Всі молитви наші тут: 20 нових українських пісень лютого

Всі молитви наші тут: 20 нових українських пісень лютого

До цієї збірки увійшли 20 новинок, що видали у лютому Антитіла, Один в каное, MamaRika & KOLA, Крихітка, Саша Чемеров, Бумбокс & Сергій Жадан, Христина Соловій, PANCHYSHYN & SVIT, Громадянин Топінамбур, Лілу45, SadSvit, Tery, Циферблат, Pur:Pur, Zbaraski, GannaBaby, Тонка, Renie Cares, DEMCHUK, Roxolana & KHAYAT.

Ілюстрація Нікіти Тітова

Ці пісні вже зараз можна чути в ефірі першої музичної станції України — Радіо Промінь. Усі новинки 2023 року збираються у плейлисті шоу нової української музики "Селекція" на Spotify.

Антитіла — Фортеця Бахмут 

Тарас Тополя: Пісня "Фортеця Бахмут" була написана на тлі того, що наші побратими досить довгий період перебували на Бахмутському напрямку і несли службу. Хоча ми вже не брали активну участь на передовій, все одно ми жили життям батальйону і розуміли, що там відбувається. І захотілося зробити те, що ми вміємо робити добре: написати пісню, яка б мотивувала боротися, давала енергію стояти будь-якою ціною та пояснити простими словами, що зрозумілі, тим хто пройшов через фронт або перебуває на фронті, чому ми боремося, що за нашими спинами і що у фіналі. А у фіналі — перемога. І це слово звучить у пісні "Фортеця Бахмут". Слухайте, надихайтесь і віримо в перемогу!

Один в каное — Один в полі воїн

Один в каное: 

Я один в полі воїн 

А як буде нас двоє 

Я дам тобі знак

MamaRika & KOLA — Люди

MamaRika: Ідея зробити дует у мене з'явилася дуже спонтанно. Справа в тому, що я давно захоплююсь тим, що робить Настя KOLA, і дуже поважаю її як музиканти та люблю як людину, тому я просто набрала її та запропонувала зробити щось спільне і вона відразу погодилась. Так склалося, що коли наш саундпродюсер Ваньок Клименко дізнався, що ми будемо робити спільну пісню, він так надихнувся, що написав для нас ось цю пісню "Люди". Ми вже долучилися на наступному етапі створення. Я займалася аранжуванням, було багато різних версій. А Настя власне теж там долучилася і до музики, і до тексту, тобто кожен на певному етапі вклав частинку себе в цю роботу, тому що вона йде від душі та створена з любов'ю. Це пісня для людей, про людей, про кожного українця, який прямо зараз проживає найважчі миті свого життя, про кожну українця, який перетворився на титана.

Крихітка — Ланцюг

Саша Кольцова: "Ланцюг" — це один з улюблених треків майбутнього альбому, і я була надзвичайно щаслива, що він вийшов, хай трохи неочікувано з організаційних питань. Ми поки не маємо на нього відеокліпу, але сподіваємося щось відзняти. Це дуже важлива для мене пісня. Вона про те, що тримає нас на цьому світі і за що ми тримаємось. Як правило, це люди. Пісня була написана до війни, але зараз звучить інакше, напевно, тому, що ці зв'язки стали сильнішими.

Саша Чемеров — Ну, привіт!

Саша Чемеров: Це перша пісня написана з 24 лютого. У ній все, що ми пережили за цей довгий рік зими, від першої особи, яка була свідком та учасником тих жахливих подій. Мені складно описувати цей твір, і ви самі зрозумієте чому, після прослуховування. Пісня зробить це за мене. Україну розіп’яли, а це означає, що вона ось-ось воскресне. Славимо її!

Бумбокс & Сергій Жадан — Правда

Андрій Хливнюк: Це пісня про людей, на яких тримається наш драний і шкутильгаючий світ.

Христина Соловій — Чорноморчик  

Христина Соловій: Цим синглом я презентую свій ремейк легендарної народної пісні "Чорноморчик" у своїй інтерпретації. Мої шанувальники очікували на цю пісню з 2015 року — ще до того, коли вийшла моя перша пісня "Тримай". Мабуть, це для мене найулюбленіша і найдраматичніша історія кохання з глибин Чорного моря, за яким ми дуже сумуємо зараз. Але я думаю, що кожен українець має всередині певність, ми обов'язково приїдемо до свого моря. Ця історія пробуджує українську ДНК з перших секунд. Я бачила це на десятках і сотнях своїх концертів, коли виконувала її наживо. Ця версія перейшла в декілька аранжувань: я співала її а капела маленькою дівчинкою, потім грала під гітару з братом, пізніше з першим складом своїх музикантів. Зрештою фінальна версія — це права рук моїх музикантів. Саундпродюсером став Павло Литвиненко. Записувалися ми на "Студії 211" у Віталія Телезина — одного з найкрутіших наших саундпродюсерів. У відео вперше в історії моїх кліпів з'являться всі мої музиканти, бо відеороботу зняв геніальний Віктор Скуратівський. Очікуйте. Я думаю, що всім буде гаряче і спекотно.

PANCHYSHYN & SVIT — Народження мрії

Світлана Германова: "Народження мрії" — про те, чим живе зараз кожен українець — великою мрією про мирне життя на своїй землі і відбудову нашої країни. "Народження мрії" — це присвята річниці цієї жахливої війни та заклик робити все можливе, аби руйнування наших міст і життів, нарешті, скінчилося.

Громадянин Топінамбур — Життя наше славне

Роман Забуга: Мені здається, що в нас вийшла справжня військова та патріотична пісня про минуле і сьогодення, про те, що наше життя водночас таке довге і таке коротке, а тим більше зараз, тим більше у військових. Історія, на жаль, повторюється: і знову мужні гарячі серця стають на захист своєї Батьківщини, виборюють свободу. Я думаю, що після цієї війни з'явиться багато книг, фільмів і, звичайно, пісень на військову тематику, які, можливо, наші нащадки будуть слухати так, як ми зараз слухаємо військові пісні з минулого. І пам'ятайте, що наша історія славна і наше сьогодення буде не менш славним.  

Лілу45 — Потяг на Сімферополь

Лілу45: Пісня "Потяг на Сімферополь" вийшла в межах соціального проєкту "Хоробрі міста". Мені написали та запропонували взяти участь, і я погодилася. Я вважаю, що це мій обов'язок. Єдине і найкраще, що в мене виходить — писати музику.  І якщо своєю музикою я можу зробити когось щасливими, нагадати про його рідний край, про рідне місто, про його дитинство, про важливі події, які трапилися у його житті, то я вважаю, що я не можу цього не робити. 

Я в Криму ніколи не була через те, що, коли у мене була можливість поїхати в Крим, коли всі їздили в дитячі табори, мій тато мене нікуди не відпускав. Я сиділа вдома на Троєщині, а мої друзі приїжджали закоханими і розповідали, як ходили в походи, дивилися вночі на зорі, співали біля вогнища, круто купалися в морі і як все було добре. Я слухала безліч неймовірних оповідань від моїх друзів, і це мене надихнуло на цю пісню.

"Потяг на Сімферополь" я написала за один день. Я пишаюся нею, тому що мені здається, що вона вийшла гарна. Я не можу стримати сліз кожного разу, коли знімаю під неї щось або коли буду співати її на концерті, адже все одно на моєму концерті будуть люди, які в дійсності на якийсь момент втратили відчуття свого дому, і я буду співати це для них і стояти перед ними. І коли я про це думаю, мені стає так шкода і так безмежно боляче за все те, що відбувається. Мені так безмежно боляче за всіх людей, які постаріли раніше, ніж було потрібно. Я навіть по собі думаю, що мені 22 роки, і я мала бути такою, напевно, пізніше.

SadSvit — Пам’ятай свій дім

SadSvit: Пісня "Пам’ятай свій дім" видана на новому альбомі "Неонова мрія". Це своєрідний експеримент в різних жанрах. Наразі це є синті-поп. Альбом розкриває багато різноманітних тематик. У ньому ви можете почути роздуми про світ майбутнього, про останній день тих жахливих подій, які наразі відбуваються, про те, що де б ви не були, ваш дім завжди пам'ятатиме вас. Загалом відчуваю неймовірне піднесення з виходом цих пісень. І я впевнений, що кожна людина знайде свій сенс та свою історію, що неймовірно мене тішить.

Tery — Спокій

Tery: Пісня "Спокій" вийде на моєму другому альбомі "Теплий сніг". Це дуже особливий для мене реліз. Я пишаюся цією роботою. Вона класна і дуже мені подобається. Понад два місяці, як він повністю готовий поки що лежить, і вийде вже 3 березня. Я вірю, що ці пісні будуть близькі багатьом і багатьом сподобаються.

Циферблат — Диско-фанко терапія

Даніїл Лещинський: Ми давали послухати цю пісню нашому другу, і він описав її приблизно так: "Ця пісня прямолінійна і розслаблена, як чергова вечірня вилазка до бару". Чесно, я дуже згоден з нашим другом. Ретро-мотиви цієї пісні натякають на вже майже ностальгію по втраченій легкості життя, що рятувала земними насолодами молоде тіло і живий розум від тиску не втілених мрій. Цю пісню ми окремо хотіли б присвятити гурту 5 Vymir, на якому ми зростали в часи безтурботного життя і який ми вважаємо одним з найбільш недооцінених в українській музиці. Паралельно із самою піснею випущено кліп, який намагатиметься передати ті ж відчуття. Легкість і позитив цієї пісні оманливо захоплює увагу, поступово затягаючи до нашого дебютного альбому "Перетворення", що вийде у квітні цього року, аби надалі здивувати зовсім іншим контекстом, зовсім іншими переживаннями.

Pur:Pur — Співай 

Ната Сміріна: Пісня "Співай" — наш перший реліз з початку широкомасштабної війни.  Хотілося написати щось легке, що допоможе людям знайти навіть за найтемніших часів у найсумніших подіях, що з нами всіма відбуваються, промінь світла і взагалі якийсь сенс. Для мене "Співай" — це пісня світлого суму і відпускання журби через спів. Особисто в мене 24 лютого почалося нове життя. Мені здається, я не одна така, і ми всі стали іншими. За останній рік довелося багато з чим розлучитися і відпустити міріади речей і почуттів. Змінилося майже все, але бажання завжди обирати світлу сторону і свідомо обирати радість, вдячність і віру в людство та добро — це все повинно залишатися незмінним. І коли ми співаємо, ми дозволяємо собі прожити все наново і випустити навіть найважчі почуття назовні. Ми співаємо від суму й від радості, про всі свої надбання та втрати і йдемо далі незважаючи нінащо. Всі інструменти і голос в цій пісні були записані дома в спальні, тому вона має дуже інтимну атмосферу. Можна сказати, що "Співай" — стовідсотковий бедрум-поп. Нам хотілось подарувати слухачам частинку спокою і затишку, якого багатьом з нас зараз не вистачає

Zbaraski — Buty Sovoiu

Zbaraski: "Бути совою" (Buty Sovoiu) співзвучне з "бути собою". І це близька для мене тема. Я пам'ятаю, як у підлітковому віці надихався різними культурними героями, і це влаштовувало мене певний час протягом наступних років. Але я зрозумів, що для того, аби віднайти себе, мені потрібно зачинитися у своїй квартирі і бути подалі від зовнішніх впливів. І саме тоді мені вдалося черпати натхнення зі своєї рутини та речей, які тільки мені зрозумілі. І в цьому просторі я створив пісні які відображають пошук себе на різних рівнях.У  першому треку з альбому я описую себе, але з перспективи сови. Я розмірковую над тим, що сова, може,  й хотіла б бути левом, але вона сова, і в неї свій набір суперсил. Я вірю, що в людей так само, але часто ми губимося серед образів тих, кого наслідували чи досі наслідуємо. І на всіх шарах текстів, виконання, музики я продовжую досліджувати себе і сподіваюся, що надихну до пошуку слухачів.

GannaBaby — Раптом Потні

GannaBaby: Пісня "Раптом потні" видана на новому мініальбомі "Н" — це перша частина нашого лонгплею, який ми плануємо випустити восени. Повна назва цього альбому буде "НРА". Коли ми писали цей альбом, дуже популярною була реп-культура, з’являлося багато реперів, і ми хотіли назвати його "Найкращий Реп Альбом". Але так затягнули з його випуском, що тепер думаємо, може, назвати його "Наш Рідний Альбом"? Тому першу літеру Н кожен може інтерпретувати для себе. Можливо — найкрасивішій, найріднішій. В мене прізвище Нелуп — може, це Нелуп?

Тонка — У цій безодні 

Оленка Карась: Пісня "У цій безодні" — не типова для нас, тому що переважно ми робимо електронний саунд. Вона ж вийшла ліричною баладою під гітару, де співаю не тільки я, а й мій партнер — саундпродюсер Ярослав. Також нам дуже хотілося підкреслити настрій пісні. Ми вирішили зробити це за допомогою глибини баритон-саксофону. На мій погляд, ця пісня вийшла самодостатньою та довершеною. Особисто для мене вона має дуже велике значення, тому що вірші я написала, бо боліло моє розбите серце. Насправді ця пісня допомогла мені створити музичний простір, в якому я не буду почуватися самотньою. 

Renie Cares — Навчи Мене

Renie Cares: Пісня "Навчи мене" — перший трек з нашого майбутнього альбому. Він про розчинення в іншій людині, про втрату себе, але одночасно і про знаходження себе. Це моя особиста рефлексія вічне питання, що передує" любов до себе чи любов до ближнього свого, чи можна ділитися взагалі любов'ю з людьми навколо, якщо ти не лишаєш, ані краплі для себе. 

DEMCHUK — Ножі

DEMCHUK: Ця пісня була написана, коли через війну, було не можливо бути разом зі своєю другою половинкою. Впевнений, що багато пар зіштовхнулися з цією проблемою і кожний знайде в цій пісні щось, що йому близьке.

Roxolana & KHAYAT — Тану

Roxolana: Мені здається, що наш дует з Андрієм KHAYAT мав трапитися давно, адже ще влітку він долучився до кількох концертів у моєму турі "Тримаюсь", і на них ми виконували народну пісню. Тоді ми зрозуміли, що наші голоси дуже класно звучать разом. І вже після туру, через кілька місяців, Андрій написав мені та запропонував неймовірно душевну, красиву і романтичну пісню. Я її послухала та одразу зрозуміла, що це буде дуже красиво, і, звісно, ми почали працювати над нею. Це зайняло трохи часу, але, мені здається, в фіналі ми отримали дуже-дуже красиву композицію.

KHAYAT: Насправді можу зізнатися, що я ніколи не був прихильником колаборацій, але під час написання пісні "Тану" я усвідомив, що це в першу чергу діалог. Це музична розмова, в якій має відбуватися єднання двох енергій. Мені дуже хотілося додати пісні природної ніжності і певної емоційної свідомості, адже ми живемо в час сильних жінок, які в більшості сприймають свою природу за слабкість. Тому мені як автору було важливо знайти ідеальний баланс у цьому плані. Пошук не був довгим, адже підсвідомо я вже розумів, що чую в цій пісні саме голос Роксолани. У ній є той ключовий баланс, якого багатьом артисткам сьогодні не вистачає, і я дуже щасливий, що ця колаборація сталася. "Тану" — це симбіоз контрастних відчуттів та інтонацій, які завершувати не хочеться. І ми з Роксоланою сподіваємось, що пісня допоможе слухачам відтворити у пам'яті найтепліші моменти з їх власних історій.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон свіжий епізод програми.