Міша Крупін, "Корупція": Після перемоги я викуплю всі свої гітари, які продав за донати

Міша Крупін, "Корупція": Після перемоги я викуплю всі свої гітари, які продав за донати

Міша Крупін та його "Корупція" займає окрему нішу в українській музиці. Музикант і його колеги визначали свій стиль як неошансон і виконували пісні російською мовою. Зараз це в минулому: нова композиція "До краю світу" символізує значний поворот в творчості. Про причини зміни курсу, роботу з одіозним продюсером Юрієм Бардашем, волонтерство і егоїзм Міша розказав Ксенії Івась в ефірі "Вікенда нової музики" на "Радіо Промінь".

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь 

Коли я був репером, мені потрібно було багато слів, щоб вкласти якийсь сенс в пісню. Зараз я вирішив піти іншим шляхом – від простого

Яка історія створення "До краю світу"? Скільки це тривало, коли народилась ідея?

Не пам’ятаю коли, якщо чесно. Пам'ятаю, що хотів зробити щось таке просте, що буде зрозумілим для всіх. Щоб не було дуже-дуже багато тексту. Ви знаєте, я колись був репером, і мені потрібно було багато слів, щоб вкласти якийсь сенс в пісню. З цією піснею інша справа – я вирішив піти шляхом від простого. І вважаю, що можу пишатись нею.

А який головний меседж пісні? Що ти хотів нею донести слухачеві?

Я не знаю, як відповісти. Коли я її писав, в голові було одне, коли  робив мастеринг – інше. Я не можу сказати, про що пісня, тому що для кожної людини тут може бути щось своє. 

Кожна людина має для себе визначити, про що ця пісня. Я не можу пояснювати за свої тексти. Я можу сказати, що це про Бога, наприклад. Хоча я насправді атеїст – але, мабуть, до тієї миті, поки не прилетіла якась ракета.

На стрімінгах є два акаунти – "Корупція" і "Міша Крупін", в чому різниця і який з них є актуальним на сьогодні?

Всі акаунти є актуальними. Тому що "Корупція" – це окремий проект, і "Міша Крупін" – окремий проект. У нас є такі пісні, які, наприклад, тільки "Міша Крупін" може записати. До речі, нещодавно мені написали – мовляв, десять років в нас війна триває, а я досі Міша Крупін. Який Міша Крупін, якщо треба Михайло? Я говорю: шановний, це моє сценічне ім'я, а Михайло – це те, що в мене в паспорті. Все життя, коли я був на сцені, я був Міша Крупін.


Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь 

Зараз "Корупція" звучить саме так, як вона мала звучати весь час. Висновок: не треба працювати з такими як Бардаш

Ти мультиінструменталіст, джазмен, репер – і також здобув репутацію шансоньє, який співає "блатняк". Як так сталось?

Насправді, з цим шансоном дуже сумна історія. Говорити про це дуже сумно, тому що тут можна проводити паралелі з нашим колишнім продюсером (Юрієм Бардашем – прим. ред.). Я ніколи свою музику не називав шансоном. Але коли свого часу запускалась "Корупція", то говорили, що ми типу неошансон – типу якийсь там одеський фльор і таке інше. І воно мене зараз так бісить. Коли я знаю, що я, наприклад, граю регі і блюз – який шансон, хлопці, альо?? Шансон – це французька пісня. І все, а не оцей ваш "блатняк ватний".

Все, що відбувається у нашому житті, є досвідом. Чому тебе навчив попередній досвід "Корупції" і в чому він був корисний?

Попередній досвід з "Корупцією" був такий, що не треба працювати з такими, як Юрій.

Зараз "Корупція" звучить абсолютно інакше, ніж до початку повномаштабного вторгнення.

Ви ж розумієте, що це не просто так, тому що зараз "Корупція" звучить саме так, як вона мала звучати весь час. Це високі духовні пісні, наш проект мав висіти як Дамоклів меч над корупцією. Тобто, він був дуже показовий проект. Коли почалась війна, ми думали, що зараз це не на часі. Але війна показала, що корупція всеодно десь існує. Тому ми далі продовжуємо. 


Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь 

Як волонтер я кудись постійно їду, щось збираю, це мене дуже змінило. Я перестав бути егоїстом

За період повномаштабного вторгнення ми всі змінилися, почали робити навіть те, чого від себе не очікували. Якою була твоя діяльність у "лютий" рік?

Я несподівано став волонтером. Спочатку я просто робив те, що мав робити – як кожна людина в цій країні. А потім став помічати багато людей, яким всеодно, для яких ніби не існує війни. Я зрозумів, що коли почалася війна у 2014-му році, я був егоїстом. Я не думав про те, що війна йде з 2014 року. Але зараз я волонтер, я кудись постійно їду, щось збираю, це мене дуже змінило. Я перестав бути егоїстом.

В мережі була новина про те, що ти на аукціоні розіграв свою найдорожчу гітару. Що це був за інструмент?

Це мені подарувала моя бабуся на сорок років. Каже: ось назбирала декілька пенсій – купи собі що треба. А я якраз хотів одну гітару, вона була не дуже дорога, але дуже рідкісна – перевидання культової німецької моделі. В мене просто були проблеми зі спиною і мені потрібен був легкий інструмент, щоб  працювати на сцені. Тому що більше трьох кілограмів я не міг тягати. 

Тож я купив цю гітару. А мені потрібно було терміново зібрати на щось для ЗСУ. А ви знаєте, як зараз погано йдуть збори,  зупиняється і все – ніяк не можеш добрати. Я вже одну гітару виставив так на аукціон, за найбільший донат. І ще одну гітару зараз виставив також, щоб зібрати на пікап хлопцям. Я просто не можу нічого не робити. Але насправді я не думав, що скільки зберемо – 140 тисяч гривень.

Як далі, ти плануєш всі свої гітари виставляти на аукціон?

Я взяв контакти покупців і сказав, що після перемоги викуплю гітари. Я не можу так просто віддати, навіть за будь-які гроші.

Наостанок розкажи, який є Міша Крупін твоєї мрії?

Міша Крупін моєї мрії – такий високий, красивий, накачаний, ще кращий. Подивимось років через десять, чи я до цього прийду.

Редакторки текстової версії – Ірина Віцан і Міла Кравчук

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.