"Картина доволі сумна" — адвокат Титич про справи Майдану

"Картина доволі сумна" — адвокат Титич про справи Майдану

20 січня Україна відзначає День пам’яті Героїв Небесної Сотні — дев'яту річницю розстрілів протестувальників режимом тодішнього президента Віктора Януковича. Гостра фаза протистояння між силовиками і протестувальниками тривала з 18 по 21 лютого 2014 року. Але 20 лютого загинуло найбільше активістів Майдану — 47 осіб. Що відбувається на судових процесах у справах Майдану? Це в ефірі Українського Радіо прокоментував Віталій Титич, адвокат, співзасновник адвокатської дорадчої групи, захисник родин Небесної Сотні, а нині військовослужбовець Сил Тероборони ЗСУ.

0:00 0:00
10
1x

Фото: Музей Революції Гідності

Що відбувається на судових процесах у справах Майдану?

"Картина доволі сумна. Засідання переносяться, відкладаються, процеси тривають невиправдано довго. І ключовий момент — збігають терміни притягнення до кримінальної відповідальності у великої кількості справ, переданих до суду. Це стосується переважної кількості проваджень, переданих до суду з обвинувальними актами. Ситуація триває доволі довгий період. Є справи, передані до суду в 2015-16 роках. І деякі з них лише перебувають на стадії підготовчого судового засідання", — розповів адвокат.

Які формальні підстави відкладати засідання?

На думку Віталія Титича, протягом останнього року у суддів, зацікавлених у затягуванні судових розглядів, з’явився новий потужний "об’єктивний" аргумент — війна. "Суди не працювали тривалий час. Зараз роботу відновили, проте перебої з електроенергією та повітряні тривоги часто унеможливлюють слухання. Це використовують, аби знімати з розгляду справи та відкладати засідання. Проте до війни ситуація була не кращою і застосовувалися різні приводи. Це так звані "триваючі" процесуальні диверсії зі сторони захисту, коли адвокат на призначене засідання не з’являється і подає клопотання про відкладення, оскільки він задіяний в іншому засіданні або перебуває у відрядженні, відпустці чи на лікарняному. Такі ситуації масові. Практика зриву системно тривала. Крім того, самі судді створювали умови, коли розгляд провадження зависав у судах на невизначений термін".

Чи є в цьому суддівська змова?

"Однотипність поведінки та діяльності свідчить, що це рішення системи, судової корпорації. Так це виглядає. Як кримінальний адвокат, я повинен кваліфікувати такі дії. Чи є це умисел? Ті тяжкі наслідки, які ми маємо для судових розглядів у справах Майдану, зобов’язують мене кваліфікувати це як умисел. Ідіотизм — це страшна сила. Але навряд чи ідіотизм може бути таким ефективним в частині досягнення мети — зруйнувати здобутки слідства у цих справах", — аргументував адвокат Віталій Титич.

Як поводяться обвинувачені у вбивствах на Майдані 18-20 лютого 2014 року?

"На різних стадіях процесу по-різному. Був момент, коли кількість та якість обвинувачень та здобутих слідством доказів чітко показували їм перспективу довічного ув’язнення. Проте судова і політична система вжила заходів, аби їхні настрої покращилися і вони не співпрацювати з судом на встановлення реальних обставин провадження. До прикладу, на стадії обрання запобіжного заходу в одній зі справ суддя зробив, на мою думку, помилковий жест — сформулював свої міркування як головуючого про винність чи невинність обвинувачених осіб та про те, на яке покарання вони заслуговують. І вийшло, що вони, на думку судді, вже відсиділи на запобіжному заході стільки, скільки він їм готовий дати за результатами судового розгляду. На відміну від інших підсудних, тут не було встановлено факту застосування табельної зброї, закріпленої за цими особами. Це формальна підстава виокремити цих людей з іншої групи обвинувачених. Інша група — там були знайдені набої з табельної зброї у тілах поранених та вбитих людей. Це, на думку судді, відрізняє їхній статус. Зміна запобіжного заходу за цих обставин чітко показала, що будь-яке завершення цього процесу не загрожує більшим ув’язненням".

Коли українське суспільство дочекається вироків?

"Наше суспільство дочекається вироків у справах Майдану тоді, коли захоче побачити такі вироки. Це єдина правильна відповідь. Ніколи нічого не відбудеться у цьому напрямку, якщо суспільство не скаже, що воно справді хоче отримати відповіді на ці питання у порядку, передбаченому українським законодавством. У суспільства немає іншого інструменту, ніж воно застосовувало у 2004-му та 2014-му роках. Іншого інструменту в демократичній країні немає. Влада у нас ще не вихована належним чином, судове угруповання не розуміє, що коїть. Тому що перешкоджання здійсненню правосуддя — це шлях до руйнації держави", — переконаний адвокат Віталій Титич.

Останні новини
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
"Цілком ймовірно, що він може залишитися міністром" ― Загородній про Сольського, якого взяли під варту
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Дивитися в темряву: Roxolana видала сингл "Сміливі мають щастя"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Промінь рекомендує: ОКОЛИЦЯ з треком "Любов і страх"
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та  хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Завтра тут любитимуть інші: "Крихітка" та хейтспіч видали сингл "Під весняним дощем"
Новини по темі
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
Понад 70% підприємств мають проблеми із кадрами – Мірошниченко
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
У надзвичайній ситуації за кордоном до громадянина України консул приїде — адвокатка