руслана — наші перші представники на Євробаченні, які отримали право поїхати на конкурс завдяки внутрішньому відбору на Українському телебаченні. А далі — понеслось… У найгучніших і найяскравіших конфліктах на "Євробаченні" розбирались Олександра Франко та Олександр Барлебен. 

 

0:00 0:00
10
1x

Гринджоли

Із 2005 року Національний мовник України НТКУ почав проводити відбірковий конкурс із залученням глядачів. На перший конкурс було подано понад 500 заявок від музикантів, із яких журі обрало 75 найкращих.

Щотижня протягом 4-х місяців на УТ-1 виходив блок з 5 пісень-конкурсантів, з яких глядачами обиралась одна, яка мала вийти у фінал. Але на хвилі ентузіазму після Помаранчевої революції з’явилось багато нових імен, і з подачі тогочасного віце-прем'єр міністра з гуманітарних питань Миколи Томенка до числа фіналістів без попереднього відбору було додано низку гуртів Майдану, зокрема і "Гринджоли". Це викликало питання до дотримання правил конкурсу, але часи були революційні.

Гімн Майдану "Разом нас багато" довелось трохи змінити для конкурсу — прибрати політичні натяки, що суворо заборонялось на "Євробаченні". Нічого хорошого з того не вийшло — Європа не оцінила наше сучасне "кайдани порвіте" і залишила "Гринджоли" на 19-тому місці.

З того моменту Нацвідбір майже завжди супроводжувався скандалами. Які стосувались не лише музичного смаку членів журі, але й сумнівів щодо голосування публіки. 

Вєрка Сердючка

Наприклад, вибір Вєрки Сердючки в 2007-му викликав гарячі суперечки в суспільстві, говорили, що "ОЦЕ" не має права презентувати українську культуру в світі (опудало Сердючки навіть палили на Майдані). А проте Вєрка посіла на конкурсі 2-ме місце і увійшла в історію Євробачення як одна з найулюбленіших артисток.

Вже в 2016-му Нацвідбір став повністю прозорим. Він став проводитись Суспільним телебаченням спільно з СТБ, який зробив із відбору справжнє шоу з смс-голосуванням. (співпраця завершилась наприкінці 2021-го року і відтоді Суспільне проводить відбір саме).

MARUV

Проте навіть за умов максимальної відкритості скандалів було годі уникнути. В 2019 році — на 5-му році війни на Сході — у Нацвідборі перемогла співачка MARUV, місцем професійної діяльності якої була Росія — там вона переважно виступала і будувала кар’єру. 

За результатами Суспільне так і не підписало контракт з MARUV (обидві сторони по-різному пояснювали причину). Також відмовились музиканти, які посіли 2-ге і 3-тє місця — Freedom Jazz та KAZKA. І того року від України на Євробачення не поїхав ніхто.

Аби запобігти таким конфліктам і непорозумінням в подальшому, в правилах Національного мовника з’явився пункт про те, що в Нацвідборі може брати участь виконавець або гурт, який не виступав у Росії і на окупованих територіях з 2014 року і також не в’їжджав на територію Криму з порушенням українського законодавства.

Аліна Паш

Цікаво, що на цій же каменюці спіткнулась Аліна Паш, яка виграла Нацвідбір 2022 року. 

Виявилось, що співачка їздила у Крим рейсом з Росії. І подала фальшиву довідку від Держприкордонслужби про те, що перетинала межу через український пропускний пункт. Коли це виявилось, Аліну дискваліфікували, і замість неї на Євробачення поїхали Kalush Orchestra. Через кілька місяців Аліна зізналась, що була свідома того, що порушує правила. 

Аби запобігти таким непорозумінням в подальшому, Національний мовник почав проводити більш щільну перевірку претендентів ще на стадії подачі заявки. І поки що останній на сьогодні Нацвідбір-2023 пройшов без гучних конфліктів…

Міжнародні скандали

По правді кажучи, скандали супроводжують не лише український Нацвідбір — їх багато й на міжнародному конкурсі. Розглянемо деякі з найяскравіших. Отож, через що "скандалять" інші країни?

Через гроші, наприклад. Так, "Євробачення-2016" відбулося без Румунії. Бо національний радіомовник держави заборгував 16 мільйонів швейцарських франків за свою участь у конкурсі. ЄМС закликав Румунію виплатити накопичений за минулі роки борг хоча б за кілька тижнів до початку конкурса, однак там зробили вигляд, що не почули. Як результат, Овідіу Антон з піснею "Moment of Silence" не брав участі у музичному конкурсі.

Ще один гучний скандал розгорівся на Кіпрі у 2021 році. Тоді представниця країни співала пісню під назвою "El Diablo" ("Диявол"). Деяким громадянам не сподобалися рядки пісні "Я віддала своє серце дияволу". Вони масово почали дзвонити на телебачення з вимогами відкликати пісню з конкурсу, були навіть погрози підпалити телецентр. Втім, Елена все ж вийшла на сцену пісенного конкурсу у  Роттердамі. Даремно кіпріоти кіпішували: Елена посіла 16-те місце з 26-ти у фіналі.

В 2009 році  грузинський гурт Stephane і 3G хотів представити усьому світу пісню "We Don’t Wanna Put In". Але на дибки стала росія. "Виконання на "Євробаченні" грузинськими учасниками пісні "We Don’t Wanna Put In" буде сприйнято як трансляція псевдополітичних амбіцій чи хуліганство", — заявили в кремлі. Як говорив фронтмен групи Степане Мґебрішвілі, текст пісні, звичайно, збігом обставин не був, але реакція москви перевершила всі очікування. І додавав: "Пут-іна з пісні не викинеш"... Через небажання міняти пісню Європейська мовна спілка дискваліфікувала гурт, вперше в історії за політичною причиною.

Вангуємо, що і в подальшому скандалів на "Євробаченні" меншати не буде. Тому роботи нам завжди вистачить. Та й вам буде про що послухати!

Слухати всі випуски "Побачення з Євробаченням" можна і на Spotify та Megogo Audio.