У середині травня може подешевшати цибуля, а на початку літа огірки — аналітик

У середині травня може подешевшати цибуля, а на початку літа огірки — аналітик

Цибуля — на 23% (до 52 грн/кг), морква — на 37% (до понад 39-ти грн/кг); капуста — на 60% (до 22-х грн/кг). Настільки, за даними Держстату, в березні цього року зросли в Україні ціни на деякі овочі. Чи обґрунтоване зростання цін? Чи можливе невдовзі їх падіння? Про це розмірковував в інтерв'ю Українському Радіо аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка. Він назвав три причини зростання цін на овочі в Україні. Також аналітик спрогнозував: приблизно в середині травня може початися тренд зниження ціни цибулі, а на початку літа — огірків та помідорів. І експерт закликав не дивуватися, чому, наприклад, імпортний огірок або помідор може коштувати дешевше, ніж українського виробництва.

0:00 0:00
10
1x

Фото: УПОА

Три причини зростання цін на овочі в Україні

—   Чи обгрунтовані зараз ціни на овочі та зелень?

— У принципі обгрунтовані, бо економічний стан в Україні доволі тяжкий й виробництво овочів також є зараз проблемним. Якщо сказати загалом, то основних причин подорожчання овочів на українському ринку є три.

  • По-перше: скорочення посівних площ торік. Області, які є одними з найбільших виробників овочів України, потрапили під окупацію або були під постійними обстрілами російських загарбників.

     

  • По-друге: зросла вартість імпортної продукції, на світових ринках також фіксується дисбаланс попиту і пропозиції, що також впливає.

     

  • По-третє: збільшення витрат при виробництві продукції. Йдеться про паливно-мастильні матеріали, добрива, певні види насіння. Також, якщо говорити про тепличні господарства, то варто згадати газ та електроенергію, які були дуже проблемними у використанні останні пів року. Це також вплинуло зараз на ціни. 

 

Навесні майже 90% деяких продуктів були імпортними

—   Наскільки істотна частка імпорту овочів на наших полицях? Як змінилась його структура за час війни?

— Загалом в Україні переважала завжди частка на ринку овочів, залежна від сезону. Якщо ми говоримо про весняний сезон, то майже 90% деяких продуктів були імпортними, а деяких — трохи більше половини. В середньому ж більше половини продукції на ринку в цей період часу була завжди імпортна. Тому тут не треба дивуватися, чому, наприклад, імпортний огірок або помідор може коштувати дешевше, ніж українського виробництва. Зараз переважна більшість помідорів, яка є в Україні, є імпортною. Останній місяць практично 90% цієї продукції були турецького виробництва. Огірки завозяться із країн ЄС, Туреччини. Цибуля також потрохи "пішла" з сусідніх держав, наприклад, Польщі, а також східних країн. Зараз цибулю завозять також із Єгипту, Нідерландів, Казахстану, Узбекистану. В цьому питанні також не варто забувати, що останній місяць ллють дощі й тепличні господарства повинні зараз використовувати додаткові джерела енергії, щоби створити сприятливі умови для вирощування рослин. Це додаткові витрати, що відображаються на нас всіх як споживачах через підвищення ціни. Проте десь у середині травня може початися тренд зниження ціни цибулі, а на початку літа — огірків та помідорів. 

Середні споживчі ціни в Україні у 2023 році. Дані: Держстат 

"Зараз ми перебуваємо на золотому піку"

—   Цьогоріч найдешевшими овочами є картопля і буряк, але відносно дорогою є цибуля та морква. Чому так?

— Торік ми змогли виростити достатній об’єм продукції картоплі та буряка, адже вони вирощуються переважно в домогосподарствах. Й загалом вирощування овочів у нас переважає в домогосподарствах або великих профільних підприємствах. Крім того, картоплю і буряк вирощують майже в усіх областях України. Щодо цибулі, то її споживання в цей період часу в нас також завжди було імпортне. Наша цибуля, яка вирощувалася до війни, - це переважно південні регіони й тепличні господарства. Також продукцію, яку виростили в нас, ми споживаємо десь до кінця січня і до кінця лютого ми входимо в етап, коли наша продукція вже закінчується. Від цього часу починається активний імпорт — переважно зі східних країн та держав ЄС. В цьому році на вирощування цибулі вплинуло скорочення посівних площ через окупацію територій, збільшення витрат при виробництві. Щодо стрімкого зростання вартості імпортованої цибулі, то воно спостерігалося загалом на світовому ринку ще взимку. Це є результатом кліматичних змін, які торкнулися великих країн-експортерів. Були повені та морози, які, зокрема, пошкодили запаси продукції в Центральній Азії, з якої ми завжди імпортували продукцію. Також для нас була дуже відчутною засуха в Європі в минулому році. Тому півтора місяці тому всі навіть думали, що вартість цибулі зросте в рази. Зараз ми перебуваємо на золотому піку, тому в нас продукція буде, вирощуватиметься, адже активізувалися домогосподарства та фермерські господарства, які торік не займалися вирощуванням овочів, але мали свій досвід.