Війна може викликати сильний землетрус в Україні — сейсмолог

Війна може викликати сильний землетрус в Україні — сейсмолог

Число жертв землетрусів у Туреччині та Сирії перевищило 45 тисяч осіб, інформує Reuters. І ця кількість зростатиме. Магнітуда найпотужнішого підземного поштовху складала 7 лютого 7,7 бала. А в ніч на 6 лютого землетрус значно меншої потужності стався у Румунії, яка межує з Україною. Чи загрожують підземні поштовхи Україні? Чи можна їх передбачити? Чи найбільший ризик загрожує мешканцям багатоповерхівок? Чи здатна викликати землетруси війна? Про це в ефірі Радіо Культура розповів сейсмолог, директор Інституту геофізики імені Субботіна Академії наук України Олександр Кендзера.

0:00 0:00
10
1x

На фото: наслідки землетрусу в Сирії, АР 

Чому хвиля землетрусів прокотилася цього разу по багатьох державах світу?

"Землетруси відбуваються постійно, однак люди на них звертають увагу лише тоді, коли є страшні наслідки — як це було у Туреччині та Сирії. Нині чотири тектонічні плити продовжують рухатися назустріч одна одній, зокрема три — назустріч євразійський плиті. Якщо цілий материк рухається, при цьому виникають величезні напруження, які весь час реалізуються у вигляді землетрусів. Тож за два тижні цього періоду зафіксували понад 400 землетрусів лише у цьому сейсмоактивному поясі. Більшість із них є слабкими і фіксуються лише сейсмічними станціями (люди такі поштовхи не відчувають — ред.) Землетруси в Туреччині та Сирії, очевидно, зафіксовані сейсмічними станціями на території України та сусідніх держав. Але українці ці землетруси не відчули",  — пояснює Олександр Кендзера.

Чи можливі в Україні землетруси та серйозні руйнування від них?

Територія України лежить на краю сейсмоактивного поясу, тож є зони, в яких можуть відбуватися серйозні землетруси і як наслідок — руйнування. Рівень сейсмічної небезпеки на території України показаний на картах загального сейсмічного районування, які є частиною державних будівельних норм, обов'язкових до виконання. Сейсмолог зауважує, що в Україні максимальні сейсмічні впливи є на південному заході Одеської області. Там інтенсивність сейсмічних поштовхів може сягати 7–8 балів за 12-бальною шкалою і вони відбуваються переважно у зоні Вранча. У 1940, 1968, 1977 та 1990 роках практично всю територію України турбували землетруси, які сталися в зоні Вранча. Їх відчуло майже все населення України. На щастя, вони не були такими сильними, як зараз у Туреччині. Але Кендзера застерігає: "землетруси на території України можуть бути, і ніхто не знає, чи це буде один сильний землетрус, чи тисячу дрібних. Відтак треба готуватись до найгіршого". Водночас він зауважує, що атомні станції України не зруйнуються навіть за найсильніших місцевих землетрусів або поштовхів у зоні Вранча, розташованої біля наших кордонів.

Якщо будувати правильно, багатоповерхівки не є найризикованішими

Будинки в Україні побудовані на скальному ґрунті, тому можуть витримати більше землетрусів, ніж зведені на м’яких або осадових ґрунтах, зазначає сейсмолог. "Однак можна вивчити, як коливатимуться ґрунти. І навіть побудовані на болоті споруди стоятимуть, якщо вони виконані у сейсмостійкому варіанті та не буде напружень більше границі міцності будівельних матеріалів", — каже він. Також Кендзера зауважує, що багатоповерхівки необов’язково несуть найбільший ризик із сейсмостійкості. "Потрібно лише виконувати державні будівельні норми", — підкреслює експерт.

Війна впливає на ймовірність землетрусів?

Сейсмолог пояснює, що можуть бути землетруси, пов'язані з локальними змінами "напружено-деформованого" стану середовища і рухом місцевих тектонічних плит. Відтак коли у величезній кількості вибухають снаряди і енергія від вибухів доходить до місць, де вже концентрується тектонічне напруження, це може перевищити границю міцності. Таким чином може розпочатися досить сильний землетрус, зауважує Олександр Кендзера.