Пік повені у Києві очікується 22 квітня

Пік повені у Києві очікується 22 квітня

Рівень води у річках України, зокрема в Дніпрі, підвищився, складна ситуація на річці Прип'ять. Як зазначив Українському Радіо гідролог Віктор Вишневський, рівень води у Прип'яті підніматиметься ще кілька діб на 3-5 см. За словами фахівця, водний режим Дніпра формується на території Білорусі та прилеглих областей Росії. А в грудні минулого року там випало дві норми опадів. У зоні ризику в Україні опинилися 8 областей. Як каже гідролог, вода на полях зійде на початку або у середині травня. Вишневський констатує, що пік повені вже почався цими днями. За даними Гідрометцентру, він триватиме до 22 квітня. А речник військової адміністрації Києва Михайло Шаманов запевнив Українське Радіо, що міські комунальні служби готові зустріти пік повені у столиці.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Головне управління ДСНС України у Київській області

У Білорусі випало дві норми опадів

Ті опади, сніг та дощі, які спостерігаються у Києві чи в області, на формування повеней в Дніпрі практично не впливають, каже Віктор Вишневський. І додає: водний режим Дніпра залежить від кількості опадів, яка формується на території Білорусі й прилеглих областей Росії: Брянської, Смоленської. "З листопада минулого року там почало випадати доволі багато опадів і територія перезволожилася. Навіть в грудні на півночі Білорусі випало дві норми опадів. Весь шар грунту, який міг увібрати вологу, перенаситився водою". А потім, каже гідролог, ще й випав сніг. Тому зараз ми наблизилися до піку повені. "Цими днями спостерігається пік води, на окремих річках рівень підвищується ще більше". 

Рівні води у Дніпрі, Прип'яті, Десні

Дніпро: рівень води в районі Києва залежить від водності верхнього Дніпра, розташованого вище за течією від Києва і який перетинає всю Білорусь. Там, каже гідролог, почався спад води і загрози немає; 

Прип'ять, яка впадає у Київське водосховище. Тут формується повінь через дощі, які були тиждень тому. Рівень води підніматиметься ще кілька діб на 3-5 см; 

Десна: рівень води ще підвищиться на 5-7 см. Ситуація в Києві стабілізується, але рівень води підніметься на 10-20 см. 

Віктор Вишневський. Фото: ютуб-канал "Чистий Дніпро"

"1970 року на станції "Гідропарк" метро не зупинялося, бо не було куди висаджувати пасажирів"

Настільки високої повені у Києві не було майже чверть століття. Такий масштаб повені у столиці спостерігався попереднього разу 1979 року, зазначає Вишневський. Він каже, що тоді вода була вищою на півтора метри від звичайного рівня. Тоді підтопило Гідропарк. А 1970 року повінь у Києві була ще вищою. Того разу був затоплений весь Гідропарк, навіть не робили зупинку потяги метро на станції, бо не було куди висаджувати людей". Гідролог констатує: нас усіх трохи розслабив посушливий і теплий 2020 рік. "Але завжди є ризик, який розраховується. І він цьогоріч справдився. Ми перебуваємо зараз на максимумі. Пару днів буде підвищення води. В області рівень води знижуватиметься". 

 

Вода на полях зійде на початку або у середині травня

Поліські області потерпають найбільше від повені, розповідає Вишневський, особливо північна частина: Волинська, Рівненська, Житомирська, і наразі Київська області. "Вода на полях у півметра сходитиме дуже повільно. Вона зійде на початку або у середині травня. Тому це треба врахувати. Можливо варто замінити культури на інші. Бо результати врожаю погіршаться. Термін дозрівання на цих територіях зменшиться", — попереджає гідролог.

Київ — пік очікується 22 квітня

Речник військової адміністрації Києва Михайло Шаманов зазначив, що поволі зменшується затоплення заплавних територій столиці України: парку "Муромець", Гідропарку, Труханового острова, Галерної затоки, Корчуватої, деяких приватних ділянок у районі Осокорків. Рівень від учора, 18 квітня, знизився з червоної позначки до помаранчевої. "Спостерігаємо падіння рівня води. Але Укргідрометцентр прогнозує, що пік може бути 22 квітня. Всі служби готуються. Київ буде захищено", — запевнив Михайло Шаманов.

Михайло Шаманов, ФБ-сторінка