Cloudless Orchestra: Ми робимо музику не заради автографів, а щоб відтворювати музичну енергію

Cloudless Orchestra: Ми робимо музику не заради автографів, а щоб відтворювати музичну енергію

Влітку минулого року столичний гурт Cloudless вдруге попрощався з вокалістом Юрієм Каналошем і розширив назву до Cloudless Orchestra. Чому так сталося, який меседж несе їхня нова пісня "Пройде" та при чому тут Gorillaz, гітарист та сонграйтер Cloudless Orchestra Антон Панфілов розповів Ксенії Івась в ефірі шоу "Вікенд нової музики" на "Радіо Промінь".

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

Ми робимо музику не заради того, щоб в нас брали автографи, а для того, щоб відтворювати музичну енергію

 

На YouTube ви називаєтесь Cloudless Orchestra, на обкладинці нового треку в Apple Music та Spotіfy ви Cloudless. Чим відрізняється Cloudless Orchestra від Cloudless? Люди вже заплутались. 

Cloudless Orchestra – це більше про формат. Зміни були не тому, що (з’явилися) Kalush Orchestra, а, тому що в світі є дуже багато артистів з приставкою Orchestra – і вони надихають. Тому що є більш широкий формат, ніж чотири чуваки, які грають з одним вокалістом і в одному складі. Orchestra – це приставка яка натякає, що на твоєму концерті може грати як дві людини, так і сорок людей. 

А чому на стрімінгах ми просто Cloudless? Скажу як є. Для того, щоб змінити назву, потрібно змінювати усі обкладинки, багато паперової роботи, я ще над цим думаю. 

Сама зміна була трохи імпульсивною. Ми це зробили влітку, коли були в європейському турі. Але ідея з’явилася ще кілька років тому. І лише зараз це зробили. Навіть пофіг було, що будуть порівнювати з Kalush Orchestra. 

У вас відбулася прем’єра нової пісні "Пройде"  коли вона була написана? 

Цю пісню ми записали ще в травні у Києві з Юрою Каналошем. Ми тоді тільки повернулися у Київ після початку повномасштабного вторгнення. А музику придумали ще 2019 року. Остаточно пісня народилася у травні 2022-го, а реліз відбувся 3 березня 2023 року. 

Чому саме зараз? Я по собі відчуваю, що зараз в нас усіх багато напруження. Ми понад рік живемо в такому режимі. І я відчув, що саме зараз потрібно в інфопростір дати відвертий позитив, який буде зігрівати. Навіть якщо це три з половиною хвилини у радіоефірі. Музика – вона ж лікує. Навесні 2022 року, коли стан був дуже пригнічений, мені було достатньо в машині, десь під Львовом, увімкнути 2-3 улюблені пісні – і моя кукуха ставала на місце. Тому я був би дуже щасливий, якщо ця пісня так само комусь допоможе.

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

 

Я вмикав MegaMass і 185 км за годину по трасі тиснув на машині. Пів години – і ти почуваєшся краще

 

Тарас Тополя в нашому ефірі розповідав, що йому допомагала втримати дах творчість The Prodigy. А ти що слухав? 

Є такі українські чуваки – MegamasS, фігачать тяжку музику. Я вмикав і 185 км за годину по трасі тиснув на машині брата. Пів години – і ти почуваєшся краще. 

Вокальну партію в цій пісні виконує Юрій Каналош, з яким ви припинили співпрацю влітку 2022 року. Чому ви вирішили все одно видати цю пісню? 

Коли ти слухаєш усе, що звучить у радіоефірі – є багато хороших, правильних пісень, але не вистачає енергійних, надихаючих треків. Я не люблю ситуативний маркетинг. Пісня була написана давно. А випустили зараз для того, щоб принести українцям частинку внутрішнього світу Cloudless. Трохи світла, романтики, лірики, щоб за ці три з половиною хвилини люди відволіклися і почувалися трохи легше. 

 

На те, щоб знайти свою людину, іноді потрібно все життя. А коли це стосується творчості – все ще складніше

 

Це останній трек з екс-учасником гурту, правильно? 

Так. Я розумію, що в нас така доля. Ми з Юрою двічі починали працювати. Я поясню, чому в нас така "Санта-Барбара". Щоб знайти свою людину – друга, партнера – іноді потрібно витратити все життя. А коли це стосується творчості – це ще складніше. Так буває, що ти сходишся-розходишся. А сходишся ти заради музики. Ти пам’ятаєш, що з цією людиною в тебе була якась магія. І ти це робиш не заради себе, а для того, щоб ця магія повторилася і ти її презентував на "Радіо Промінь". 

А хто зараз на вокалі у Cloudless Orchestra? 

Cloudless Orchestra існує зараз більш студійно. Ми меншою мірою зараз працюємо над піснями. Наш барабанщик Саша Ковачов зараз служить у Нацгвардії. Я у Києві волонтерю. Тому не вистачає ресурсів займатись творчістю. Але сподіваюсь, ми далі продовжимо наш шлях. 

Cloudless Orchestra буде інструментальним, і буде запрошувати різних вокалістів, можливо, мене навчать співати. Головне, що в нас є бажання йти далі та випускати щось недоговорене, щоб воно набувало різної форми – концертів, відео кліпів, пісень. А якщо є це бажання, то далі буде. 

А як  Cloudless Orchestra буде далі розвиватися як гурт, якщо ти кажеш, що там буде багато різних вокалістів? На кого люди будуть ходити на концерти? Хто буде на афіші? 

Є у світі такий приклад, як Gorillaz. Це бренд. Це як парасоля, під якою виходить багато цікавих проектів, фітів. Я побачив таку форму, коли ми поїхали у благодійний тур Європою. 

Насправді людям не дуже цікаво – а що за обличчя там співає? Ми ж не "Океан Ельзи»", де кожного знають. Я відчув, що люди тягнуться до музики. Для когось, можливо, це критично, коли немає вокаліста, а для нас плюс, що наші обличчя майже ніхто не знає. Ми ж робимо музику не заради того, щоб в нас брали автографи, а для того, щоб відтворювати музичну енергію. 

Фото: Сергій Галушка, Радіо Промінь

 

За рік ми з гуртом і окремо змогли зібрати більше мільйона гривень на ЗСУ. Сподіваюсь, що таких як ми – сотні

 

Антоне, якщо говорити про активну фазу року, що минув – яким він був для тебе? Чим ти займався крім музики? 

Це найважчий рік в житті. Дуже хочеться, щоб і близько подібного більш не траплялося. Коли почалася війна, я був в Іспанії. Після Нацвідбору на "Євробачення-2022" я вилетів буквально 19 лютого. І раптом розпочалася війна. І сьогодні рівно рік, як я повернувся в Україну – 5 го березня. Деякий час я жив у Львові. З друзями ми почали займатися волонтерством. Орендували у Львові житлове приміщення і зробили там шелтер. Через нього пройшло більше ста людей, які безкоштовно там жили та харчувалися. Жінок з дітьми я безкоштовно возив на польський кордон. 

Навесні я вже повернувся до Києва. Влітку ми з гуртом поїхали до Європи у благодійний тур, зібрали там 250 тисяч гривень. Хотіли мільйон – але не вийшло. Але ми проїхали близько 10 країн – грали не тільки в клубах, а й просто неба. Багато українців приходило. Їм важливо було почути українську музику, українську мову, обійнятися, поспілкуватися. 

А коли ми повернулися, я ще більш щільно почав займатися волонтерством. Десь пів року тому я не повірив би, що це можливо. Навколо мене багато крутих людей, які допомагають збирати багато грошей. За пів року ми змогли зібрати і допомогти 241 бригаді ТРО ЗСУ. Вони були 5 місяців на Харківщині Але, Слава Богу, все з ними добре. Ми змогли передати їм понад 800 тисяч гривень. А за рік ми з гуртом і окремо змогли зібрати більше мільйона гривень – і це круто! Сподіваюсь, що таких як ми – сотні. Військові відчувають, що вони потрібні. Відчувають, що їх підтримують і надихають. 

На своїх сторінках у соцмережах ти запитав своїх підписників з приводу того, як вони ставляться до твоєї сольної кар’єри. Плануєш запускати сольний проект? 

То гучно прозвучало, але хочеться творити щось окреме, інструментальне. Можливо, музику для кіно, серіалів. Останнім часом я написав чимало чернеток, які зараз просто в шухлядці. Інколи переслуховую і розумію, що хочу це випустити. 

Плануєш розвиватися як саундпродюсер? 

Я просто роблю так, як відчуваю. 

 

Редакторки текстової версії – Світлана Берестовська і Міла Кравчук

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.